Γ.Δ.
1602.15 -0,35%
ACAG
-1,32%
5.99
AEM
+1,13%
4.57
AKTR
-0,38%
5.23
BOCHGR
-0,38%
5.3
CENER
-0,22%
8.95
CNLCAP
+0,70%
7.15
DIMAND
+0,12%
8.35
EVR
-0,87%
1.7
NOVAL
-1,57%
2.51
OPTIMA
-0,84%
14.22
TITC
-0,37%
39.95
ΑΑΑΚ
0,00%
5
ΑΒΑΞ
-5,22%
2.18
ΑΒΕ
-1,42%
0.418
ΑΔΜΗΕ
-1,77%
2.77
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.74
ΑΛΜΥ
-1,64%
4.2
ΑΛΦΑ
+1,72%
1.981
ΑΝΔΡΟ
+0,31%
6.5
ΑΡΑΙΓ
-0,37%
10.73
ΑΣΚΟ
-0,97%
3.07
ΑΣΤΑΚ
0,00%
7.18
ΑΤΕΚ
-9,49%
1.24
ΑΤΡΑΣΤ
+0,46%
8.8
ΑΤΤ
-1,96%
0.7
ΑΤΤΙΚΑ
-0,43%
2.29
ΒΙΟ
-1,76%
5.58
ΒΙΟΚΑ
-2,31%
1.69
ΒΙΟΣΚ
-1,68%
1.465
ΒΙΟΤ
0,00%
0.25
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.38
ΓΕΒΚΑ
-1,00%
1.485
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-0,76%
18.2
ΔΑΑ
+1,95%
8.91
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.42
ΔΕΗ
-2,72%
12.86
ΔΟΜΙΚ
-0,74%
2.69
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
-5,34%
0.337
ΕΒΡΟΦ
-3,49%
1.795
ΕΕΕ
+0,78%
41.28
ΕΚΤΕΡ
-3,08%
1.982
ΕΛΒΕ
+9,80%
5.6
ΕΛΙΝ
0,00%
2.15
ΕΛΛ
+0,68%
14.75
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
0,00%
2.25
ΕΛΠΕ
-0,51%
7.76
ΕΛΣΤΡ
-1,29%
2.29
ΕΛΤΟΝ
-0,34%
1.78
ΕΛΧΑ
+0,23%
2.155
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
+0,46%
1.1
ΕΤΕ
+1,05%
9.018
ΕΥΑΠΣ
-0,29%
3.39
ΕΥΔΑΠ
+1,38%
5.86
ΕΥΡΩΒ
-0,28%
2.496
ΕΧΑΕ
-1,34%
4.77
ΙΑΤΡ
-1,55%
1.91
ΙΚΤΙΝ
-5,01%
0.341
ΙΛΥΔΑ
-2,99%
1.62
ΙΝΛΙΦ
-3,67%
4.73
ΙΝΛΟΤ
+1,17%
1.034
ΙΝΤΕΚ
-0,34%
5.95
ΙΝΤΕΤ
-1,20%
1.24
ΙΝΤΚΑ
-1,96%
3
ΚΑΡΕΛ
+0,62%
326
ΚΕΚΡ
0,00%
1.29
ΚΕΠΕΝ
-0,51%
1.94
ΚΟΡΔΕ
+0,46%
0.44
ΚΟΥΑΛ
+0,31%
1.286
ΚΟΥΕΣ
+0,16%
6.13
ΚΡΙ
-3,01%
16.1
ΚΤΗΛΑ
-0,53%
1.89
ΚΥΡΙΟ
+1,69%
0.964
ΛΑΒΙ
-2,89%
0.774
ΛΑΜΔΑ
-0,46%
6.48
ΛΑΜΨΑ
+0,54%
37
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.95
ΛΕΒΚ
0,00%
0.23
ΛΕΒΠ
0,00%
0.236
ΛΟΓΟΣ
+0,58%
1.74
ΛΟΥΛΗ
-2,96%
3.28
ΜΑΘΙΟ
+2,79%
0.738
ΜΕΒΑ
+1,28%
3.95
ΜΕΝΤΙ
-2,23%
2.19
ΜΕΡΚΟ
0,00%
39
ΜΙΓ
+1,25%
2.845
ΜΙΝ
-4,95%
0.48
ΜΟΗ
-2,58%
21.14
ΜΟΝΤΑ
0,00%
3.74
ΜΟΤΟ
-2,00%
2.69
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.62
ΜΠΕΛΑ
-2,26%
25.94
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.83
ΜΠΡΙΚ
-1,26%
2.36
ΜΠΤΚ
0,00%
0.555
ΜΥΤΙΛ
-1,69%
34.9
ΝΑΚΑΣ
+0,65%
3.08
ΝΑΥΠ
+1,94%
0.84
ΞΥΛΚ
0,00%
0.26
ΞΥΛΠ
0,00%
0.37
ΟΛΘ
-2,13%
27.6
ΟΛΠ
+2,17%
33
ΟΛΥΜΠ
-0,78%
2.54
ΟΠΑΠ
0,00%
17.1
ΟΡΙΛΙΝΑ
-1,75%
0.786
ΟΤΕ
-0,13%
15
ΟΤΟΕΛ
+0,57%
10.68
ΠΑΙΡ
-3,23%
0.958
ΠΑΠ
-3,46%
2.51
ΠΕΙΡ
-0,29%
4.52
ΠΕΡΦ
+0,39%
5.16
ΠΕΤΡΟ
-3,53%
7.66
ΠΛΑΘ
+0,65%
3.89
ΠΛΑΚΡ
0,00%
15.3
ΠΡΔ
0,00%
0.262
ΠΡΕΜΙΑ
-1,55%
1.274
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
6.15
ΠΡΟΦ
-1,57%
5
ΡΕΒΟΙΛ
0,00%
1.7
ΣΑΡ
-3,63%
12.22
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
-2,03%
0.338
ΣΙΔΜΑ
-2,28%
1.5
ΣΠΕΙΣ
0,00%
5.56
ΣΠΙ
+3,45%
0.6
ΣΠΥΡ
0,00%
0.151
ΤΕΝΕΡΓ
0,00%
20
ΤΖΚΑ
-2,46%
1.385
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.29
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-1,10%
1.62
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΛΕΞΟ
0,00%
7.7
ΦΡΙΓΟ
0,00%
0.238
ΦΡΛΚ
-0,98%
4.06
ΧΑΙΔΕ
-3,52%
0.685

