Γ.Δ.
1366.72 -1,85%
ACAG
-2,36%
5.38
BOCHGR
-2,00%
4.4
CENER
-2,28%
8.15
CNLCAP
+2,10%
7.3
DIMAND
-2,19%
8.5
NOVAL
-2,99%
2.27
OPTIMA
-1,57%
12.56
TITC
-2,16%
34.05
ΑΑΑΚ
0,00%
4.48
ΑΒΑΞ
-4,29%
1.34
ΑΒΕ
-4,26%
0.449
ΑΔΜΗΕ
-0,64%
2.33
ΑΚΡΙΤ
+2,21%
0.695
ΑΛΜΥ
-3,49%
3.59
ΑΛΦΑ
-1,73%
1.537
ΑΝΔΡΟ
-0,62%
6.38
ΑΡΑΙΓ
-3,20%
9.225
ΑΣΚΟ
-0,39%
2.54
ΑΣΤΑΚ
0,00%
7.12
ΑΤΕΚ
0,00%
0.426
ΑΤΡΑΣΤ
-0,68%
8.7
ΑΤΤ
-29,70%
1.065
ΑΤΤΙΚΑ
-3,77%
2.04
ΒΙΟ
-2,84%
4.955
ΒΙΟΚΑ
-1,73%
1.7
ΒΙΟΣΚ
-6,19%
1.365
ΒΙΟΤ
0,00%
0.294
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
-2,86%
2.04
ΓΕΒΚΑ
-3,85%
1.25
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-1,50%
17.08
ΔΑΑ
-1,70%
7.726
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.66
ΔΕΗ
-4,97%
11.47
ΔΟΜΙΚ
-7,53%
2.7
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
-4,33%
0.287
ΕΒΡΟΦ
-3,87%
1.365
ΕΕΕ
-0,73%
32.74
ΕΚΤΕΡ
-6,08%
1.39
ΕΛΒΕ
0,00%
4.7
ΕΛΙΝ
-2,96%
1.97
ΕΛΛ
-1,50%
13.1
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-2,27%
1.638
ΕΛΠΕ
-2,14%
6.62
ΕΛΣΤΡ
-1,94%
2.02
ΕΛΤΟΝ
-0,53%
1.88
ΕΛΧΑ
-3,06%
1.648
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
-4,35%
1.1
ΕΤΕ
-0,12%
6.88
ΕΥΑΠΣ
-1,90%
3.1
ΕΥΔΑΠ
-0,69%
5.74
ΕΥΡΩΒ
-1,45%
1.977
ΕΧΑΕ
-3,18%
4.115
ΙΑΤΡ
-3,49%
1.52
ΙΚΤΙΝ
+0,33%
0.302
ΙΛΥΔΑ
-4,31%
1.665
ΙΝΚΑΤ
-2,08%
4.7
ΙΝΛΙΦ
+0,23%
4.29
ΙΝΛΟΤ
-2,13%
0.874
ΙΝΤΕΚ
-3,41%
5.39
ΙΝΤΕΡΚΟ
0,00%
2.42
ΙΝΤΕΤ
0,00%
1.02
ΙΝΤΚΑ
-4,49%
2.55
ΚΑΡΕΛ
+0,59%
340
ΚΕΚΡ
-8,33%
1.1
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2.22
ΚΛΜ
-1,69%
1.455
ΚΟΡΔΕ
-2,39%
0.408
ΚΟΥΑΛ
-5,84%
1
ΚΟΥΕΣ
-3,23%
5.4
ΚΡΙ
-4,98%
13.35
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.7
ΚΥΡΙΟ
-5,12%
0.89
ΛΑΒΙ
-6,49%
0.72
ΛΑΜΔΑ
-3,60%
6.96
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37.4
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.85
ΛΕΒΚ
+0,79%
0.256
ΛΕΒΠ
0,00%
0.34
ΛΟΓΟΣ
-2,38%
1.23
ΛΟΥΛΗ
-1,47%
2.69
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.65
ΜΕΒΑ
-3,14%
3.7
ΜΕΝΤΙ
-3,33%
2.03
ΜΕΡΚΟ
0,00%
41
ΜΙΓ
-4,88%
3.02
ΜΙΝ
0,00%
0.51
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
-1,54%
19.2
ΜΟΝΤΑ
-2,75%
3.53
ΜΟΤΟ
-2,78%
2.445
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.65
ΜΠΕΛΑ
-2,03%
24.1
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.69
ΜΠΡΙΚ
+0,50%
2.01
ΜΠΤΚ
0,00%
0.62
ΜΥΤΙΛ
-4,89%
30.74
ΝΑΚΑΣ
-1,92%
3.06
ΝΑΥΠ
-0,90%
0.878
ΞΥΛΚ
+0,40%
0.254
ΞΥΛΠ
0,00%
0.398
ΟΛΘ
-2,39%
20.4
ΟΛΠ
+2,59%
29.7
ΟΛΥΜΠ
-0,86%
2.31
ΟΠΑΠ
-0,87%
14.85
ΟΡΙΛΙΝΑ
-0,25%
0.796
ΟΤΕ
-2,60%
14.6
ΟΤΟΕΛ
-2,91%
10.02
ΠΑΙΡ
-7,02%
0.9
ΠΑΠ
+0,85%
2.37
ΠΕΙΡ
-1,72%
3.535
ΠΕΡΦ
-8,59%
5
ΠΕΤΡΟ
-2,53%
7.72
ΠΛΑΘ
-1,38%
3.945
ΠΛΑΚΡ
0,00%
14.5
ΠΡΔ
-8,57%
0.256
ΠΡΕΜΙΑ
-0,99%
1.198
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
6.2
ΠΡΟΦ
-3,50%
4.96
ΡΕΒΟΙΛ
-6,15%
1.525
ΣΑΡ
+1,76%
10.38
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
-2,65%
0.33
ΣΙΔΜΑ
-2,85%
1.535
ΣΠΕΙΣ
-1,06%
5.62
ΣΠΙ
-3,40%
0.512
ΣΠΥΡ
0,00%
0.127
ΤΕΝΕΡΓ
0,00%
19.76
ΤΖΚΑ
-3,86%
1.37
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.06
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-1,23%
1.6
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8
ΦΡΙΓΟ
-0,87%
0.228
ΦΡΛΚ
-3,63%
3.45
ΧΑΙΔΕ
-2,59%
0.565

