THEPOWERGAME
Σπάνιος αρχαιολογικός θησαυρός ήρθε στο φως πριν από μερικές ημέρες κατά την ανασκαφική έρευνα στην Τραπεζά, οκτώ χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αιγίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή» ανακαλύφθηκαν ασύλητες ταφές σε κιβωτιόσχημους τάφους και σε μία σαρκοφάγο, που απέδωσαν υπερπολύτιμα κτερίσματα – και ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας.
Συγκεκριμένα, ζεύγος χρυσών ενωτίων με κεφαλές λεόντων στην κορυφή, ενώτιο γυμνού φτερωτού έρωτα με σκήπτρο στο δεξιό και στεφάνι στο αριστερό χέρι, χρυσό περιδέραιο με τα άκρα να απολήγουν σε συμπαγείς προτομές λεόντων, χρυσό δαχτυλίδι, χρυσή δανάκη και χαρώνειος οβολός με χελώνα στον εμπροσθότυπο (νομίσματα), όλα αμύθητης, καθώς είναι πανάρχαια, αξίας. Επίσης, δύο σιδερένια κουμπιά που περιβάλλονται με ύφασμα και σιδερένια στλεγγίδα.
Τα κτερίσματα στο εσωτερικό του κτιρίου Γ΄, του αρχαιολογικού χώρου που ταυτίζεται με τις Ρύπες, πόλη της Αχαΐας που άκμασε στους πρώιμους ιστορικούς χρόνους, αποτελούν αποδείξεις του πλούτου των ενοίκων τους. Το κτίριο Γ΄, στο εσωτερικό του οποίου επικεντρώθηκε η ανασκαφή και το οποίο επεφύλασσε αυτά τα σπουδαία ευρήματα, βρίσκεται νοτιοανατολικά του ανδήρου των ναών, που ανήκε στη δημόσια σφαίρα των λειτουργιών της πόλης.
Μετά την απομάκρυνση των πλίνθων από το κτίριο, με τα οποία καλυπτόταν, αποκαλύφθηκε η κρηπίδα τής κύριας, νότιας μακράς του πλευράς με τον στυλοβάτη, μήκους 16,80 μ. Το σημαντικό, ότι οι σύνδεσμοι σχήματος Η και Ζ στην κρηπίδα και τα στοιχεία της ανωδομής συστήνουν χρονολόγηση πριν από το 300 π.Χ. (!). Στην πρόσοψη αυτή αποκαθίστανται κορινθιακοί ημικίονες. Μάλιστα, η διάμετρος των ημικιόνων και το ολικό ύψος του κίονα δείχνουν κορινθιακό κίονα που διαθέτει τις χαμηλότερες αναλογίες όλων των εποχών!
Επιπλέον, αποτελεί την πρωιμότερη ολοκληρωμένη κορινθιακή σύνθεση που έχει αποκαλυφθεί σε εσωτερικό μνημείου, ενώ πρώτη φορά συνδέεται άμεσα με ταφική χρήση, όπως ακριβώς παραδίδεται στην ανεκδοτολογική αναφορά του Βιτρούβιου.
Η έως τώρα έρευνα του κτιρίου Γ΄ επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για το ηρώο αυτής της σημαντικής αρχαίας πόλης, που μετείχε στον αποικισμό ιδρύοντας τον Κρότωνα στη μεγάλη
Ελλάδα. Κάτω από τα ερείπια που κάλυπταν την πρόσοψή του, βρέθηκαν πεσμένα από την αρχική θέση τους ένας σχετικά μικρός μαρμάρινος λέοντας, καθώς και ένας δεύτερος μεγαλύτερος λέοντας με ανατομικές λεπτομέρειες και χαίτη σε ανάγλυφο, μία κεφαλή μικρότερου μαρμάρινου λέοντα με τη χαίτη του, καθώς και το άνω μέρος μεγάλης μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης με νεανική ανδρική μορφή.
Επιπλέον, βρέθηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κεραμική του 8ου αι. π.Χ. Σημαντική λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι όλα τα γλυπτά είναι λαξευμένα σε πεντελικό μάρμαρο.
Η έρευνα του ηρώου θα συνεχιστεί κατόπιν έγκρισης του νέου πενταετούς προγράμματος της ανασκαφής που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και ενισχύεται από την Ολυμπία
Οδό ΑΕ. Τη συστηματική ανασκαφή στην Τραπεζά Αιγίου – αρχαίες Ρύπες διευθύνει ο δρ Ανδρέας Γ. Βόρδος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
Διαβάστε επίσης
Helsing: Ποια είναι η γερμανική startup που αναπτύσσει επιθετικά drones
Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί 4.000 ακίνητα επωνύμων και μη
ΕΛΕΤΑΕΝ: Η “μάχη” για τον ηλεκτρικό χώρο και η στροφή στα αιολικά