THEPOWERGAME
Μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ διαπληκτίζονται μεταξύ τους στο Ανώτατο Δικαστήριο για την αξία και το μέλλον ενός πολύτιμου λίθου 70 καρατίων που θεωρείται το μεγαλύτερο κομμένο μπλε διαμάντι στον κόσμο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, το Idol’s Eye ανακαλύφθηκε στην Ινδία στις αρχές του 17ου αιώνα και όταν βγήκε για πρώτη φορά σε καταγεγραμμένη πώληση -στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο το 1865- το πετράδι περιγράφηκε ως ένα «υπέροχο, μεγάλο διαμάντι με 18 μικρά λαμπρά διαμάντια».
Σε αντίθετες «γωνίες» στο δικαστήριο για την τύχη του διαμαντιού -το οποίο είναι τοποθετημένο σε ένα περιδέραιο που λέγεται ότι είναι ηλικίας άνω των 300 ετών- βρίσκονται ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Αμπντουλάχ Αλ Θανί, ο συλλέκτης έργων τέχνης (ξάδελφος του κυβερνήτη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι), και οι συγγενείς του σεΐχη Σαούντ μπιν Μοχαμέντ Αλ Θανί.
Ο σεΐχης Σαούντ, υπουργός Πολιτισμού του Κατάρ μεταξύ 1997 και 2005, είναι γνωστός ως συλλέκτης που αγόρασε το διαμάντι στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Λίγο πριν από το θάνατό του πριν από μια δεκαετία, δάνεισε το διαμάντι στην Qatar Investment & Project Development Holding Company – ή Qipco – της οποίας διευθύνων σύμβουλος είναι ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Αμπντουλάχ. Η συμφωνία αυτή έδωσε στην Qipco το δικαίωμα να αγοράσει το διαμάντι με τη συγκατάθεση της Elanus Holdings, μιας εταιρείας που συνδέεται τελικά με τους συγγενείς του σεΐχη Σαούντ. Η Elanus ανήκει στο Ίδρυμα Al Thani, το οποίο εδρεύει στο Λιχτενστάιν και του οποίου δικαιούχοι είναι η χήρα και τα τρία παιδιά του σεΐχη Σαούντ.
Οι δύο πλευρές βρίσκονται τώρα σε αντιπαράθεση σχετικά με την αξία του Idol Eye, με την Qipco να υποστηρίζει ότι αξίζει 10 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Elanus δήλωσε στο δικαστήριο ότι μπορεί να αξίζει έως και 35 εκατομμύρια δολάρια.
Διαβάστε επίσης
Ο παγκόσμιος πόλεμος για τα εργοστάσια που φεύγουν από την Κίνα
Πέντε ποτά διασήμων που αξίζουν κάθε ευρώ σας
Πώς η Ελλάδα θα πρασινίσει τα λιμάνια της παρά τις προκλήσεις