Γ.Δ.
1403.87 -0,96%
ACAG
+3,74%
5.55
BOCHGR
-2,41%
4.46
CENER
-2,75%
8.5
CNLCAP
0,00%
7.15
DIMAND
-1,98%
8.89
NOVAL
0,00%
2.4
OPTIMA
-1,23%
12.84
TITC
-0,43%
35.05
ΑΑΑΚ
0,00%
4.48
ΑΒΑΞ
-0,70%
1.42
ΑΒΕ
+5,09%
0.475
ΑΔΜΗΕ
-0,63%
2.385
ΑΚΡΙΤ
-0,73%
0.68
ΑΛΜΥ
+4,60%
3.75
ΑΛΦΑ
-1,71%
1.579
ΑΝΔΡΟ
-0,31%
6.46
ΑΡΑΙΓ
-1,62%
9.69
ΑΣΚΟ
-0,39%
2.58
ΑΣΤΑΚ
0,00%
6.94
ΑΤΕΚ
+8,67%
0.426
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.76
ΑΤΤ
-29,87%
2.16
ΑΤΤΙΚΑ
+0,95%
2.12
ΒΙΟ
-0,75%
5.32
ΒΙΟΚΑ
+1,48%
1.71
ΒΙΟΣΚ
-1,97%
1.49
ΒΙΟΤ
0,00%
0.294
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.1
ΓΕΒΚΑ
0,00%
1.3
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
+0,34%
17.5
ΔΑΑ
+0,03%
7.902
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.66
ΔΕΗ
-2,43%
12.05
ΔΟΜΙΚ
+0,67%
3
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
+1,00%
0.302
ΕΒΡΟΦ
+1,05%
1.45
ΕΕΕ
-1,49%
33.1
ΕΚΤΕΡ
-1,14%
1.562
ΕΛΒΕ
0,00%
4.8
ΕΛΙΝ
-0,50%
2.01
ΕΛΛ
-0,75%
13.25
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-3,18%
1.704
ΕΛΠΕ
-1,16%
6.8
ΕΛΣΤΡ
-2,91%
2
ΕΛΤΟΝ
+0,11%
1.906
ΕΛΧΑ
-2,68%
1.74
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
-1,68%
1.17
ΕΤΕ
-1,44%
7.102
ΕΥΑΠΣ
-0,63%
3.15
ΕΥΔΑΠ
-1,72%
5.7
ΕΥΡΩΒ
-0,08%
1.97
ΕΧΑΕ
-0,57%
4.33
ΙΑΤΡ
+0,67%
1.495
ΙΚΤΙΝ
-3,88%
0.31
ΙΛΥΔΑ
+2,00%
1.785
ΙΝΚΑΤ
+0,42%
4.805
ΙΝΛΙΦ
+0,46%
4.39
ΙΝΛΟΤ
-0,43%
0.921
ΙΝΤΕΚ
-1,20%
5.75
ΙΝΤΕΡΚΟ
0,00%
2.36
ΙΝΤΕΤ
+1,45%
1.05
ΙΝΤΚΑ
-0,37%
2.73
ΚΑΡΕΛ
-1,73%
340
ΚΕΚΡ
-3,15%
1.23
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2.22
ΚΛΜ
+0,34%
1.465
ΚΟΡΔΕ
0,00%
0.418
ΚΟΥΑΛ
-2,34%
1.086
ΚΟΥΕΣ
0,00%
5.69
ΚΡΙ
-2,37%
14.4
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.7
ΚΥΡΙΟ
+0,21%
0.94
ΛΑΒΙ
0,00%
0.79
ΛΑΜΔΑ
+1,94%
7.34
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37.4
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.845
ΛΕΒΚ
+2,42%
0.254
ΛΕΒΠ
0,00%
0.34
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.26
ΛΟΥΛΗ
0,00%
2.79
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.65
ΜΕΒΑ
+0,79%
3.82
ΜΕΝΤΙ
-2,77%
2.11
ΜΕΡΚΟ
0,00%
44
ΜΙΓ
-4,90%
3.2
ΜΙΝ
-0,92%
0.54
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
-1,11%
19.58
ΜΟΝΤΑ
+4,74%
3.76
ΜΟΤΟ
-1,96%
2.5
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.65
ΜΠΕΛΑ
-1,06%
24.24
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.69
ΜΠΡΙΚ
+0,50%
2.03
ΜΠΤΚ
0,00%
0.62
ΜΥΤΙΛ
-0,60%
33
ΝΑΚΑΣ
0,00%
3.12
ΝΑΥΠ
+0,69%
0.874
ΞΥΛΚ
0,00%
0.263
ΞΥΛΠ
0,00%
0.398
ΟΛΘ
-0,48%
20.7
ΟΛΠ
-2,62%
29.7
ΟΛΥΜΠ
-0,84%
2.35
ΟΠΑΠ
+0,33%
15.14
ΟΡΙΛΙΝΑ
+0,13%
0.798
ΟΤΕ
+0,81%
14.89
ΟΤΟΕΛ
-2,62%
10.42
ΠΑΙΡ
0,00%
0.998
ΠΑΠ
-1,25%
2.37
ΠΕΙΡ
-2,02%
3.684
ΠΕΡΦ
-1,93%
5.59
ΠΕΤΡΟ
0,00%
8
ΠΛΑΘ
+0,89%
3.99
ΠΛΑΚΡ
0,00%
14.5
ΠΡΔ
+9,77%
0.292
ΠΡΕΜΙΑ
+0,67%
1.208
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
6.2
ΠΡΟΦ
-0,19%
5.23
ΡΕΒΟΙΛ
+0,61%
1.65
ΣΑΡ
-3,69%
10.44
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
+0,30%
0.34
ΣΙΔΜΑ
0,00%
1.55
ΣΠΕΙΣ
-0,67%
5.92
ΣΠΙ
-1,08%
0.55
ΣΠΥΡ
0,00%
0.127
ΤΕΝΕΡΓ
+0,05%
19.77
ΤΖΚΑ
-1,73%
1.42
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.06
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0,97%
1.63
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8
ΦΡΙΓΟ
0,00%
0.25
ΦΡΛΚ
-0,80%
3.715
ΧΑΙΔΕ
-0,84%
0.59

