THEPOWERGAME
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ότι η κυβέρνηση θα κλείσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok για τουλάχιστον ένα χρόνο, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2025.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης στα Τίρανα με Αλβανούς εκπαιδευτικούς, γονείς και ψυχολόγους, ο Ράμα δήλωσε ότι “το TikTok είναι ο κακοποιός της γειτονιάς“ για τα παιδιά. “Θα το κλείσουμε για ένα χρόνο και θα αρχίσουμε να αναπτύσσουμε προγράμματα που θα εξυπηρετούν την εκπαίδευση των μαθητών και θα βοηθούν τους γονείς να παρακολουθούν την πορεία των παιδιών τους“, δήλωσε ο Έντι Ράμα.
Η Αλβανία ανακοίνωσε την απαγόρευση του TikTok από 1η Ιανουαρίου του 2025 έπειτα από τη δολοφονία ενός εφήβου τον περασμένο μήνα που ήγειρε φόβους για την επιρροή που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά.
Η απαγόρευση, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο να γίνουν ασφαλέστερα τα σχολεία, θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου χρόνου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έπειτα από συνάντηση που είχε με ομάδες γονέων και με εκπαιδευτικούς από ολόκληρη τη χώρα. “Για ένα χρόνο θα το κλείσουμε εντελώς για όλους τους χρήστες. Δεν θα υπάρχει TikTok στην Αλβανία”, είπε ο Ράμα. Το TikTok δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα σχολιασμού πέραν του τυπικού ωραρίου εργασίας.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους οι Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο, έχουν επιβάλει περιορισμούς στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά. Ένας από τους αυστηρότερους περιορισμούς με στόχο τους τεχνολογικούς γίγαντες θα επιβληθεί από την Αυστραλία όπου τον Νοέμβριο εγκρίθηκε η πλήρης απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 16 ετών.
Ο Ράμα έχει κατηγορήσει τα social media, και ειδικά το TikTok, ότι πυροδοτεί τη βία ανάμεσα στους νέους εντός και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος. Η απόφαση που ελήφθη από την κυβέρνησή του έρχεται έπειτα από τη δολοφονία με μαχαίρι ενός 14χρονου τον Νοέμβριο από έναν συμμαθητή του. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το περιστατικό σημειώθηκε έπειτα αππό αντιδικία που είχαν τα δύο αγόρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο TikTok μάλιστα αναρτήθηκαν βίντεο με ανήλικους που υποστήριζα την δολοφονία.
“Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι τα παιδιά μας, το πρόβλημα σήμερα είμαστε εμείς, το πρόβλημα σήμερα είναι η κοινωνία μας, το πρόβλημα σήμερα είναι το TikTok και όλα τα άλλα (social media) που κρατούν ομήρους τα παιδιά μας”, σχολίασε ο Ράμα.
Διαβάστε επίσης
Πίθηκοι “Φαντάσματα”: Η αλήθεια πίσω από τα ερευνητικά εργαστήρια
Η ατζέντα του Μιχάλη Τσαμάζ στο τιμόνι της Uni Systems
ΔΑΠΕΕΠ: Final Four για τις θέσεις Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου