Γ.Δ.
1618.16 +0,04%
ACAG
-0,32%
6.16
AEM
+0,35%
4.545
AKTR
-0,55%
5.45
BOCHGR
-1,11%
5.34
CENER
+0,32%
9.5
CNLCAP
0,00%
7.25
DIMAND
+0,49%
8.24
EVR
+0,58%
1.745
NOVAL
+0,20%
2.54
OPTIMA
-0,43%
14.04
TITC
-0,83%
41.65
ΑΑΑΚ
0,00%
5
ΑΒΑΞ
+2,27%
2.25
ΑΒΕ
-3,60%
0.429
ΑΔΜΗΕ
-0,18%
2.815
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.75
ΑΛΜΥ
+1,29%
4.31
ΑΛΦΑ
+1,34%
1.89
ΑΝΔΡΟ
-0,31%
6.5
ΑΡΑΙΓ
+1,51%
11.4
ΑΣΚΟ
+0,63%
3.22
ΑΣΤΑΚ
-0,27%
7.28
ΑΤΕΚ
+2,72%
1.51
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.68
ΑΤΤ
-0,57%
0.698
ΑΤΤΙΚΑ
-1,64%
2.4
ΒΙΟ
-0,17%
5.83
ΒΙΟΚΑ
-0,26%
1.925
ΒΙΟΣΚ
-0,64%
1.55
ΒΙΟΤ
0,00%
0.27
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
+3,33%
2.48
ΓΕΒΚΑ
-0,63%
1.57
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
0,00%
18.9
ΔΑΑ
-1,05%
8.312
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.42
ΔΕΗ
-0,67%
13.33
ΔΟΜΙΚ
-0,35%
2.82
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
+4,11%
0.38
ΕΒΡΟΦ
+1,30%
1.955
ΕΕΕ
-0,76%
39.2
ΕΚΤΕΡ
-3,96%
2.06
ΕΛΒΕ
+2,80%
5.5
ΕΛΙΝ
-0,91%
2.18
ΕΛΛ
-1,33%
14.8
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-2,37%
2.265
ΕΛΠΕ
+0,82%
8.04
ΕΛΣΤΡ
+2,11%
2.42
ΕΛΤΟΝ
+0,87%
1.858
ΕΛΧΑ
-0,46%
2.165
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
-1,75%
1.125
ΕΤΕ
+1,50%
8.648
ΕΥΑΠΣ
+0,29%
3.45
ΕΥΔΑΠ
+0,33%
6.06
ΕΥΡΩΒ
-0,72%
2.484
ΕΧΑΕ
-1,00%
4.95
ΙΑΤΡ
-0,49%
2.05
ΙΚΤΙΝ
-1,10%
0.36
ΙΛΥΔΑ
+0,86%
1.765
ΙΝΛΙΦ
-0,21%
4.85
ΙΝΛΟΤ
-1,65%
1.072
ΙΝΤΕΚ
0,00%
5.9
ΙΝΤΕΤ
-2,18%
1.12
ΙΝΤΚΑ
-1,52%
3.23
ΚΑΡΕΛ
0,00%
326
ΚΕΚΡ
-3,41%
1.275
ΚΕΠΕΝ
0,00%
1.94
ΚΟΡΔΕ
+1,77%
0.459
ΚΟΥΑΛ
-1,95%
1.31
ΚΟΥΕΣ
+0,64%
6.3
ΚΡΙ
-0,60%
16.5
ΚΤΗΛΑ
-1,00%
1.98
ΚΥΡΙΟ
+0,49%
1.02
ΛΑΒΙ
-0,73%
0.812
ΛΑΜΔΑ
-0,14%
6.99
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37
ΛΑΝΑΚ
+4,76%
1.1
ΛΕΒΚ
0,00%
0.23
ΛΕΒΠ
+4,42%
0.236
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.75
ΛΟΥΛΗ
-0,29%
3.4
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.802
ΜΕΒΑ
+1,53%
3.98
ΜΕΝΤΙ
-2,17%
2.25
ΜΕΡΚΟ
+3,13%
39.6
ΜΙΓ
0,00%
2.865
ΜΙΝ
0,00%
0.492
ΜΟΗ
+0,36%
22.4
ΜΟΝΤΑ
-0,53%
3.78
ΜΟΤΟ
-0,18%
2.825
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.63
ΜΠΕΛΑ
+0,36%
27.94
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.81
ΜΠΡΙΚ
-0,82%
2.42
ΜΠΤΚ
+5,13%
0.615
ΜΥΤΙΛ
+1,71%
36.96
ΝΑΚΑΣ
-1,88%
3.14
ΝΑΥΠ
+0,49%
0.828
ΞΥΛΚ
-1,87%
0.262
ΞΥΛΠ
+10,00%
0.396
ΟΛΘ
+1,79%
28.5
ΟΛΠ
+1,36%
33.65
ΟΛΥΜΠ
0,00%
2.6
ΟΠΑΠ
-1,44%
17.14
ΟΡΙΛΙΝΑ
-1,23%
0.8
ΟΤΕ
-0,40%
15
ΟΤΟΕΛ
-0,36%
11.06
ΠΑΙΡ
-4,29%
1.005
ΠΑΠ
-1,14%
2.61
ΠΕΙΡ
+1,26%
4.808
ΠΕΡΦ
-1,28%
5.4
ΠΕΤΡΟ
-0,99%
8
ΠΛΑΘ
-0,25%
4.05
ΠΛΑΚΡ
0,00%
15.2
ΠΡΔ
-0,76%
0.262
ΠΡΕΜΙΑ
-0,16%
1.28
ΠΡΟΝΤΕΑ
-4,10%
5.85
ΠΡΟΦ
+1,74%
5.27
ΡΕΒΟΙΛ
-0,28%
1.755
ΣΑΡ
-1,72%
12.58
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
0,00%
0.354
ΣΙΔΜΑ
-0,63%
1.565
ΣΠΕΙΣ
-1,40%
5.64
ΣΠΙ
+4,65%
0.63
ΣΠΥΡ
0,00%
0.151
ΤΕΝΕΡΓ
0,00%
20
ΤΖΚΑ
0,00%
1.48
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.3
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0,95%
1.662
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΛΕΞΟ
0,00%
7.7
ΦΡΙΓΟ
+9,17%
0.238
ΦΡΛΚ
-1,27%
4.28
ΧΑΙΔΕ
+1,27%
0.8

