THEPOWERGAME
Η China Cosco Shipping, η μεγαλύτερη πλοιοκτήτρια στον κόσμο, έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης για υποτιθέμενους δεσμούς με τον κινεζικό στρατό, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Federal Register, την οποία επικαλείται το tradewinds.gr. Η απόφαση, η οποία ελήφθη από το Πεντάγωνο, έχει στόχο να αποθαρρύνει τις αμερικανικές εταιρείες από το να συναλλάσσονται με τις εν λόγω επιχειρήσεις, χωρίς όμως να περιλαμβάνει άμεσες κυρώσεις.
Η Cosco διαθέτει στόλο 1.086 πλοίων και δραστηριοποιείται σε όλους τους μεγάλους ναυτιλιακούς τομείς, από δεξαμενόπλοια VLCC έως υπερμεγέθη πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Το 2019, η εταιρεία είχε υποστεί κυρώσεις για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, οι οποίες όμως ήρθησαν το 2020. Ωστόσο, η νέα ταξινόμηση στη «μαύρη λίστα» είχε άμεσες επιπτώσεις στη χρηματιστηριακή της αξία, καθώς η μετοχή της υποχώρησε έως και 4,4% στο Χονγκ Κονγκ.
Οι επιπτώσεις στις ναυτιλιακές αγορές
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναλυτές της Fearnley Securities εκτιμούν ότι οι νέες αυτές εξελίξεις ενδέχεται να προκαλέσουν πιέσεις στις αγορές, αλλά με περιορισμένη επίδραση στους τομείς αργού πετρελαίου και ξηρού φορτίου. Αντίθετα, οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων, καθώς η Cosco εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές της Βόρειας Αμερικής, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 20% του παγκόσμιου όγκου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Η Cosco έχει ήδη σημαντική παρουσία στη διατλαντική διακίνηση, καθώς η συγκεκριμένη γραμμή αποτελεί το 28% των συνολικών της δραστηριοτήτων. Εάν απαγορευτεί στα πλοία της να προσεγγίζουν λιμάνια των ΗΠΑ, οι συνέπειες για τον παγκόσμιο ναυτιλιακό κλάδο θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, ενώ οι ανταγωνιστές της Cosco ενδέχεται να επωφεληθούν από την αυξημένη ζήτηση.
Ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις
Η απόφαση των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνει επίσης άλλες κινεζικές εταιρείες, όπως οι China State Shipbuilding Corp και China Shipbuilding Trading Co, καθώς και τον πετρελαϊκό κολοσσό China National Offshore Oil Corp (CNOOC). Η CNOOC διαθέτει έργα εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, καθώς και επενδύσεις στον Κόλπο του Μεξικού. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου ενδέχεται να οδηγήσει την CNOOC σε αναθεώρηση της παρουσίας της στην αμερικανική αγορά.
Οι ενέργειες της Ουάσινγκτον αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αυξημένης παρακολούθησης κινεζικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς, όπως η ναυτιλία, η ναυπηγική βιομηχανία και η ενέργεια. Παρόλο που οι κινεζικές εταιρείες μπορούν να υποβάλουν ένσταση κατά της απόφασης του Πενταγώνου, η κίνηση αυτή αναμένεται να αυξήσει την ένταση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, με άγνωστες συνέπειες για το παγκόσμιο εμπόριο.
Διαβάστε επίσης
Στεγαστικά δάνεια: Νέοι κανόνες για τη χορήγησή τους
De Beers: Ο γίγαντας με το τεράστιο απόθεμα διαμαντιών, αξίας 2 δισ.
Το Ισραήλ ως παράδειγμα ενεργειακής αυτάρκειας για την Ευρώπη