THEPOWERGAME
Για τουλάχιστον τρεις από τους μεγαλύτερους δισεκατομμυριούχους της Γαλλίας, τους Μπερνάρ Αρνό, Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μαϊέρς και Φρανσουά Πινό, το 2024 ήταν μια χρονιά που θα ήθελαν να ξεχάσουν, καθώς οι περιουσίες συρρικνώθηκαν δραματικά, λόγω της αδύναμης ζήτησης για αγαθά πολυτελείας, αλλά και εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στη χώρα. Όπως σημειώνει το Bloomberg, είδαν περίπου 70 δισ. δολάρια (συνολικά) να εξαφανίζονται από την περιουσία τους φέτος, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Οι κολοσσοί των ειδών πολυτελείας που ελέγχουν — οι LVMH, L’Oréal και Kering — είναι από τους μεγαλύτερους χαμένους στο χρηματιστήριο της Γαλλίας, με την Kering, ιδιοκτήτρια της Gucci, να χάνει το 41% της αξίας της. Η τριάδα αυτή υπέστη πλήγμα από τις πωλήσεις μετοχών σε εταιρείες πολυτελών αγαθών και προσωπικής φροντίδας. Οι Κινέζοι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους για αγορές που κυμαίνονται από δερμάτινα προϊόντα και νυφικά μέχρι καλλυντικά, ενώ εταιρείες όπως η Gucci της Kering αντιμετωπίζουν νέες αλλαγές στη διοίκηση και στρατηγική. Η πολιτική αστάθεια της Γαλλίας — συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ αυτόν τον μήνα — έχει επίσης μειώσει την όρεξη των επενδυτών για τα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία.
«Ο Κινέζος καταναλωτής θεωρούνταν ότι θα ήταν η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη το 2024, αλλά αυτό δεν συνέβη», δήλωσε η Αριάν Χαγιάτε, διευθύντρια κεφαλαίων στην Edmond de Rothschild Asset Management. «Υπήρξε επίσης κούραση από την πολυτέλεια μετά από τρία χρόνια εξαιρετικής ανάπτυξης, καθώς η καταναλωτική «εκδίκηση» εξασθένησε».
31 δισ. έχασε ο Μπερνάρ Αρνό
Οι πωλήσεις πολυτελών αγαθών και καλλυντικών εκτοξεύτηκαν κατά την εποχή της πανδημίας, καθώς οι καταναλωτές ξόδευαν για επώνυμες μάρκες χρησιμοποιώντας τα χρηματικά αποθέματα που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτές οι δυναμικές βοήθησαν τον ιδρυτή της LVMH, Αρνό, να φτάσει στην πρώτη θέση της κατάταξης πλούτου του Bloomberg. Τώρα είναι στην πέμπτη θέση και έχει χάσει μέχρι στιγμής περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο από τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο — 31 δισεκατομμύρια δολάρια.
Έχασε τους τίτλους της η Μπετανκούρ-Μαϊέρς
Όσον αφορά την κληρονόμο της L’Oréal, Μπετανκούρ-Μαϊέρς, ήταν για πολύ καιρό η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο και πέρυσι έγινε η πρώτη γυναίκα με περιουσία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα έχει χάσει και τα δύο στέμματα.
«Για την πολυτέλεια, είναι επιστροφή στην πραγματικότητα, πραγματικά», είπε ο Κέβιν Τόζετ, μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Carmignac στο Παρίσι. «Αυτό που συμβαίνει από το 2023 είναι μια ομαλοποίηση.»
Βουτιά 64% για την περιουσία του Πινό
Ο 88χρονος Πινό, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία που εξελίχθηκε σε Kering, έχει επίσης δει την περιουσία του να υποχωρεί σημαντικά, πέφτοντας κατά 64% στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια από το υψηλό του Αυγούστου του 2021. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από οποιονδήποτε βρίσκεται ακόμη στον δείκτη πλούτου της Bloomberg κατά την εν λόγω περίοδο και οφείλεται κυρίως σε προβλήματα με το μεγαλύτερο fashion label της εταιρείας, τη Gucci.
