Ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ διέλυσε τις προσδοκίες για ανάκαμψη της αγοράς πολυτελείας φέτος, καθώς οι δασμοί απειλούν να παρατείνουν την ύφεση της ζήτησης για τσάντες και ρολόγια υψηλής ποιότητας.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι «δίδυμες μηχανές» που τροφοδοτούν την παγκόσμια ζήτηση για είδη πολυτελείας, συνέχισαν να αυξάνουν τους δασμούς σε προϊόντα της άλλης πλευράς σε μια εντεινόμενη εμπορική διαμάχη που κινδυνεύει να υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, αναφέρουν οι Financial Times.
Οι αναλυτές υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του κλάδου. Η Bernstein προέβλεψε ότι ο τομέας της πολυτέλειας θα υποστεί μείωση των εσόδων κατά 2% το 2025, αντιστρέφοντας την προηγούμενη πρόβλεψή της για ανάπτυξη 5% λόγω της αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας και της αυξημένης πιθανότητας μιας παγκόσμιας ύφεσης.
«Η βασική μας υπόθεση τώρα είναι ότι οποιαδήποτε ανάκαμψη στην πολυτέλεια μετατίθεται στο 2026», δήλωσε ένας τραπεζίτης του κλάδου.
Η LVMH, της οποίας το δισεκατομμυριούχο αφεντικό Μπερνάντ Αρνό πέταξε στην Ουάσιγκτον στα τέλη Μαρτίου για να συζητήσει τους πιθανούς δασμούς με τον Τραμπ, έναν παλιό γνώριμο, ανακοίνωσε χαμηλότερα έσοδα τριμήνου.
Ο Αρνό τον Ιανουάριο παρακολούθησε την ορκωμοσία του Τραμπ και στη συνέχεια χαιρέτισε «έναν άνεμο αισιοδοξίας» που σαρώνει τις ΗΠΑ. Ο μεγιστάνας της πολυτέλειας δήλωσε τότε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει την παραγωγή της LVMH στις ΗΠΑ.
Ο αναλυτής της Bernstein, Λουκά Σόλκα επέμεινε στις μειωμένες εκτιμήσεις του για το σύνολο του κλάδου το 2025, ακόμη και μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για παύση 90 ημερών στους «αμοιβαίους δασμούς» του για τις χώρες που έδειξαν προθυμία να επαναδιαπραγματευτούν τις εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ.
«Η επιστροφή στους προηγούμενους αριθμούς, σαν να ήταν απλώς ένα κακό όνειρο αυτό που συνέβη, αποκλείεται. Έχουμε υλικές ζημιές στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην οικονομία ως συνέπεια των αλλοπρόσαλλων ανακοινώσεων πολιτικής», δήλωσε ο Σόλκα.
«Κυριαρχεί η αβεβαιότητα, η οποία συνήθως αποτελεί εξαιρετικό υπόβαθρο για μια ύφεση», πρόσθεσε.
Μετά από μια ιστορική έκρηξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι καταναλωτές σπατάλησαν χρήματα σε τσάντες και αλκοόλ υψηλής ποιότητας, η πολυτέλεια έχει κολλήσει σε μια ύφεση, καθώς οι αγοραστές της μεσαίας τάξης περιορίζουν τις δαπάνες και η οικονομία της Κίνας παραπαίει. Αυτό επιδεινώνεται τώρα από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ.
Ο Τραμπ έχει ξεχωρίσει την Κίνα, μια βασική αγορά για τον τομέα της πολυτέλειας, για τιμωρία. Οι αμερικανικοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα ανέρχονται πλέον στο 145%. Η Κίνα, σε απάντηση, αύξησε τους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές στο 125%.
Τα περισσότερα είδη πολυτελείας κατασκευάζονται στη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ τα ρολόγια υψηλής ποιότητας κατασκευάζονται στην Ελβετία. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν και στις τρεις χώρες δασμούς 10%, αφού πήραν πίσω τους υψηλότερους συντελεστές που είχαν αρχικά επιβάλει.
