Η Rio Tinto ανακάλυψε ένα σπάνιο κίτρινο διαμάντι 158,20 καρατίων στο ορυχείο Diavik στην απομακρυσμένη περιοχή της Αρκτικής του Καναδά. Το διαμάντι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί ποτέ στον Καναδά και το πέμπτο κίτρινο διαμάντι άνω των 100 καρατίων που έχει ανακαλυφθεί στην 22χρονη ιστορία του ορυχείου. Το ακατέργαστο διαμάντι βάρους 158,20 καρατίων ανακαλύφθηκε 200 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου στα απομακρυσμένα Βορειοδυτικά Εδάφη του Καναδά.
Η Rio Tinto, η διαχειρίστρια εταιρεία του ορυχείου, χαρακτήρισε τον πολύτιμο λίθο ως «εξαιρετικό», τονίζοντας τη σπανιότητά του. Ενώ το Diavik φημίζεται για την παραγωγή λευκών διαμαντιών υψηλής ποιότητας, τα κίτρινα διαμάντια αποτελούν λιγότερο από το 1% της παραγωγής του, καθιστώντας το εύρημα αυτό ιδιαίτερα αξιοσημείωτο.
Ο Matt Breen, ο επικεφαλής λειτουργίας του ορυχείου, αναφέρθηκε στη σημασία της ανακάλυψης. «Αυτό το ηλικίας δύο δισεκατομμυρίων ετών, φυσικό καναδικό διαμάντι, είναι ένα θαύμα της φύσης και απόδειξη της αφοσίωσης και της τεχνογνωσίας της ομάδας που εργάζεται στις ακραίες συνθήκες της υποαρκτικής περιοχής».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Patrick Coppens, γενικός διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ για την επιχείρηση διαμαντιών της Rio Tinto, δήλωσε: «Η ομορφιά και η αγνότητα των διαμαντιών Diavik συνεχίζει να διεγείρει το πάθος όλων όσων τα βλέπουν και ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε την περαιτέρω πορεία αυτού του πολύ ιδιαίτερου διαμαντιού».
Η τελευταία ανακάλυψη ενισχύει τη φήμη του ορυχείου Diavik ως πηγής σπάνιων και πολύτιμων διαμαντιών, με κάθε εύρημα να προσφέρει μια ματιά στη γεωλογική ιστορία της Γης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη δισεκατομμύρια χρόνια.
Σημειώνεται ότι το ορυχείο Diavik έχει δεσμευτεί να λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελούν σημαντικό μέρος αυτής της εκτός δικτύου λειτουργίας. Από το 2012, η τοποθεσία λειτουργεί μια υβριδική εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια και ντίζελ και το 2024 το Diavik ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας.