THEPOWERGAME
Θεατές ενός «θαύματος» έγιναν όσοι έριξαν μια ματιά στην ανακαινισμένη Παναγία των Παρισίων στη γαλλική πρωτεύουσα, η οποία «αναγεννήθηκε από τις στάχτες της», καθώς οι φωτογραφίες της έκαναν τον γύρο του κόσμου, όπως γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Το χρονικό αυτής της αναγέννησης θυμίζουν οι New York Times. Ο Μπενουά ντε Σινετί, πρώην γενικός εφημέριος του Παρισιού, διέσχιζε με το σκούτερ του εκείνο το βράδυ του Απριλίου το 2019 τη γέφυρα Πον Νεφ, όταν είδε φλόγες να ξεπηδούν από την οροφή της Παναγίας των Παρισίων. Γυρίζοντας απότομα προς τον καθεδρικό, συνειδητοποίησε ότι η ιστορία και η ψυχή της Γαλλίας κινδύνευαν.
Η Παναγία των Παρισίων, όπου παντρεύτηκε η βασίλισσα της Σκωτίας, Μαρία Στιούαρτ, μαρτύρησε η Ιωάννα της Λωραίνης και στέφθηκε ο Ναπολέων, είναι κεντρική για τη γαλλική ταυτότητα, εξηγούν οι NYT. Οι φλόγες εκείνης της νύχτας έκαναν τον κόσμο να σταματήσει, καθώς ένα σύμβολο σχεδόν 900 ετών φάνηκε να χάνεται. Η στέγη, υποστηριζόμενη από ξύλινες δοκούς μεσαιωνικού δρυοδάσους, κατέρρευσε, ενώ ο πύργος-σύμβολο της Βιολέ-λε-Ντικ κάηκε και κατέρρευσε επίσης.
Moment historique. Ensemble nous avons rebâti Notre-Dame. Cœur de Paris. Âme de la France. Joyau de l’humanité. pic.twitter.com/Bo3dGuiDMX
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) December 7, 2024
Παρά τις καταστροφές, η υπόσχεση του Εμανουέλ Μακρόν για αποκατάσταση σε πέντε χρόνια έγινε το σημείο αναφοράς για μια αξιοθαύμαστη συλλογική προσπάθεια. Στις 8 Δεκεμβρίου 2024 η Παναγία των Παρισίων προσφέρει ένα θαύμα αποκατάστασης, που ένωσε την τεχνική δεξιότητα και την πίστη στην ανθρώπινη δημιουργικότητα.
Ο Μακρόν, παρά τις πολιτικές εντάσεις, αξιοποίησε τη φωτιά ως σύμβολο υπέρβασης των δυσκολιών, συνεχίζουν οι NYT. Χάρη σε ψηφιακές σαρώσεις πριν από τη φωτιά και την προσπάθεια 2.000 τεχνιτών, οι μεσαιωνικές δοκοί και ο πύργος ξαναχτίστηκαν με απίστευτη πιστότητα. Οι νέες βελανιδιές που αντικατέστησαν τις καμένες ενσωματώθηκαν στη γοτθική κληρονομιά, ενώ η βιώσιμη αρχιτεκτονική της Παναγίας αποκαλύπτει μια πτυχή ανθεκτικότητας που εμπνέει.
Η αναγέννηση αυτή βασίστηκε σε 900 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές, μεταξύ των οποίων από 340.000 απλούς πολίτες. Η συζήτηση για τη χρηματοδότηση αποκαλύπτει και τα διλήμματα της εποχής: η πολιτιστική κληρονομιά αντιμετωπίζει προκλήσεις μπροστά στις κοινωνικές ανισότητες.
Παράλληλα, η ιστορία της Παναγίας των Παρισίων θυμίζει ότι η αποκατάσταση δεν αφορά μόνο τα υλικά μέρη, αλλά και την ψυχή ενός μνημείου. Ο Βιολέ-λε-Ντικ τον 19ο αιώνα την έσωσε από την ερήμωση, εισάγοντας γοτθικές ανανεώσεις που διατηρούνται ακόμη και σήμερα. Οι εργασίες συντήρησης επανέφεραν τις φιγούρες των Αποστόλων, με τη μία να αποτυπώνει το πρόσωπο του ίδιου του Ντικ, σαν να επόπτευε τη διαδικασία.
Η Παναγία των Παρισίων, ένα μνημείο όχι μόνο θρησκευτικής σημασίας, αλλά και συλλογικής ιστορικής μνήμης, έγινε για άλλη μια φορά σημείο ένωσης και υπενθύμισης ότι, παρά τις προκλήσεις, η ανθρώπινη θέληση και δημιουργικότητα μπορούν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο.
Projection mapping at the reopening ceremony of Notre-Dame de Parispic.twitter.com/HLhCf6z09m
— Massimo (@Rainmaker1973) December 8, 2024
Διαβάστε επίσης
Αλ Τζολάνι: Ο 42χρονος που θέλει να κυριαρχήσει στη Συρία
Christie’s: 529.000 ευρώ για έργο που είχαν κλέψει οι Ναζί
Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα στάδια, σε κίνδυνο το ΟΑΚΑ