Θα έδινες 20 ευρώ για αυτό το Martini;

Η συζήτηση γύρω από το Martini αναζωπυρώνεται στην εποχή μας, καθώς επανέρχονται παλιές διαμάχες για τα συστατικά και τις μεθόδους παρασκευής του κοκτέιλ. Από το αν πρέπει να χρησιμοποιείται τζιν ή βότκα, μέχρι το αν πρέπει να ανακατεύεται ή να χτυπιέται, η επιλογή της γαρνιτούρας και του ποτηριού είναι θέματα που προκαλούν έντονες αντιπαραθέσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους, που συχνά παραβλέπεται, είναι η θερμοκρασία. Το Martini είναι ένα κοκτέιλ που εξαρτάται άμεσα από τη χαμηλή θερμοκρασία, καθώς μόνο όταν σερβίρεται πολύ παγωμένο αποκαλύπτει την πλήρη γεύση του.

Στο εστιατόριο Hawksmoor, το οποίο έχει την έδρα του στο Λονδίνο και λειτουργεί και στη Νέα Υόρκη, η θερμοκρασία του Martini αποτελεί θεμελιώδη αρχή. Το Martini του Hawksmoor φημίζεται ως το πιο παγωμένο στην πόλη, καθώς η παρασκευή του περνάει από διάφορες φάσεις ψύξης. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το κοκτέιλ φτάνει στους πελάτες τόσο παγωμένο, που βγάζει ατμούς, όπως ένα αυτοκίνητο που ζεσταίνεται ένα παγωμένο πρωινό. Κοστίζει, δε, σχεδόν 20 ευρώ (22 δολάρια).

Η διαδικασία ξεκινά με το κοκτέιλ να τοποθετείται σε μια ειδική συσκευή καθαρισμού κοσμημάτων. Αυτή η συσκευή δεν επηρεάζει τη θερμοκρασία, αλλά, όπως λέει ο μπάρμαν Jack Hubbard, «δουλεύει σαν τα λαζάνια -πάντα είναι καλύτερα την επόμενη μέρα». Με αυτόν τον τρόπο, τα μόρια του Martini «ταρακουνιούνται» και ομογενοποιούνται, προσφέροντας μια πιο στρογγυλή και ισορροπημένη γεύση.

Ύστερα από αυτήν τη διαδικασία, το Martini τοποθετείται σε έναν βιομηχανικό καταψύκτη στους -13°C, θερμοκρασία που δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί με το παραδοσιακό ανακάτεμα με πάγο. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο στόχος είναι να φτάσει το Martini στους -12°C, λίγο πριν σχηματιστούν κρύσταλλοι πάγου, και στη συνέχεια μεταφέρεται σε μικρά θερμός που διατηρούνται στους καταψύκτες του μπαρ μέχρι την παραγγελία.

Όταν ο πελάτης παραγγέλνει το κοκτέιλ, το Martini μεταφέρεται από τον καταψύκτη στο τραπέζι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει την απόλυτη ψύξη του ποτού. Ακόμη και η παραδοσιακή ελιά, που συνοδεύει το Martini, μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία, γι’ αυτό στο Hawksmoor σερβίρεται σε ξεχωριστό πιατάκι και όχι μέσα στο ποτήρι.

Για όσους θέλουν να αναπαράξουν αυτήν την τεχνική στο σπίτι, ο Τζακ Χάμπαρντ συνιστά να κρατούν όλα τα συστατικά παγωμένα πριν από την ανάμειξη. Το τζιν πρέπει να αποθηκεύεται στην κατάψυξη, ενώ το βερμούτ και το φιλτραρισμένο νερό στο ψυγείο. Ακόμα και τα ποτήρια πρέπει να παραμένουν στην κατάψυξη για τουλάχιστον μισή ώρα πριν από τη χρήση.

Οι αναλογίες και το ποτήρι επίσης παίζουν ρόλο. Στο Hawksmoor χρησιμοποιείται η αναλογία 5 μέρη τζιν προς 1 μέρος βερμούτ, ενώ το ποτήρι που επιλέγουν είναι ένα κλασικό κωνικό Martini ποτήρι, το οποίο, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, διατηρεί καλύτερα τη θερμοκρασία του ποτού από τα μεγαλύτερα ποτήρια, που εκτίθενται περισσότερο στον αέρα.

Η θερμοκρασία, όπως φαίνεται, είναι εξίσου σημαντική με τα συστατικά του Martini. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η προσοχή στη λεπτομέρεια που δείχνει το Hawksmoor στην παρασκευή του κοκτέιλ τους έχει βοηθήσει να ξεχωρίσουν ως οι καλύτεροι σε αυτό το είδος, δημιουργώντας το πιο παγωμένο και απολαυστικό Martini της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε επίσης

Κατατέθηκε το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο στην Κομισιόν

Τσιάρας: 310 εκατ. για την αποκατάσταση των ζημιών του Daniel

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις: “Ανεβαίνει η τάση” για GREGY και GSI

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!