THEPOWERGAME
Παρακολουθήστε ζωντανά τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου:
Οι επιδοτήσεις αναμένονται να είναι χαμηλότερες από τον προηγούμενο μήνα, καθώς η μεγάλη υποχώρηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, που αποτυπώνεται με καθυστέρηση μηνός στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οδήγησε σε υποχώρηση των οικιακών τιμολογίων, που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Φεβρουάριο. Τα τιμολόγια Φεβρουαρίου, που με βάση τη νομοθεσία ανακοινώθηκαν στις 20 του μήνα, ακολούθησαν αντίστροφη πορεία από αυτήν του Ιανουαρίου.
Το τελικό κόστος για τους καταναλωτές παραμένει σε κάθε περίπτωση τους τελευταίους μήνες στα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις που ακολουθούν (αναμένεται η ανακοίνωσή τους για τον μήνα Μάρτιο) διαμορφώνονται στο επίπεδο που απαιτείται, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για τους πελάτες του μεγαλύτερου προμηθευτή, που είναι η ΔΕΗ.
Αναλυτικά οι χρεώσεις ανά πάροχο για τον Μάρτιο:
- ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 19,9 τον Φεβρουάριο). Για υψηλότερη κατανάλωση, 20,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 21,1). Νυχτερινό τιμολόγιο: 15,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 15,8).
- Protergia: χωρίς έκπτωση συνέπειας 24,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με έκπτωση συνέπειας 18,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητα).
- Ήρων Protect: 24,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 24,9 τον Φεβρουάριο).
- Elpedison: 23 λεπτά ανά κιλοβατώρα ημερήσια χρέωση και 22,33 λεπτά το νυχτερινό (από 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 18,83 αντίστοιχα τον Φεβρουάριο).
- NRG: 19,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 22,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο).
- Watt&Volt: αμετάβλητο στα 24,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
- Φυσικό Αέριο Ελλάδος: 24,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 25,1) και 18,5 με έκπτωση (από 18,8).
- Zenith: 19,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 19,49) για μηνιαία κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες, και 20,4 (από 20,49) για την υπερβάλλουσα.
Μάλιστα, ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στις αρχές του μήνα στην ΕΡΤ, τόνισε: «Η Ελλάδα είναι από τις τρεις φτηνότερες ευρωπαϊκές χώρες στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος λιανικής. Με τις επιδοτήσεις και τον τρόπο με τον οποίο έχουμε καταργήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, έχουμε δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών κι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος σε προσιτά επίπεδα». Ακόμα παραδέχτηκε ότι «δεν έχουμε λύσει ακόμη το πρόβλημα… για αυτό ερχόμαστε και απορροφούμε το 100% της αύξησης στα ευάλωτα νοικοκυριά». Στη συνέχεια ανέφερε: «Έχουμε ήδη δαπανήσει για το 2022 περίπου 8 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Μόνο το 30% ήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 70% προήλθε από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και από διάφορα άλλα έσοδα που έχουμε από τις δημοπρασίες των ρύπων των αερίων θερμοκηπίου».