THEPOWERGAME
«Η νέα απάντηση της Αθήνας σε μια κρίση υδροδότησης: Ένα αρχαίο υδραγωγείο» είναι ο τίτλος του αφιερώματος των «New York Times» (7/12) για το έργο που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας της πρωτεύουσας. Ο λόγος για το αρχαίο Υδραγωγείο του Αδριανού (του 2ου αιώνα μ.Χ.): Το μήκους 24 χιλιομέτρων εντυπωσιακό δίκτυό του, που εκτείνεται κάτω από την πόλη, είναι το μεγαλύτερο υπόγειο υδραγωγείο της Ευρώπης!
Το σημαντικότερο: εξακολουθεί να λειτουργεί, μεταφέροντας νερό από τις όχθες των ποταμών και τους υδροφόρους ορίζοντες κατά μήκος μιας επικλινούς διαδρομής. «Έχουμε ένα αρχαίο μνημείο και κατόρθωμα Μηχανικής που το φέρνουμε στο παρόν για να εξοικονομήσουμε νερό και να δροσίσουμε την πόλη», δήλωσε στους «NYT» η Κατερίνα Δημήτρου από την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αθηνών, που συνεργάστηκε με το υπουργείο Πολιτισμού και τις τοπικές Αρχές για την αναβίωση του υδραγωγείου. «Λειτουργεί ακόμα, αλλά το νερό σπαταλιέται, καθώς είχε σταματήσει να χρησιμοποιείται στις αρχές του 20ού αιώνα», είπε, από την πλευρά του, στο έγκριτο έντυπο ο Χρήστος Γιοβανόπουλος, διευθυντής έργου στην τοπική Αρχή του Χαλανδρίου.
Γνωστό ως το Υδραγωγείο του Αδριανού (ή Αδριάνειο Υδραγωγείο) από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα που το δημιούργησε, συνέχισε να τροφοδοτεί την Αθήνα με νερό επί αιώνες. Η κεντρική δεξαμενή του βρίσκεται στην πασίγνωστη Δεξαμενή στο Κολωνάκι και το αρχαίο δίκτυο θα μπορέσει να δώσει ξανά νερό στην Αθήνα, χάρη σε νέο αγωγό μήκους 4 χιλιομέτρων, που θα εισχωρήσει έως το Μάρτιο στο υδραγωγείο και θα παρέχει σε σπίτια, σχολεία και πάρκα μια νέα πηγή νερού – δωρεάν τους πρώτους έξι μήνες.
Το πιλοτικό έργο, που υποστηρίχθηκε με 3.100.000 ευρώ, από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κέρδισε διεθνή αναγνώριση για την αστική καινοτομία και λειτουργεί ως πρότυπο για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, υπενθυμίζει η εφημερίδα «Απογευματινή».
Διαβάστε επίσης
Σιδηρόδρομος: Πώς μετά από 24 δισ. το τρένο πάει πιο αργά από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη
Οι ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο για το 2025: Η 1η ευρωπαϊκή
ΕΛΕΤΑΕΝ: Η “μάχη” για τον ηλεκτρικό χώρο και η στροφή στα αιολικά