Γ.Δ.
1452.5 -0,26%
ACAG
+0,52%
5.84
BOCHGR
0,00%
4.54
CENER
-0,11%
9.11
CNLCAP
-2,68%
7.25
DIMAND
-2,25%
7.82
NOVAL
-0,65%
2.285
OPTIMA
-2,33%
12.56
TITC
-1,00%
39.6
ΑΑΑΚ
0,00%
4.48
ΑΒΑΞ
-2,23%
1.494
ΑΒΕ
+0,22%
0.449
ΑΔΜΗΕ
0,00%
2.6
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.69
ΑΛΜΥ
-0,87%
4.56
ΑΛΦΑ
-0,47%
1.5795
ΑΝΔΡΟ
0,00%
6.4
ΑΡΑΙΓ
-1,66%
10.07
ΑΣΚΟ
0,00%
2.83
ΑΣΤΑΚ
-3,51%
7.14
ΑΤΕΚ
0,00%
0.426
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.76
ΑΤΤ
0,00%
0.67
ΑΤΤΙΚΑ
-1,35%
2.19
ΒΙΟ
-3,30%
5.27
ΒΙΟΚΑ
-0,27%
1.865
ΒΙΟΣΚ
-0,62%
1.6
ΒΙΟΤ
-3,01%
0.258
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.18
ΓΕΒΚΑ
0,00%
1.39
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-1,19%
18.2
ΔΑΑ
0,00%
8
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.58
ΔΕΗ
-0,60%
11.6
ΔΟΜΙΚ
-4,32%
2.77
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
0,00%
0.308
ΕΒΡΟΦ
-1,96%
1.755
ΕΕΕ
-0,74%
32.18
ΕΚΤΕΡ
-1,02%
1.75
ΕΛΒΕ
0,00%
4.78
ΕΛΙΝ
+2,83%
2.18
ΕΛΛ
+1,75%
14.5
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
0,00%
1.938
ΕΛΠΕ
+0,27%
7.3
ΕΛΣΤΡ
+0,97%
2.08
ΕΛΤΟΝ
-1,07%
1.856
ΕΛΧΑ
-0,74%
1.88
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
0,00%
1.185
ΕΤΕ
+0,80%
7.84
ΕΥΑΠΣ
-0,62%
3.21
ΕΥΔΑΠ
0,00%
5.8
ΕΥΡΩΒ
+0,63%
2.25
ΕΧΑΕ
-1,54%
4.47
ΙΑΤΡ
-3,23%
1.5
ΙΚΤΙΝ
-0,30%
0.334
ΙΛΥΔΑ
-0,25%
1.975
ΙΝΚΑΤ
+1,05%
4.83
ΙΝΛΙΦ
-0,21%
4.75
ΙΝΛΟΤ
+2,46%
0.998
ΙΝΤΕΚ
+0,17%
5.86
ΙΝΤΕΡΚΟ
+2,50%
2.46
ΙΝΤΕΤ
0,00%
1.05
ΙΝΤΚΑ
-0,35%
2.86
ΚΑΡΕΛ
-1,18%
336
ΚΕΚΡ
+1,26%
1.21
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2.22
ΚΛΜ
0,00%
1.5
ΚΟΡΔΕ
-0,46%
0.429
ΚΟΥΑΛ
+1,72%
1.18
ΚΟΥΕΣ
+0,17%
5.86
ΚΡΙ
+0,33%
15.35
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.91
ΚΥΡΙΟ
0,00%
0.99
ΛΑΒΙ
-0,27%
0.737
ΛΑΜΔΑ
0,00%
7.17
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.9
ΛΕΒΚ
0,00%
0.27
ΛΕΒΠ
0,00%
0.26
ΛΟΓΟΣ
-3,80%
1.52
ΛΟΥΛΗ
-0,69%
2.86
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.61
ΜΕΒΑ
+1,79%
3.99
ΜΕΝΤΙ
-1,86%
2.11
ΜΕΡΚΟ
0,00%
40
ΜΙΓ
-1,21%
2.855
ΜΙΝ
0,00%
0.494
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
+0,78%
20.56
ΜΟΝΤΑ
-1,11%
3.56
ΜΟΤΟ
-0,37%
2.69
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.605
ΜΠΕΛΑ
-0,79%
25.18
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
+0,27%
3.75
ΜΠΡΙΚ
+0,93%
2.16
ΜΠΤΚ
0,00%
0.55
ΜΥΤΙΛ
-1,18%
33.4
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.82
ΝΑΥΠ
+0,24%
0.822
ΞΥΛΚ
0,00%
0.271
ΞΥΛΠ
0,00%
0.334
ΟΛΘ
0,00%
22
ΟΛΠ
-0,17%
30.05
ΟΛΥΜΠ
+1,30%
2.34
ΟΠΑΠ
-0,25%
15.69
ΟΡΙΛΙΝΑ
+0,63%
0.798
ΟΤΕ
+0,61%
14.85
ΟΤΟΕΛ
-1,33%
10.36
ΠΑΙΡ
+3,33%
0.992
ΠΑΠ
0,00%
2.37
ΠΕΙΡ
-1,04%
3.891
ΠΕΡΦ
+0,19%
5.39
ΠΕΤΡΟ
-1,20%
8.24
ΠΛΑΘ
-0,25%
3.92
ΠΛΑΚΡ
+2,08%
14.7
ΠΡΔ
+8,70%
0.25
ΠΡΕΜΙΑ
+1,53%
1.198
ΠΡΟΝΤΕΑ
-5,07%
6.55
ΠΡΟΦ
+0,77%
5.24
ΡΕΒΟΙΛ
0,00%
1.71
ΣΑΡ
+0,19%
10.74
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
-0,30%
0.334
ΣΙΔΜΑ
+1,61%
1.575
ΣΠΕΙΣ
+1,71%
5.94
ΣΠΙ
+0,39%
0.52
ΣΠΥΡ
0,00%
0.138
ΤΕΝΕΡΓ
+0,96%
20.02
ΤΖΚΑ
-1,67%
1.475
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.05
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0,12%
1.636
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
-0,61%
8.1
ΦΡΙΓΟ
+4,55%
0.23
ΦΡΛΚ
-1,86%
3.7
ΧΑΙΔΕ
+1,69%
0.6