Οι παλινωδίες Τραμπ έχουν δημιουργήσει χάος και στα είδη πολυτελείας
Οι παλινωδίες του Τραμπ έχουν δημιουργήσει χάος. Ένα στέλεχος δήλωσε ότι η εταιρεία του αναγκάστηκε να αλλάξει τους δασμούς σε αποστολές που κατευθύνονταν προς τις ΗΠΑ τρεις φορές σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
«Η απώλεια εμπιστοσύνης είναι μακροχρόνια… και η αβεβαιότητα είναι απόλυτο δηλητήριο για το καταναλωτικό αίσθημα», πρόσθεσε.
Το βίαιο ξεπούλημα στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές φέτος θα αφήσει πολλούς αγοραστές πολυτελείας να γιατρεύουν τις πληγές τους. «Αν παρακολουθείτε τι συμβαίνει με το χρηματιστήριο, μπορείτε βασικά να προβλέψετε το επίπεδο των εργασιών στις μπουτίκ μας», δήλωσε στους Financial Times τον περασμένο μήνα ο Μπρούνο Παβλόφσκι, πρόεδρος μόδας της Chanel.
«Το να επιστρέψουμε στα προηγούμενα νούμερα, σαν να ήταν απλώς ένα κακό όνειρο αυτό που συνέβη, αποκλείεται. Έχουμε υλικές ζημιές στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην οικονομία ως συνέπεια των αλλοπρόσαλλων ανακοινώσεων πολιτικής», δήλωσε ο Σόλκα.
Ο Erwan Rambourg, διευθύνων σύμβουλος της HSBC, έγραψε ότι οι κίνδυνοι για την πολυτέλεια έγκεινται σε έναν συνδυασμό καταστροφής του πλούτου, περιορισμένης καταναλωτικής δύναμης στις ΗΠΑ και ευρείας επιδείνωσης του καταναλωτικού κλίματος.
«Αναμένουμε, κυριολεκτικά, να ανοίξουν λιγότερα μπουκάλια σαμπάνιας φέτος», έγραψε.
Η HSBC αναμένει τώρα ότι οι οργανικές πωλήσεις θα μειωθούν κατά 5% φέτος, σε σύγκριση με την προηγούμενη προσδοκία της ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν αμετάβλητες σε σχέση με το 2024.
Οι αναλυτές της τράπεζας είχαν αναβαθμίσει τις περισσότερες μετοχές πολυτελείας προς το τέλος του περασμένου έτους, πιστεύοντας ότι θα επωφεληθούν από την άνοδο των δαπανών στον κλάδο που θα οδηγηθεί από τις ΗΠΑ. «Αυτό δεν θα ισχύει πλέον κατά την άποψή μας», έγραψαν.
Οι προσδοκίες για «ελαφρά ανάπτυξη» στην ηπειρωτική Κίνα, μετά από ένα επώδυνο 2024, φαίνονται επίσης όλο και πιο απίθανες.
Ωστόσο, η Hermès, ο όμιλος πίσω από τις περιζήτητες τσάντες Birkin, αναμένεται να συνεχίσει να υπεραποδίδει. Οι αναλυτές της Barclays ανέμεναν αυξημένες πωλήσεις κατά 8% το πρώτο τρίμηνο.
Αλλά τα προβλήματα στην Gucci, τη μεγαλύτερη μάρκα της Kering, έχουν αφήσει τον όμιλο σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένο σε οποιαδήποτε ύφεση. Η Barclays ανέμενε μείωση των πωλήσεων της Gucci κατά 25% το πρώτο τρίμηνο, ενώ η Bernstein προειδοποιεί ότι η Kering είναι πλέον «εξαιρετικά απίθανο» να επιτύχει τις προβλέψεις της για αμετάβλητα έσοδα και λειτουργικά κέρδη το 2025.