Η πτώση της περιουσίας του Πινό συνέβη ενώ η Kering βρίσκεται υπό την ηγεσία του γιου του, Φρανσουά-Ανρί Πινό, ο οποίος εστίασε την αυτοκρατορία στην πολυτέλεια, μετατρέποντάς την από ένα συνονθύλευμα λιανικών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Kering παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη Gucci, της οποίας η επιτυχία έχει γνωρίσει ανόδους και καθόδους. Η οικογένεια Πινό κατέχει το 42% των μετοχών και το 59% των δικαιωμάτων ψήφου στην Kering, η οποία εδρεύει στο Παρίσι, και οι μετοχές της υπέστησαν πτώση μετά από μια σειρά προειδοποιήσεων για κέρδη.
Οι μάρκες πολυτελείας μπορούν να κάνουν την ανατροπή
Η πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών αγαθών πολυτελείας αποτελεί μια μεγάλη απογοήτευση, αφού μόλις πριν από δύο χρόνια θεωρούνταν εναλλακτική επιλογή ανάπτυξης στην Ευρώπη, σε σχέση με τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες της Wall Street, τις «Magnificent Seven».
Ωστόσο, η επιβράδυνση δεν έχει πλήξει εξίσου όλες τις μάρκες πολυτελών αγαθών. Οι πωλήσεις της Hermes αυξήθηκαν μέχρι το τρίτο τρίμηνο, λόγω της στρατηγικής τοποθέτησης των προϊόντων της, που απευθύνονται στους πλουσιότερους πελάτες, των οποίων οι δαπάνες είναι πιο ανθεκτικές σε σχέση με εκείνες των λιγότερο εύπορων.
Η λίστα της Saxo Banque France για τους νικητές και χαμένους του 2024 περιλάμβανε τόσο τις μετοχές της Hermes, οι οποίες αυξήθηκαν περίπου 18% από την αρχή του έτους, όσο και εκείνες της Kering.
Ο Αντρέα Τούενι, επικεφαλής του τομέα πωλήσεων στην Saxo Banque France, δήλωσε ότι τα υψηλά περιθώρια κέρδους της Hermes υποστηρίζονται από την αριστεία και τη σπανιότητα των προϊόντων της, ενώ η ζήτηση για τα προϊόντα της Gucci έχει μειωθεί και οι πρόσφατες αλλαγές στη διοίκηση δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς.
Ωστόσο, καθώς το έτος πλησιάζει στο τέλος του, αρχίζουν να εμφανίζονται ψήγματα αισιοδοξίας για τον ευρύτερο τομέα, με τους επενδυτές να προσπαθούν να τοποθετηθούν για μια ενδεχόμενη ανακάμψη. Οι πωλήσεις στην Κίνα δεν επιδεινώνονται περαιτέρω και έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές της HSBC Holdings Plc, οι οποίοι ανέφεραν ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους ήταν το χαμηλότερο σημείο.
Η Amundi ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου ETF για τις μετοχές πολυτελών αγαθών, επικαλούμενη τις προοπτικές ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της μεσαίας τάξης στις αναδυόμενες αγορές, της ελκυστικότητας ορισμένων εμπορικών σημάτων και της αυξανόμενης ζήτησης για προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Η πιθανότητα ότι το χειρότερο για τον τομέα έχει περάσει έχει οδηγήσει σε ενίσχυση ορισμένων μετοχών πολυτελών αγαθών και καλλυντικών από την αρχή του Δεκεμβρίου. Ο Δείκτης Stoxx 600 για τα Καταναλωτικά Προϊόντα και Υπηρεσίες στην Ευρώπη έχει αυξηθεί περίπου κατά 5% αυτόν τον μήνα, και είναι έτοιμος να καταγράψει την καλύτερη απόδοσή του από τον Φεβρουάριο.
«Η τεχνολογία πήρε την πρωτοκαθεδρία φέτος, αλλά η πολυτέλεια μπορεί να κάνει επανεμφάνιση κατά τη διάρκεια του 2025», δήλωσε η Hayate από την Rothschild. «Μπορώ να φανταστώ μια ανάκαμψη για τον τομέα από το δεύτερο εξάμηνο του 2025.»
Διαβάστε επίσης
Οι δύο αποφάσεις Χατζηδάκη για τον μετασχηματισμό του Υπερταμείου
Τζεφ Μπέζος: 200 εκατ. για ένα οικόπεδο δίπλα του στο Indian Creek
Τα επόμενα βήματα για τη μεταφορά υδρογόνου