Θα έδινες 20 ευρώ για αυτό το Martini;

Η συζήτηση γύρω από το Martini αναζωπυρώνεται στην εποχή μας, καθώς επανέρχονται παλιές διαμάχες για τα συστατικά και τις μεθόδους παρασκευής του κοκτέιλ. Από το αν πρέπει να χρησιμοποιείται τζιν ή βότκα, μέχρι το αν πρέπει να ανακατεύεται ή να χτυπιέται, η επιλογή της γαρνιτούρας και του ποτηριού είναι θέματα που προκαλούν έντονες αντιπαραθέσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους, που συχνά παραβλέπεται, είναι η θερμοκρασία. Το Martini είναι ένα κοκτέιλ που εξαρτάται άμεσα από τη χαμηλή θερμοκρασία, καθώς μόνο όταν σερβίρεται πολύ παγωμένο αποκαλύπτει την πλήρη γεύση του.

Στο εστιατόριο Hawksmoor, το οποίο έχει την έδρα του στο Λονδίνο και λειτουργεί και στη Νέα Υόρκη, η θερμοκρασία του Martini αποτελεί θεμελιώδη αρχή. Το Martini του Hawksmoor φημίζεται ως το πιο παγωμένο στην πόλη, καθώς η παρασκευή του περνάει από διάφορες φάσεις ψύξης. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το κοκτέιλ φτάνει στους πελάτες τόσο παγωμένο, που βγάζει ατμούς, όπως ένα αυτοκίνητο που ζεσταίνεται ένα παγωμένο πρωινό. Κοστίζει, δε, σχεδόν 20 ευρώ (22 δολάρια).

Η διαδικασία ξεκινά με το κοκτέιλ να τοποθετείται σε μια ειδική συσκευή καθαρισμού κοσμημάτων. Αυτή η συσκευή δεν επηρεάζει τη θερμοκρασία, αλλά, όπως λέει ο μπάρμαν Jack Hubbard, «δουλεύει σαν τα λαζάνια -πάντα είναι καλύτερα την επόμενη μέρα». Με αυτόν τον τρόπο, τα μόρια του Martini «ταρακουνιούνται» και ομογενοποιούνται, προσφέροντας μια πιο στρογγυλή και ισορροπημένη γεύση.

Ύστερα από αυτήν τη διαδικασία, το Martini τοποθετείται σε έναν βιομηχανικό καταψύκτη στους -13°C, θερμοκρασία που δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί με το παραδοσιακό ανακάτεμα με πάγο. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο στόχος είναι να φτάσει το Martini στους -12°C, λίγο πριν σχηματιστούν κρύσταλλοι πάγου, και στη συνέχεια μεταφέρεται σε μικρά θερμός που διατηρούνται στους καταψύκτες του μπαρ μέχρι την παραγγελία.

Όταν ο πελάτης παραγγέλνει το κοκτέιλ, το Martini μεταφέρεται από τον καταψύκτη στο τραπέζι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει την απόλυτη ψύξη του ποτού. Ακόμη και η παραδοσιακή ελιά, που συνοδεύει το Martini, μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία, γι’ αυτό στο Hawksmoor σερβίρεται σε ξεχωριστό πιατάκι και όχι μέσα στο ποτήρι.

Για όσους θέλουν να αναπαράξουν αυτήν την τεχνική στο σπίτι, ο Τζακ Χάμπαρντ συνιστά να κρατούν όλα τα συστατικά παγωμένα πριν από την ανάμειξη. Το τζιν πρέπει να αποθηκεύεται στην κατάψυξη, ενώ το βερμούτ και το φιλτραρισμένο νερό στο ψυγείο. Ακόμα και τα ποτήρια πρέπει να παραμένουν στην κατάψυξη για τουλάχιστον μισή ώρα πριν από τη χρήση.

Οι αναλογίες και το ποτήρι επίσης παίζουν ρόλο. Στο Hawksmoor χρησιμοποιείται η αναλογία 5 μέρη τζιν προς 1 μέρος βερμούτ, ενώ το ποτήρι που επιλέγουν είναι ένα κλασικό κωνικό Martini ποτήρι, το οποίο, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, διατηρεί καλύτερα τη θερμοκρασία του ποτού από τα μεγαλύτερα ποτήρια, που εκτίθενται περισσότερο στον αέρα.

Η θερμοκρασία, όπως φαίνεται, είναι εξίσου σημαντική με τα συστατικά του Martini. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η προσοχή στη λεπτομέρεια που δείχνει το Hawksmoor στην παρασκευή του κοκτέιλ τους έχει βοηθήσει να ξεχωρίσουν ως οι καλύτεροι σε αυτό το είδος, δημιουργώντας το πιο παγωμένο και απολαυστικό Martini της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε επίσης

Κατατέθηκε το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο στην Κομισιόν

Τσιάρας: 310 εκατ. για την αποκατάσταση των ζημιών του Daniel

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις: “Ανεβαίνει η τάση” για GREGY και GSI

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!