THEPOWERGAME
Σε σχεδόν 200 προσωπικότητες από τον κόσμο της εστίασης και ιδίως του fine dining -από σεφ με αστέρια Michelin και νικητές βραβείων James Beard, μέχρι επενδυτές, αρχιτέκτονες και CEOs τεχνολογικών πλατφορμών για εστιατόρια- απευθύνθηκε το RobbReport και ζήτησε να μας πουν ποιους θεωρούν ως τους πιο ισχυρούς ανάμεσα στους συναδέλφους τους.
Ζήτησε να μην ορίσουν τη γαστρονομία πολύ στενά στο πλαίσιο της γεύσης, καθώς η υψηλή γαστρονομία είναι συνδυασμός φιλοδοξίας στην κουζίνα και προσεκτικής φιλοξενίας στην αίθουσα. Ενθάρρυνε τους ψηφοφόρους να είναι ευρείς στην αντίληψή τους για την ισχύ: μπορεί να είναι οι σεφ που εμπνέουν δημιουργικά άλλους, οι εστιάτορες που χτίζουν αυτοκρατορίες, οι επενδυτές που στηρίζουν ταλέντα από τα παρασκήνια, οι κατασκευαστές ακινήτων που ελκύουν κορυφαία εστιατόρια ή τα μέσα ενημέρωσης που με τις απόψεις τους καθορίζουν την επιτυχία ή αποτυχία ενός εστιατορίου. Το RobbReport ήθελε να μάθει ποιοι κινούν τα νήματα δημιουργικά και οικονομικά.
Με αυτά τα κριτήρια, κάθε ψηφοφόρος επέλεξε 10 άτομα που θεωρούσε ότι κατέχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κλάδο. Αν κάποιος ψηφοφόρος θεωρούσε ότι η επιρροή ενός διδύμου ή τριμελούς ομάδας ήταν αδιαχώριστη, μπορούσε να τα ομαδοποιήσει ως μία καταχώριση στην ψήφο του. Επιζητήσε ποικιλομορφία σε φύλο, φυλή, ηλικία και γεωγραφική κατανομή, για «να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα της τρέχουσας κατάστασης στον κόσμο των εστιατορίων».
Έτσι, έφτιαξε τη λίστα με τους 50 πιο επιδραστικούς σεφ στο αμερικανικό fine dining.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ακολουθούν, λοιπόν, οι 5 πιο ισχυροί άνθρωποι στη γαστρονομική σκηνή της Αμερικής για το 2024:
- Έρικ Ριπέρ
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Έρικ Ριπέρ βρίσκεται στην κορυφή εδώ και δεκαετίες, κάτι αρκετά σπάνιο στον κόσμο της γαστρονομίας. Όπως λέει ο R.J. Melman, «παρά τις τάσεις που περνούν, ο Ριπέρ διατηρεί τη θέση του ως ένας από τους πιο επιδραστικούς και εμβληματικούς σεφ στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας, ακόμα και έπειτα από τρεις δεκαετίες». Είναι γνωστός για το εστιατόριο Le Bernardin με τρία αστέρια Michelin, καθώς και για το Aldo Sohm Wine Bar και το Blue στο Ritz-Carlton Grand Cayman. Το Le Bernardin, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα θαλασσινά εστιατόρια στον κόσμο, έχει κρατήσει την τετράστερη βαθμολογία στους New York Times για πάνω από 20 χρόνια. Ο Ριπέρ ασχολείται επίσης με εκδόσεις βιβλίων, με το τελευταίο του, Seafood Simple, να γίνεται best seller στους New York Times.
- Χοσέ Αντρές
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Χοσέ Αντρές, ένας σεφ και φιλάνθρωπος με ισχυρή επιρροή, είναι γνωστός για την αφοσίωσή του όχι μόνο στην κουζίνα, αλλά και στην ανθρωπιστική δράση. Με πάνω από 40 εστιατόρια παγκοσμίως, ο Αντρές συνδυάζει την καινοτομία και το πάθος για τη γαστρονομία με την κοινωνική προσφορά. Το πιο αναγνωρισμένο από τα εστιατόριά του είναι το Minibar στην Ουάσιγκτον, το οποίο φέρει δύο αστέρια Michelin.
Πέρα από τα εστιατόριά του, ίδρυσε το World Central Kitchen το 2010, έναν οργανισμό που παρέχει δωρεάν γεύματα σε άτομα που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις. Από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι φυσικές καταστροφές όπως τυφώνες και σεισμούς, το World Central Kitchen έχει μοιράσει πάνω από 500 εκατομμύρια γεύματα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, επιβεβαιώνοντας ότι η κουζίνα μπορεί να γίνει εργαλείο αλλαγής. Ο Αντρές εξακολουθεί να επεκτείνει τη γαστρονομική του αυτοκρατορία, ενώ σχεδιάζει να ανοίξει το πρώτο του ξενοδοχείο στην Ουάσιγκτον το 2027. Το έργο του ενσαρκώνει το μότο του, ότι «το φαγητό έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο».
- Ζούνγκχιουν και Έλια Παρκ
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το ζεύγος Ζούνγκχιουν και Έλια Παρκ έχει δημιουργήσει μία από τις πιο συναρπαστικές και δημιουργικές εμπειρίες στην αμερικανική σκηνή της υψηλής γαστρονομίας, αναδεικνύοντας την κορεατική κουζίνα στο Atoboy και το φημισμένο Atomix στη Νέα Υόρκη. Το Atomix κατατάχθηκε στην 6η θέση στην παγκόσμια λίστα World’s 50 Best Restaurants φέτος, ως το υψηλότερα κατατασσόμενο αμερικανικό εστιατόριο.