Διατροφή: Η απόλαυση του φαγητού μπορεί να γίνει ευτυχία

Υπάρχουν πολλές συμβουλές σχετικά με τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες για την υγεία, αλλά υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο η διατροφή μας μπορεί να αυξήσει ή να διατηρήσει την ευτυχία;

Σύμφωνα με τον ειδικό στην ευτυχία, Άρθουρ Μπρους, η απάντηση είναι πολύ πιο υποκειμενική και εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο, σε σύγκριση με τον καθορισμό μιας διατροφής που ωφελεί συγκεκριμένες βιολογικές παραμέτρους, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης.

Ο Μπρουκς, ο οποίος διδάσκει ένα μάθημα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σχετικά με τη διαχείριση της ευτυχίας, εξηγεί ότι η κατανάλωση φαγητού ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση. Ωστόσο, για να μετατραπεί αυτή η ευχαρίστηση σε πηγή ευτυχίας είναι απαραίτητο να βιώνουμε απόλαυση από το φαγητό και αυτή η απόλαυση εξαρτάται περισσότερο από το πώς τρώμε, παρά από το τι τρώμε.

Ένα από τα βασικά στοιχεία που συνδέονται με την ευτυχία και ξεχωρίζει, σύμφωνα με τον Μπρουκς, είναι η σημασία των γευμάτων με άλλους ανθρώπους. Η κατανάλωση φαγητού σε ομαδικά περιβάλλοντα και η δημιουργία όμορφων στιγμών κατά τη διάρκεια των γευμάτων συνδέονται με την αύξηση της ευτυχίας, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στην Ασία. Η κοινωνική διάσταση των γευμάτων φαίνεται να είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση της διάθεσης και της συνολικής ευτυχίας.

Εκτός από τα γεύματα με άλλους, ο Μπρουκς επισημαίνει κι άλλους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν σε μια «διατροφή ευτυχίας». Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Την ποικιλία στη διατροφή, δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών, παρά υδατανθράκων.
  • Τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.
  • Τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών, όπως γλυκά και ανθυγιεινά σνακ.
  • Την αποφυγή της παχυσαρκίας, αλλά χωρίς ακραίες δίαιτες που μιμούνται την πείνα.
  • Την τήρηση σταθερών ωρών γευμάτων, αποφεύγοντας την κατανάλωση φαγητού ενώ είμαστε εν κινήσει ή τρώγοντας σνακ όλη την ημέρα.

Παρά τις παραπάνω συμβουλές, ο Μπρουκς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική πλευρά του φαγητού, τονίζοντας ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για την ευτυχία δεν είναι το φαγητό αυτό καθαυτό, αλλά η αγάπη και οι σχέσεις που δημιουργούνται γύρω από τα γεύματα.

Η σημασία του κοινωνικού φαγητού υπογραμμίζεται και από άλλους ειδικούς, όπως ο καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας Φρανκ Χου από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο Χου δηλώνει ότι η σχέση μεταξύ φαγητού και κοινωνικών συνδέσεων είναι φυσική, καθώς το φαγητό φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Το να τρώμε υγιεινό φαγητό μαζί με άλλους όχι μόνο τρέφει το σώμα μας, αλλά και την ψυχή μας. Αυτός ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής και κοινωνικής σύνδεσης μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία.

Ο Brooks καταλήγει ότι όταν πρόκειται για την ευτυχία, το φαγητό από μόνο του δεν είναι το κυριότερο ζήτημα. Η ουσία είναι η αγάπη και οι συνδέσεις που δημιουργούμε γύρω από τα γεύματα. Η ευτυχία, σύμφωνα με αυτόν, έγκειται στην κοινωνική διάσταση της εμπειρίας του φαγητού και όχι απλώς στην κατανάλωση τροφής.

Διαβάστε επίσης

Αίτημα στην Κομισιόν για επέκταση του “Ηρακλής” κατά 1 δισ.

Αναταράξεις στη γαλλική αγορά των tour operators

Στο ναδίρ η ζήτηση για LNG: Οι προοπτικές των τερματικών σταθμών στην Ευρώπη

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!