THEPOWERGAME
Το διαμάντι Noor, γνωστό και ως Noor-ul-Ain (Φως του Ματιού), είναι ένα από τα πιο φημισμένα και πολύτιμα πετράδια στον κόσμο. Αυτό το μοναδικό ροζ διαμάντι, βάρους περίπου 60 καρατίων, έχει λαμπρή ιστορία που εκτείνεται σε αιώνες και συνδέεται με την κληρονομιά των Περσών και την πολυτέλεια των ιρανικών θησαυρών.
Η ιστορική διαδρομή του Noor
Το Noor θεωρείται ότι εξορύχθηκε από τα περίφημα ορυχεία Γκολκόντα στην Ινδία, τα οποία υπήρξαν η πηγή πολλών εμβληματικών διαμαντιών όπως το Koh-i-Noor και το Hope Diamond (Το διαμάντι της ελπίδας). Το Noor εκτιμάται ότι πιθανότατα αποτελούσε μέρος του Διαμαντιού του Μεγάλου Τραπεζιού. Το όνομα αναφερόταν στην κοπή σε σχήμα τραπεζιού του ορθογώνιου λίθου, του οποίου μία από τις γωνίες είχε λειανθεί, καθιστώντας τον άμεσα αναγνωρίσιμο. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μογγόλου αυτοκράτορα Σαχ Τζαχάν, γνωστού για την κατασκευή του Τατζ Μαχάλ, το Noor αποτελούσε μέρος της συλλογής κοσμημάτων της Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Μογγόλων και πιθανότατα κοσμούσε τον περίφημο Χρυσό Θρόνο του Παγωνιού.
Από την Ινδία στην Περσία
Το Noor μεταφέρθηκε στην Περσία τον 18ο αιώνα, όταν ο στρατηγός και ιδρυτής της δυναστείας των Αφσαρίδων, Ναδίρ Σαχ, εισέβαλε στην Ινδία και λεηλάτησε τους θησαυρούς του Δελχί. Ανάμεσα στα λάφυρα περιλαμβάνονταν μερικά από τα πιο πολύτιμα διαμάντια της εποχής, όπως το Koh-i- Noor και το Noor -ul-Ain. Μία ομάδα Καναδών γεμμολόγων που εξέτασε τα Ιρανικά Κοσμήματα του Στέμματος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Διαμάντι του Μεγάλου Τραπεζιού κόπηκε σε δυο μικρότερα διαμάντια: το Darya-i-Noor ή αλλιώς «Θάλασσα του Φωτός» των 182 καρατίων και το Noor -ul-Ain των 60 καρατίων. Και τα δύο διαμάντια παραμένουν έως σήμερα σπάνια κοσμήματα της συλλογής των Ιρανικών Βασιλικών Κοσμημάτων, αποπνέοντας λαμπρότητα και αναδεικνύοντας την ανεκτίμητη ιστορική τους σημασία.
Ένας θησαυρός των Παχλαβί
Τον 20ό αιώνα, το Noor ενσωματώθηκε στο στέμμα της Αυτοκράτειρας Φαράχ Παχλαβί, συζύγου του τελευταίου Σάχη του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί. Το στέμμα σχεδιάστηκε το 1958 από τον διάσημο Αμερικανό κοσμηματοπώλη Χάρι Γουίνστον. Το Noor αποτέλεσε το κεντρικό κόσμημα της τιάρας, η οποία ήταν διακοσμημένη με περισσότερα από 300 διαμάντια σε αποχρώσεις του ροζ, του κίτρινου και του λευκού. Η τιάρα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον γάμο της Φαράχ Παχλαβί με τον Σάχη της Περσίας το 1959, αποτελώντας σύμβολο βασιλικής εξουσίας, κομψότητας και πολυτέλειας.
Σύγχρονη Σημασία
Μετά την Ιρανική Επανάσταση του 1979, το Noor, μαζί με άλλους πολύτιμους θησαυρούς, φυλάσσεται στο Εθνικό Θησαυροφυλάκιο του Ιράν, στην Τεχεράνη. Ωστόσο, το Noor – ul -Ain παραμένει ένα διαχρονικό σύμβολο πλούτου και ισχύος, συνδέοντας πολιτισμούς και αυτοκρατορίες. Με την ιστορική του διαδρομή, από τα ορυχεία της Ινδίας έως την Περσία, συνεχίζει να εκπέμπει τη λάμψη της βασιλικής εξουσίας, της πολυτέλειας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναδεικνύοντας τη διαχρονική του αξία ως κόσμημα υψηλής δεξιοτεχνίας και ιστορικής σημασίας.
Πηγές: The Daily Guardian / The Court Jeweller / Jeweller Magazine
Διαβάστε επίσης
ΒSH: Συντηρητικές προβλέψεις από τον Νο1 παίκτη οικιακών συσκευών
Bloomberg: Οι καλύτεροι προορισμοί για το 2025, ανάμεσά τους Πάρος και Αντίπαρος
Λαθρεμπόριο καυσίμων: Πώς κρίνει ο ΣΕΕΠΕ τα μέτρα της ΑΑΔΕ