Η διαδρομή τους ξεκίνησε το 2016 με την ίδρυση του Atoboy, το οποίο βασίζεται στην παραδοσιακή κορεατική κουλτούρα του banchan, ενώ το Atomix προσφέρει ένα εμπειρικό μενού γευσιγνωσίας που ενσωματώνει πολιτιστικά στοιχεία από την Κορέα σε κάθε λεπτομέρεια, από τα πιάτα μέχρι τα κεραμικά και τα αξεσουάρ του προσωπικού. Η φήμη τους επεκτάθηκε όταν άνοιξαν το Naro, ένα εστιατόριο στο Rockefeller Center, που παρουσιάζει παραδοσιακά κορεατικά πιάτα με σύγχρονη ερμηνεία, και πιο πρόσφατα άνοιξαν το Acru, ένα μη κορεατικό εστιατόριο, αποδεικνύοντας την ικανότητά τους να ανανεώνουν τη σκηνή της γαστρονομίας. Η αφοσίωσή τους και η αγάπη για την κορεατική κουλτούρα τους έχουν τοποθετήσει στην αιχμή της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής.
- Ντάνιελ Μπουλού
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Ντάνιελ Μπουλού είναι ένας από τους κορυφαίους σεφ στον κόσμο και η παρουσία του στην Αμερική έχει καθοριστική σημασία για την πορεία της γαλλικής γαστρονομίας στη χώρα. Με περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας και ένα δίκτυο εστιατορίων που εκτείνεται σε όλο τον κόσμο, ο Μπουλού έχει ιδρύσει ένα από τα πιο επιτυχημένα γαστρονομικά «βασίλεια» στις ΗΠΑ. Το κύριο εστιατόριό του, το Daniel στη Νέα Υόρκη, φέρει δύο αστέρια Michelin και αποτελεί κορυφαίο προορισμό της γαλλικής κουζίνας.
Φέτος ο Μπουλού έχει επεκτείνει την αυτοκρατορία του, ανοίγοντας νέα εστιατόρια, όπως το Café Boulud στη Ριάντ και το Maison Boulud στη Σιγκαπούρη. Επιπλέον, αναμένεται να ανοίξει το νέο γαλλο-παριζιάνικο steakhouse La Tête d’Or στο Μανχάταν, καθώς και να επανεκκινήσει το ιστορικό Café Boulud, δείχνοντας ότι δεν σταματά να εξελίσσεται. Ο Μπουλού φημίζεται επίσης για τη γενναιόδωρη στάση του προς τους νεότερους σεφ, καθώς και για το γεγονός ότι στηρίζει τις προσπάθειές τους, είτε μέσα από προσωπικές συμβουλές, είτε με την παρουσία του σε εκδηλώσεις τους.
- Τόμας Κέλερ
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Τόμας Κέλερ, ένας από τους πλέον διακεκριμένους σεφ στην Αμερική, είναι ο πρώτος και μοναδικός σεφ των Ηνωμένων Πολιτειών που ηγείται δύο εστιατορίων με τρία αστέρια Michelin -το περίφημο The French Laundry στη Napa Valley και το Per Se στη Νέα Υόρκη. Με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας και βραβεία από τον James Beard, η επιρροή του ξεπερνά το καθαρά γαστρονομικό πεδίο και διαμορφώνει τις νέες γενιές σεφ και εστιατόρων. Οι ακριβείς τεχνικές του, η βαθιά προσήλωση στη λεπτομέρεια και η καινοτόμος μαγειρική του προσέγγιση έχουν καθιερώσει νέα στάνταρ στην αμερικανική γαστρονομία.
Εκτός από την επιτυχία του στα εστιατόρια, ο Κέλερ έχει εκδώσει έξι βιβλία μαγειρικής που έχουν σημειώσει εξαιρετική επιτυχία και επιρροή στη μαγειρική σκηνή, εκπαιδεύοντας το κοινό και εμπνέοντας τους επαγγελματίες. Μέσα από αυτά, οι αναγνώστες μπορούν να διδαχτούν τις τεχνικές που έχει αναπτύξει και τελειοποιήσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Τα βιβλία του, όπως το The French Laundry Cookbook και το Bouchon Bakery, έχουν κυκλοφορήσει σε πάνω από 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ αναδεικνύουν τη φιλοσοφία του Κέλερ γύρω από την υψηλή γαστρονομία και τη σημασία της αφοσίωσης στην ποιότητα και την τελειότητα.
Ο Κέλερ δεν περιορίζεται μόνο στη διαχείριση των εστιατορίων του. Στηρίζει τους νέους σεφ ως μέντορας, προσφέρει τη γνώση του μέσω συνεργασιών με την Αμερικανική Μαγειρική Ακαδημία και είναι ενεργό μέλος στον διαγωνισμό Bocuse d’Or, όπου Αμερικανοί σεφ διαγωνίζονται με τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Οι μαγειρικές καινοτομίες και οι αξίες του συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανάδειξη της υψηλής αμερικανικής κουζίνας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πολλοί από τους κορυφαίους σεφ σήμερα, που ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις τους, υπήρξαν μαθητές του ή μέλη της ομάδας του, γεγονός που καταδεικνύει τη διαχρονική επιρροή του. Οι πρώην μαθητές του Κέλερ τον τιμούν τόσο με την πιστότητά τους στη μέθοδό του, όσο και με τη διατήρηση των αρχών του για ποιότητα και δημιουργικότητα, μεταφέροντας την κουλτούρα του σε νέες γενιές.
Διαβάστε επίσης
Ο παγκόσμιος πόλεμος για τα εργοστάσια που φεύγουν από την Κίνα
Πού αριστεύει και πού ”πονάει” το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα
Ξηρασία και πλημμύρες πλήττουν υποδομές: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα