Αν δεν είστε φαν της σοκολάτας με ξηρούς καρπούς, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να σας κοστίσει αρκετά περισσότερο φέτος.
Η σοκολάτα σε σχήμα καρδιάς ή σε συσκευασίες καρδιά φέτος, σύμφωνα με το NBC, πιθανότατα θα περιέχει περισσότερα συστατικά γέμισης, όπως ξηρούς καρπούς και φρούτα, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της καθαρής σοκολάτας.
«Παλαιότερα θεωρούσαμε τα φουντούκια και τα φυστίκια ακριβές προσθήκες», είπε ο Ζακ Τορέ, σοκολατοποιός με πολυτελή καταστήματα στη Νέα Υόρκη. «Σήμερα αυτοί οι ξηροί καρποί μας επιτρέπουν να μειώσουμε το κόστος της σοκολάτας μας».
Η τιμή του κακάο, του βασικού συστατικού της σοκολάτας, έχει αυξηθεί κατά 200% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την Adobe Analytics, που παρακολουθεί τις τιμές των λιανικών πωλήσεων στο Διαδίκτυο. Στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο μειώθηκαν ελαφρώς τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την κορύφωσή τους πάνω από 12.000 δολάρια ανά τόνο -ρεκόρ- λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Πριν από δύο χρόνια, ήταν λιγότερα από 2.500 δολάρια.
Ο Τορέ ανέφερε ότι αναγκάστηκε να αυξήσει τις τιμές κατά 20% τον περασμένο μήνα για να καλύψει τα αυξημένα κόστη και προβλέπει νέα αύξηση πριν από το τέλος του χρόνου.
Η ιστορική αύξηση της τιμής, ακριβώς πριν από του Αγίου Βαλεντίνου, την πιο σημαντική ημέρα για τη βιομηχανία σοκολάτας, έχει προκύψει έπειτα από μήνες προβλημάτων. Ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, πλήττουν τη Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται η πλειονότητα του κακάο, το ακατέργαστο συστατικό του καρπού που μετατρέπεται σε κακάο. Παρόμοιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν και οι καλλιεργητές καφέ, προκαλώντας απότομη αύξηση των τιμών στις διεθνείς αγορές, η οποία αναμένεται να γίνει αισθητή στους καταναλωτές φέτος.
«Αυτό είναι το νέο φυσιολογικό», δήλωσε ο Τζέισον Κλέι, εκτελεστικός διευθυντής του Markets Institute για το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής. «Με την κλιματική αλλαγή, βλέπουμε ότι υπάρχουν περισσότερες κακές χρονιές απ’ ό,τι καλές χρονιές σε ορισμένες καλλιέργειες και περιοχές».
Οι ερευνητές της Wells Fargo εκτιμούν ότι το έλλειμμα στην προσφορά κακάο είναι τώρα το μεγαλύτερο των τελευταίων 60 ετών, ανέρχεται σε -478.000 μετρικούς τόνους. Αυτή η έλλειψη εγείρει αμφιβολίες για τις γιορτές πέρα από την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
«Τώρα η μεγάλη ερώτηση είναι για το Πάσχα», είπε ο Τορέ. «Η μεγαλύτερη ερώτηση είναι τα επόμενα Χριστούγεννα -εκεί είναι που τα πράγματα θα είναι λίγο πιο δύσκολα».
Ακόμη και η Hershey ανταποκρίνεται στην πίεση της αγοράς. Ο γίγαντας της σοκολάτας ζήτησε άδεια από την Επιτροπή Εμπορευμάτων για να αγοράσει πάνω από 90.000 μετρικούς τόνους κακάο, περισσότερους από εννέα φορές την επιτρεπόμενη ποσότητα από το χρηματιστήριο, ανέφερε το Bloomberg τον περασμένο μήνα. Οι ρυθμιστές απέρριψαν το αίτημα, λέγοντας ότι μια τέτοια πώληση θα μονοπωλούσε την παγκόσμια προσφορά.
Η εκπρόσωπος της Hershey δεν σχολίασε την απόφαση της CFTC, αλλά απέκλεισε ανησυχίες για έλλειψη, λέγοντας ότι η εταιρεία «έχει μια αυστηρή διαδικασία προμήθειας εμπορευμάτων και είμαστε καλά καλυμμένοι για τις ανάγκες μας σε κακάο το 2025».
Ο Ντέιβιντ Μπραντς, διευθυντής τομέα του Wells Fargo Agri-Food Institute, προβλέπει ότι τα σοκολατένια προϊόντα μπορεί να γίνουν το επόμενο θύμα της «μικρής συρρίκνωσης» -όταν οι μάρκες μειώνουν το μέγεθος των προϊόντων τους χωρίς να προσαρμόζουν αναλόγως τις τιμές, μια πρακτική που έχει προκαλέσει ανησυχίες στους Δημοκρατικούς νομοθέτες ως συμβολή στον πληθωρισμό.
«Οι σακούλες με 30 τεμάχια των μικρών σοκολατένιων μπαρ νομίζω ότι θα δούμε να συρρικνώνονται λίγο», είπε ο Μπραντς. «Μπορεί να είναι 20 κομμάτια σε μια σακούλα αντί για 30 και η τιμή παραμένει σχεδόν ίδια».
Οι πωλήσεις σοκολάτας ξεπέρασαν τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο των 12 μηνών που έληξε τον Αύγουστο του περασμένου έτους, αυξημένες κατά 1,5% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο των 12 μηνών, σύμφωνα με τη National Confectioners Association, αν και οι πωλήσεις μονάδων μειώθηκαν σχεδόν 5% -κάτι που υποδεικνύει ότι οι καταναλωτές ξόδεψαν περισσότερα για λιγότερη σοκολάτα.
Η διατήρηση της σοκολάτας ως προσιτής θα απαιτήσει εντατικότερη προστασία του περιβάλλοντος στις περιοχές παραγωγής κακάο, προειδοποιούν οι υποστηρικτές.
Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές ενδέχεται να πρέπει να αντιμετωπίσουν περισσότερους ξηρούς καρπούς και φρούτα στη σοκολάτα τους ή να στραφούν σε άλλους τύπους γλυκών, όπως η καραμέλα.
Οι νεότεροι καταναλωτές ενδέχεται ήδη να ηγούνται αυτής της τάσης. Η NCA ανέφερε ότι η προτίμηση της Gen Z και των millennials για «όλα τα ξινά, συνδυασμούς γεύσεων, διαφορετικές υφές και γευστικές εμπειρίες» βοήθησε στην αύξηση κατά 5,4% των πωλήσεων μη σοκολατένιων καραμελών το 2024 -μια μεγαλύτερη αύξηση από αυτή της σοκολάτας ή των τσίχλων και της μέντας πέρυσι.
Διαβάστε επίσης
Ο Xi Jinping βγάζει το σπαθί του οικονομικού πολέμου απ’ το θηκάρι
Πόσο θα κοστίσει στην Ευρώπη η ειρήνη στην Ουκρανία
Ζημιές άνω των 11 δισ. στην Ελλάδα από τις κλιματικές καταστροφές