THEPOWERGAME
Ένα ιστορικό πορτρέτο του Γάλλου καλλιτέχνη του μπαρόκ Νικολά ντε Λαρζιλιέρ πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s έναντι 529.000 ευρώ (550.000 δολάρια), ξεπερνώντας την εκτίμηση της προπώλησης που ήταν 50.000 έως 80.000 ευρώ (55.000 έως 88.000 δολάρια). Λεηλατημένο από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν ανάμεσα στα χιλιάδες έργα τέχνης που έκλεψαν οι χιτλερικοί.
Οι Άνδρες των Μνημείων ανέκτησαν τον πίνακα, τον οποίο οι Ναζί έκλεψαν από τον βαρόνο Philippe de Rothschild το 1940, από ένα βαυαρικό κάστρο στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η στιγμή αποτυπώθηκε σε μια διάσημη φωτογραφία. Η φωτογραφία είναι ευγενική προσφορά της Christie’s Images Limited.
Οι Ναζί έκλεψαν τον πίνακα, με τίτλο Portrait d’une femme, à mi-corps, από το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας του βαρόνου Φιλίπ ντε Ρότσιλντ το 1940, και τον φύλαξαν για το μεγαλύτερο μέρος του πολέμου στο Jeu de Paume στο κατεχόμενο Παρίσι.
Η Rose Valland, επιμελήτρια του μουσείου, η οποία μιλούσε κρυφά άπταιστα γερμανικά και ήταν κατάσκοπος των Συμμάχων, εξαπάτησε τους Ναζί κατακτητές και τους έκανε να πιστέψουν ότι ήταν απλώς μια διοικητική υπάλληλος. Στη συνέχεια, κράτησε λεπτομερείς σημειώσεις σχετικά με τα αντικείμενα που εισέρχονταν και εξέρχονταν από το μουσείο κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, γεγονός που οδήγησε στο να μπορέσουν οι Monuments Men να ανακτήσουν το έργο από το κάστρο Neuschwanstein.
View this post on Instagram
Ο πίνακας Λαρζιλιέρ είναι ένας από τους τρεις στη φωτογραφία του Απριλίου 1945, η οποία δείχνει τον λοχαγό του αμερικανικού στρατού James J. Rorimer -έναν επιμελητή του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στη Νέα Υόρκη πριν από τον πόλεμο, ο οποίος αργότερα έγινε διευθυντής του- να παρακολουθεί τους Αμερικανούς στρατιώτες να ανακτούν 5.000 λεηλατημένους πίνακες και 20.000 άλλα αντικείμενα από το κάστρο. Ο λοχίας Antonio «Anthony» T. Valim από την Καλιφόρνια κρατά στη φωτογραφία τον πίνακα Λαρζιλιέρ.
Η γαλλική κυβέρνηση επέστρεψε το έργο τον Μάιο του 1946 στον βαρόνο Ρότσιλντ, ο οποίος επέζησε του πολέμου αφού διέφυγε στο Λονδίνο. Η σύζυγός του Ελίζαμπεθ πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το έργο παρέμεινε στη συλλογή Ρότσιλντ μέχρι το 1978, όταν ο σημερινός ιδιοκτήτης το αγόρασε σε δημοπρασία.
Ο εν λόγω ανώνυμος συλλέκτης προσέφερε το έργο στην πώληση «Maîtres Anciens: Peintures, Dessins, Sculptures» του Christie’s στο Παρίσι στις 21 Νοεμβρίου.
«Αυτή η εξαιρετικά συμβολική παρτίδα προσέλκυσε πολυάριθμους πλειοδότες για μια πολύ ενεργή μάχη προσφορών», ανέφερε ο οίκος Christie’s μετά την πώληση.
Στο δοκίμιο της παρτίδας του ενόψει της πώλησης, ο οίκος δημοπρασιών έγραψε ότι «υπάρχουν ορισμένα έργα τέχνης των οποίων η ιστορική σημασία ξεπερνά την αισθητική τους ποιότητα», όπως το πορτρέτο του Λαρζιλιέρ.
«Η εικόνα του μας φαίνεται οικεία, καθώς εμφανίζεται σε μια φωτογραφία που έχει αναπαραχθεί πολλές φορές, απαθανατίζοντας το τεράστιο έργο που ανέλαβαν οι άνθρωποι των μνημείων να ανακτήσουν σε όλη την Ευρώπη τα πολλά έργα τέχνης που λεηλατήθηκαν επί Τρίτου Ράιχ», αναφέρεται στο δοκίμιο.
Ο Λαρζιλιέρ ήταν ένας από τους κορυφαίους προσωπογράφους της Ευρώπης από τα τέλη της δεκαετίας του 1600 έως τις αρχές του 1700. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τιμών του Artnet, το ρεκόρ δημοπρασίας του καλλιτέχνη ανέρχεται σε 1,57 εκατομμύρια ευρώ (1,85 εκατομμύρια δολάρια) και σημειώθηκε στον οίκο Christie’s στο Παρίσι το 2020.
Διαβάστε επίσης
Τα πιο ακριβά εστιατόρια Michelin για το 2024, το ελληνικό της λίστας
Όλες οι αλλαγές που έρχονται στα ακίνητα: Τι αλλάζει με τα διατηρητέα
Έξυπνες Γέφυρες: Υπεγράφη η πέμπτη σύμβαση, στο τιμόνι η ΤΕΡΝΑ