Διατροφή: Η απόλαυση του φαγητού μπορεί να γίνει ευτυχία

Υπάρχουν πολλές συμβουλές σχετικά με τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες για την υγεία, αλλά υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο η διατροφή μας μπορεί να αυξήσει ή να διατηρήσει την ευτυχία;

Σύμφωνα με τον ειδικό στην ευτυχία, Άρθουρ Μπρους, η απάντηση είναι πολύ πιο υποκειμενική και εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο, σε σύγκριση με τον καθορισμό μιας διατροφής που ωφελεί συγκεκριμένες βιολογικές παραμέτρους, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης.

Ο Μπρουκς, ο οποίος διδάσκει ένα μάθημα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σχετικά με τη διαχείριση της ευτυχίας, εξηγεί ότι η κατανάλωση φαγητού ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση. Ωστόσο, για να μετατραπεί αυτή η ευχαρίστηση σε πηγή ευτυχίας είναι απαραίτητο να βιώνουμε απόλαυση από το φαγητό και αυτή η απόλαυση εξαρτάται περισσότερο από το πώς τρώμε, παρά από το τι τρώμε.

Ένα από τα βασικά στοιχεία που συνδέονται με την ευτυχία και ξεχωρίζει, σύμφωνα με τον Μπρουκς, είναι η σημασία των γευμάτων με άλλους ανθρώπους. Η κατανάλωση φαγητού σε ομαδικά περιβάλλοντα και η δημιουργία όμορφων στιγμών κατά τη διάρκεια των γευμάτων συνδέονται με την αύξηση της ευτυχίας, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στην Ασία. Η κοινωνική διάσταση των γευμάτων φαίνεται να είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση της διάθεσης και της συνολικής ευτυχίας.

Εκτός από τα γεύματα με άλλους, ο Μπρουκς επισημαίνει κι άλλους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν σε μια «διατροφή ευτυχίας». Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Την ποικιλία στη διατροφή, δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών, παρά υδατανθράκων.
  • Τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.
  • Τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών, όπως γλυκά και ανθυγιεινά σνακ.
  • Την αποφυγή της παχυσαρκίας, αλλά χωρίς ακραίες δίαιτες που μιμούνται την πείνα.
  • Την τήρηση σταθερών ωρών γευμάτων, αποφεύγοντας την κατανάλωση φαγητού ενώ είμαστε εν κινήσει ή τρώγοντας σνακ όλη την ημέρα.

Παρά τις παραπάνω συμβουλές, ο Μπρουκς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική πλευρά του φαγητού, τονίζοντας ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για την ευτυχία δεν είναι το φαγητό αυτό καθαυτό, αλλά η αγάπη και οι σχέσεις που δημιουργούνται γύρω από τα γεύματα.

Η σημασία του κοινωνικού φαγητού υπογραμμίζεται και από άλλους ειδικούς, όπως ο καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας Φρανκ Χου από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο Χου δηλώνει ότι η σχέση μεταξύ φαγητού και κοινωνικών συνδέσεων είναι φυσική, καθώς το φαγητό φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Το να τρώμε υγιεινό φαγητό μαζί με άλλους όχι μόνο τρέφει το σώμα μας, αλλά και την ψυχή μας. Αυτός ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής και κοινωνικής σύνδεσης μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία.

Ο Brooks καταλήγει ότι όταν πρόκειται για την ευτυχία, το φαγητό από μόνο του δεν είναι το κυριότερο ζήτημα. Η ουσία είναι η αγάπη και οι συνδέσεις που δημιουργούμε γύρω από τα γεύματα. Η ευτυχία, σύμφωνα με αυτόν, έγκειται στην κοινωνική διάσταση της εμπειρίας του φαγητού και όχι απλώς στην κατανάλωση τροφής.

Διαβάστε επίσης

Αίτημα στην Κομισιόν για επέκταση του “Ηρακλής” κατά 1 δισ.

Αναταράξεις στη γαλλική αγορά των tour operators

Στο ναδίρ η ζήτηση για LNG: Οι προοπτικές των τερματικών σταθμών στην Ευρώπη

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!