THEPOWERGAME
Καθώς ο ηγέτης της Τουρκίας μιλούσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών του, Μεχμέτ Σιμσέκ, συναντήθηκε με τραπεζίτες στη Νέα Υόρκη σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τις επενδύσεις που έχει ανάγκη η προβληματική οικονομία της χώρας.
Η αποστολή του Σιμσέκ αποτελεί μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες των επενδυτών που είναι επιφυλακτικοί με την πρόσφατη φαινομενική υιοθέτηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιο συμβατικών πολιτικών για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αφού επί χρόνια ακολουθούσε ανορθόδοξες προσεγγίσεις.
Κατά τη διάρκεια του επενδυτικού συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν η Goldman Sachs Group Inc. και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας-ΗΠΑ, ο Σιμσέκ δήλωσε στους επενδυτές ότι η διοίκηση της οικονομίας έχει την πλήρη υποστήριξη του Ερντογάν.
Ο Σιμσέκ δήλωσε επίσης ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι η «Νο 1 προτεραιότητα».
Τα σχόλιά του έρχονται πριν από την απόφαση της Πέμπτης για τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, η οποία θα μπορούσε να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της νέας οικονομικής ομάδας της Τουρκίας να περιορίσει την αύξηση των τιμών που τώρα τρέχει σχεδόν στο 60%.
Βλέπουν και νέα αύξηση επιτοκίων
Οι περισσότεροι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg βλέπουν την Πέμπτη την κεντρική τράπεζα να αυξάνει το βασικό επιτόκιο στο 30% από 25%. Με προσαρμογή για τον πληθωρισμό, αυτό εξακολουθεί να αφήνει τα πραγματικά επιτόκια βαθιά σε αρνητικό έδαφος.
«Αν και χαίρει εκτίμησης από τους επενδυτές, ο Σιμσέκ θα μπορούσε να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα σκληρό κοινό», δήλωσε ο Piotr Matys, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην In Touch Capital Markets Ltd., πριν από τη συνεδρίαση.
«Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά εξακολουθούν να ανησυχούν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να κάνει άλλη μια ξαφνική στροφή και να εγκαταλείψει τον δρόμο των συμβατικών πολιτικών υπέρ ενός ακόμη πειράματος που οδήγησε σε συγκλονιστικά υψηλό πληθωρισμό», είπε.
Ο Ερντογάν έχει απομακρύνει τρεις διαδοχικούς διοικητές της κεντρικής τράπεζας τα τελευταία χρόνια επειδή δεν ήταν αρκετά ήπιοι. Αλλά μετά την επανεκλογή του τον Μάιο, ο πρόεδρος εγκατέστησε φιλικούς προς την αγορά ιθύνοντες, μεταξύ των οποίων ο Σιμσέκ και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Hafize Gaye Erkan, ένας πρώην τραπεζίτης της Wall Street, για να διοικήσουν την οικονομία της Τουρκίας αξίας 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τη Δευτέρα, ο Ερντογάν έδειξε την υποστήριξή του στις πολιτικές που ακολουθούνται από τον Σιμσέκ και την κεντρική τράπεζα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.
«Η οικονομική μας ομάδα ασχολείται τώρα με εντατική εργασία» και «διατηρεί με επιτυχία τη διαδικασία συγκράτησης του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε στη Νέα Υόρκη.
Πριν από την πολιτική στροφή του Ερντογάν, τα χρόνια εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής συνέβαλαν σε μια κρίση πληθωρισμού και προκάλεσαν την έξοδο των ξένων επενδυτών από τα περιουσιακά στοιχεία της λίρας.