THEPOWERGAME
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο θα έχει ευρείες επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές, καθώς οι εμπορικές εντάσεις, τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό, ασθενέστερη ανάπτυξη και αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές. Όπως εξηγούν οι αναλυτές της UBS, οι δασμοί, ιδιαίτερα η απειλή για καθολικό δασμό 60% στις εισαγωγές από την Κίνα και 10% σε άλλες χώρες, αποτελούν τη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική απειλή.
Δεδομένων των πιθανών νομικών και κοινοβουλευτικών προκλήσεων, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι πιθανότερο να εφαρμόσει διμερείς και επιλεκτικούς δασμούς. Αυτοί οι δασμοί είναι πιθανό να αυξήσουν τη μεταβλητότητα στις ασιατικές αγορές, καθώς η ανάπτυξη και το επενδυτικό κλίμα της περιοχής είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις εμπορικές εντάσεις.
Παρότι οι υψηλότεροι δασμοί περιπλέκουν τις προοπτικές για την Ασία, η περιοχή φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με την περίοδο 2018-2019. Τα επιτόκια μειώνονται αντί να αυξάνονται, το αμερικανικό δολάριο είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα, και οι ασιατικές αλυσίδες εφοδιασμού είναι πλέον καλύτερα ενσωματωμένες και διαφοροποιημένες. Επίσης, η Ασία διαθέτει κορυφαίες εταιρείες με ισχυρά τεχνολογικά πλεονεκτήματα, ενώ ορισμένες τοπικές αγορές είναι σχετικά προστατευμένες από την υψηλή δομική ανάπτυξη. Στην περίπτωση της Κίνας, τα μέτρα τόνωσης αναμένεται να αμβλύνουν τον αντίκτυπο των δασμών. Σε ένα βασικό σενάριο, αναμένεται ότι το αποτελεσματικό ποσοστό δασμών σε όλα τα κινεζικά προϊόντα θα τριπλασιαστεί σταδιακά έως περίπου το 30% έως τα τέλη του 2026, προκαλώντας σωρευτική επιβράδυνση της τάξης των 70-100 μονάδων βάσης στην ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα ετήσιο δημοσιονομικό πακέτο ύψους 2-4 τρισ. γιουάν εκτιμάται ότι θα διατηρήσει την ανάπτυξη γύρω στο 4%.
Αν οι δασμοί αυξηθούν στο 60%, αναμένεται πολύ μεγαλύτερη σωρευτική επιβράδυνση, με αντίστοιχα μεγαλύτερο δημοσιονομικό πακέτο ύψους 5-8 τρισ. γουάν, ώστε η ανάπτυξη να παραμείνει κοντά στο 5% ετησίως. Η Κίνα, επιπλέον, διατηρεί την πλειοψηφία των εργαλείων τόνωσης που μπορεί να αξιοποιήσει μέχρι την Εθνική Λαϊκή Συνέλευση τον Μάρτιο. Παράλληλα, ενδέχεται να απαντήσει στους δασμούς με ασύμμετρα μέτρα, ενώ θα συνεχίσει να ενισχύει τις μη αμερικανικές εμπορικές συνεργασίες στο πλαίσιο των στρατηγικών «παγκόσμιας εξωστρέφειας».
Ο αντίκτυπος των δασμών στην υπόλοιπη Ασία εκτιμάται περιορισμένος. Προβλέπεται μια ήπια επιβράδυνση στην ανάπτυξη της περιοχής το 2025, καθώς οι αυξήσεις δασμών πιθανότατα θα τεθούν σε ισχύ στο δεύτερο μισό του έτους και θα ενταθούν το 2026. Οι μικρότερες ανοικτές οικονομίες, όπως η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη, αναμένεται να πληγούν περισσότερο, ενώ οι μεγαλύτερες οικονομίες με έμφαση στην εγχώρια αγορά, όπως η Ινδία, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες, θα επηρεαστούν λιγότερο λόγω της μικρότερης εξάρτησής τους από το εμπόριο και της δυνατότητας μείωσης επιτοκίων.
UBS: Ποιες οι επενδυτικές ευκαιρίες
Παρά τους δασμούς, εξακολουθούν να υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες. Αναμένεται απόδοση μεσαίων διψήφιων ποσοστών για τον δείκτη MSCI Asia εκτός Ιαπωνίας μέχρι τα τέλη του 2025, λόγω ισχυρής αύξησης κερδών κατά 13% σε όρους δολαρίου. Η δομικά υψηλή ανάπτυξη του ΑΕΠ, τα μέτρα τόνωσης της Κίνας και η πτώση των επιτοκίων αποτελούν θετικούς παράγοντες. Παράλληλα, η περιοχή παρουσιάζει ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η πράσινη τεχνολογία, η υγειονομική τεχνολογία, το νέο λιανεμπόριο και η χρηματοοικονομική τεχνολογία. Επενδυτικά ξεχωρίζουν η Ταϊβάν και η Ινδία, ενώ οι τίτλοι με βιώσιμες μερισματικές αποδόσεις στην ASEAN μπορούν να αποτελέσουν σημεία σταθερότητας. Στην Κίνα, οι αμυντικοί και υψηλής απόδοσης τομείς, όπως τα χρηματοοικονομικά, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες, εκτιμάται ότι θα υπεραποδώσουν.
Στον τομέα των ομολόγων, συνεχίζουν να προτιμώνται οι επενδυτικοί τίτλοι υψηλής ποιότητας. Τα ασιατικά ομόλογα IG είναι πιο ανθεκτικά σε σύγκριση με αυτά άλλων περιοχών, λόγω του ότι οι εκδότες τους είναι κατά κύριο λόγο κρατικές επιχειρήσεις ή έχουν κυβερνητικές διασυνδέσεις. Συνολικά, παραμένει αξιόλογη η διαφοροποιημένη έκθεση στην Ασία εκτός Ιαπωνίας, με παράλληλη προετοιμασία για ευκαιρίες καινοτομίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Διαβάστε επίσης
Γιάννης Αντετοκούνμπο: ”Mπαίνει” στο γυναικείο μπάσκετ μέσω venture capital
Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ 2024: Τα ποσά που πληρώνει η ΔΥΠΑ
Πώς να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας τα Χριστούγεννα