THEPOWERGAME

Την αγορά της Ασίας προσεγγίζουν μέσα από τα κρασιά τους οι Χιλανδαρινοί μοναχοί, καθώς ήδη την τελευταία διετία στέλνουν στη Σιγκαπούρη, εξαιρετικά δείγματα της Αγιορείτικης παράδοσης στην αμπελουργία και την οινοποιία Το Σέρβικο καστρομονάστηρο εξάγει σχεδόν το 30% της παραγωγής του, κλείνοντας μέσα στις γυάλινες φιάλες μία παράδοση που χρονολογείται από το 1198, από την εποχή που ο Άγιος Σάββας των Σέρβων ίδρυσε την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου.
Όπως είπε στο powergame.gr ο εμπορικός διευθυντής της «Monastic Products», Σάββας Χαρπαντίδης, οι μοναχοί, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2004 που κατέστρεψε σχεδόν τα μισά από τα κτίσματα της Μονής, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εμπορική διάθεση των κρασιών που παράγονται από τον αμπελώνα της Μονής, προκειμένου να εξασφαλίσουν πόρους για την αποκατάσταση του μοναστηριού.
Η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, πνευματικό κέντρο των Σέρβων, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Αθωνικής Πολιτείας και είναι το τέταρτο μοναστήρι στην ιεραρχία των Αγιορειτικών Μονών. Ιδρυτές της Μονής ήταν οι Σέρβοι ηγεμόνες Στέφανος και Ράστκο Νεμάνια, που είχαν καρεί μοναχοί, παίρνοντας τα ονόματα Συμεών και Σάββας. Η Ι.Μ. Χιλανδαρίου βρίσκεται στη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1988, μαζί με άλλες 19 Μονές του Αγίου Όρους.

«Η ιστορία του κρασιού στο Χιλανδάρι ξεκινάει από την ίδρυσή του, πριν 800 και πλέον χρόνια. Μάλιστα, ο ιδρυτής του, ο Άγιος Σάββας των Σέρβων, είχε γράψει στο καταστατικό της Μονής ότι πρέπει να υπάρχει ένα ποτήρι κρασί για το γεύμα του κάθε μοναχού. Οι μοναχοί του Χιλανδαρίου έκαναν τις πρώτες φυτεύσεις το 1198 και έκτοτε δεν σταμάτησαν ποτέ να παράγουν κρασί, αλλά μέχρι σχετικά πρόσφατα δεν υπήρχε εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ορισμένες ποσότητες εξάγονταν στη Σερβία, μέρος της παραγωγής καταναλωνόταν από τους Χιλανδαρινούς μοναχούς, ενώ κρασί διατίθετο και σε άλλα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Το 2004, με τα όσα καταστροφικά συνέβησαν, αποτέλεσε σημείο καμπής για την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων του αμπελώνα» εξήγησε ο κ. Χαρπαντίδης.
Ο αμπελώνας, το Πεδίον του Αγίου Σάββα, απλώνεται από το Αιγαίο Πέλαγος και φθάνει ως τις πλαγιές του Αγίου Όρους. Εκτείνεται σε 170 στρέμματα γης στα οποία καλλιεργούνται μεταξύ άλλων, οι ποικιλίες Merlot, Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon. Τα αμπέλια τρυγιούνται με το χέρι και η οινοποίηση γίνεται σ’ ένα πέτρινο κτίριο με κελάρια, που χρονολογείται από το 1734, το οποίο όμως διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό.

Οι Χιλανδαρινοί μοναχοί είχαν επιλέξει την παραγωγή ερυθρών κρασιών, γι’ αυτό και σήμερα από τις τέσσερις ετικέτες που βγάζει η Μονή, οι δύο είναι ερυθρές: Ηilandar Red και ST. SAVVAS FIELD, από blend των ποικιλιών Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Frand. H τρίτη είναι το Hilandar Rose από Merlot αποκλειστικά. Επίσης, παράγεται και το επιδόρπιο γλυκό ερυθρό κρασί, το Hilandar NAMA.

Η «Monastic Products», εταιρεία του μοναστηριού, διαθέτει τα κρασιά της Μονής σε κάβες και στην αγορά HORECA. Επίσης, πραγματοποιεί εξαγωγές στη Σερβία και την Ελβετία ενώ, παλαιότερα, εξήγαγε και στη Ρωσία. Στην παρούσα φάση έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά αλλά και την αγορά της Ασίας, με τα πρώτα βήματα να έχουν ήδη γίνει στη Σιγκαπούρη.
«Παρακολουθούμε τις τάσεις της αγοράς γι’ αυτό και υπάρχει σκέψη να προχωρήσει η Μονή σε νέες φυτεύσεις, με λευκές ποικιλίες. Δεν έχουν ακόμη ληφθεί οριστικές αποφάσεις για την ποικιλία ή τις ποικιλίες που τελικώς θα επιλεγούν» δήλωσε ο κ. Χαρπαντίδης προσθέτοντας ότι στα σχέδια των μοναχών είναι και η κατασκευή ελαιοτριβείου προκειμένου να αξιοποιηθεί εμπορικά και ο μεγάλος ελαιώνας της Μονής. «Όλα θα γίνουν στον κατάλληλο χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο, γιατί σκοπός είναι η παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων», πρόσθεσε ο κ. Χαρπαντίδης.
Διαβάστε επίσης
Εργασία: Άχρηστες σε μια 5ετία οι μισές από τις top δεξιότητες
Πώς θα φορολογηθούν φέτος οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι
Εξοικονόμηση βενζίνης: Tips για πιο αποδοτική οδήγηση