THEPOWERGAME
Υπερδιπλάσια είναι η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν δισεκατομμυριούχοι, ξεπερνώντας μακράν τις αποδόσεις των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Σύμφωνα με την έκθεση της UBS «Billionaire Ambitions Report», πρόκειται για άνοδο της τάξεως του 121%, από τα 6,3 τρισ. στα 14 τρισ. δολάρια, την ώρα που ο παγκόσμιος δείκτης MSCI AC World έχει αναρριχηθεί 73%.
Η μεγαλύτερη αύξηση περιουσιών μεταξύ των δισεκατομμυριούχων του κόσμου -οι οποίοι φθάνουν σήμερα τους 2.682, έναντι των 1.757 που είχαν καταγραφεί προ δεκαετίας- καταγράφεται στους ισχυρούς του τεχνολογικού κλάδου. Ακολουθούν οι δισεκατομμυριούχοι της βιομηχανίας, ενώ η ελίτ των πλουσίων στα ακίνητα καταλαμβάνει τις χαμηλότερες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, λόγω της κρίσης ακινήτων στην Κίνα, της πανδημίας και της αύξησης των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Αμερικανοί και Κινέζοι οι πλουσιότεροι των δισεκατομμυριούχων
Τα μεγαλύτερα κέρδη στις περιουσίες τους έχουν συγκεντρώσει οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι, αλλά οι Κινέζοι έχουν επίσης κατοχυρώσει τη θέση τους στην ελίτ του παγκόσμιου πλούτου. Μέσα στην πενταετία 2015-2020, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων της Κίνας έχει αυξηθεί από τα 887,3 δισ., στα 2,1 τρισ. δολάρια. Έκτοτε, όμως, έχει ακολουθήσει πτώση της τάξεως του 1,8 τρισ. δολαρίων. Αντίθετα, οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι έχουν ενισχύσει τον πλούτο τους την πενταετία 2015-2020 από τα 2,5 τρισ. στα 3,8 τρισ. δολάρια. Την περίοδο 2020-24 ο πλούτος τους επεκτάθηκε περαιτέρω στα 6,1 τρισ. δολάρια, με άνοδο 58,5%, κυρίως λόγω της τεχνολογίας. Συνολικά, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως παραμένει αμετάβλητος.
Οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας έχουν τριπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία, από τα 788,9 δισ. δολάρια το 2015 στα 2,4 τρισ. το 2024. Η δυναμική του κλάδου είναι διαρκής τα τελευταία χρόνια. Η μεγάλη άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ψηφιακών πληρωμών επιταχύνθηκε λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις επί πανδημίας. Εν συνεχεία νέα ώθηση στην επενδυτική και επιχειρηματική δραστηριότητα δόθηκε από τα μοντέλα αναπαραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις και τη ρομποτική.
Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων βιομηχάνων αναρριχήθηκε εδώ και μια δεκαετία από τα 480,4 δισ. στα 1,3 τρισ. δολάρια χάρη στις κρατικές επενδύσεις που έγιναν μέσα σε αυτό το διάστημα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών, της πράσινης μετάβασης και της αύξησης των αναθέσεων στον αμυντικό κλάδο.
Επιβράδυνση στη δυτική Ευρώπη
Στη δυτική Ευρώπη, ωστόσο, η UBS κατέγραψε επιβράδυνση στη συσσώρευση πλούτου μεταξύ δισεκατομμυριούχων. Αθροιστικά, οι περιουσίες τους αναρριχήθηκαν από τα 1,5 τρισ. στα 2,1 τρισ. δολάρια την πενταετία 2015-2020. Μέχρι το 2024 είχαν φθάσει τα 2,4 τρισ. δολάρια, με το επιχειρείν στην τεχνολογία να παίζει, όπως και στις ΗΠΑ, πρωταγωνιστικό ρόλο. Η UBS υπογραμμίζει πως το 43% των δισεκατομμυριούχων, παγκοσμίως, αύξησαν την έκθεσή τους στα ακίνητα κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου και το 42% στις χρηματιστηριακές αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον στα επενδυτικά καταφύγια, με αύξηση έως και 40% στον χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα και 31% σε ρευστό, αντανακλώντας την αβεβαιότητα σε γεωπολιτικό επίπεδο, αλλά και τη μεγάλη άνοδο των αποτιμήσεων στις μετοχές.
Διαβάστε επίσης
Ελένη Βρεττού: Συγχώνευση, placement και rebranding στις νέες προτεραιότητες
Spotify Wrapped 2024: Τα τραγούδια που σάρωσαν φέτος
Πώς αξιολογεί η CVC Capital την επένδυσή της στη ΔΕΗ