Κλαφουτί: H κερασένια εκδοχή και η παραλλαγή του γαλλικού dessert

Για κάποιον που έχει όρεξη για ένα εύκολο, γρήγορο, δροσερό γλυκό, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα γαλλικό κλαφουτί με κεράσια. Μπορεί να ετοιμαστεί και να ψηθεί πριν από κάθε δείπνο ή να ψηθεί και να σερβιριστεί ζεστό με λίγη κρέμα αγγλέζ ή παγωτό. Ποια είναι η πραγματική ομορφιά του κλαφουτί; Η ευελιξία του.

Μπορείτε να το σερβίρετε σαν πρωινό, κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου, με τον καφέ σας. Ή να το σερβίρετε με τα καλύτερα ασημικά σας ως ένα κομψό επιδόρπιο, με ένα Armagnac. Παραδοσιακά γίνεται με κεράσια, αλλά μπορεί να φτιαχτεί με σχεδόν οποιοδήποτε φρούτο. Μπορείτε να το δοκιμάσετε με γερά ροδάκινα ή δαμάσκηνα εποχής.

Υλικά για κλαφουτί με κεράσια

Για τα κεράσια

  • 450 γρ. φρέσκα κεράσια, πλυμένα, χωρίς κοτσάνια και χωρίς κουκούτσια
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας Kirsch (μπράντι από κεράσια), προαιρετικά

Για τον χυλό

  • 20 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 2 αυγά
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 75 γρ. κρέμα γάλακτος
  • μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κεράσια με τη ζάχαρη και το Kirsch και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για περίπου 2 ώρες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, ενώ βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη ένα στρογγυλό ταψάκι με μέτρια διάμετρο.
  • Λιώνουμε το βούτυρο, αποσύρουμε από τη φωτιά και το διατηρούμε ζεστό.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ενωθεί με τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο.
  • Προσθέτουμε τα κεράσια, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
  • Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια του κλαφουτί να φουσκώσει ελαφρά.
  • Για να δούμε αν είναι έτοιμο, βουτάμε τη λάμα ενός μαχαιριού στο γλυκό και θα πρέπει να βγει στεγνή και καθαρή.
  • Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και το σερβίρουμε ζεστό.

Η λαχταριστή παραλλαγή με δαμάσκηνα ή ροδάκινα

Όπως παρατηρούν οι NYT, oι αμερικανικού τύπου τηγανίτες, οι κρέπες, τα Dutch babies, οι πουτίγκες Yorkshire και το κλαφουτί, έχουν όλα τα ίδια συστατικά. Τι τα κάνει λοιπόν τόσο διαφορετικά μεταξύ τους; Η αναλογία αυγών, αλευριού και βουτύρου. Και αυτή η ευελιξία, το ευρύ φάσμα του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται μερικά βασικά συστατικά -είναι η ομορφιά της ζαχαροπλαστικής.

Φυσικά, δεν μπορείτε απλά να πετάξετε τα υλικά ενός γλυκού μαζί. Χρειάζεται χρόνος και κάποια εμπειρία για να καταλάβετε ότι ένα αυγό μπορεί να δημιουργήσει υφή και ζύμωση, ανάλογα με το πώς χρησιμοποιείται. Ή ότι ο χρόνος και η θερμοκρασία έχουν συχνά τόση σχέση με το πώς βγαίνει μια συνταγή, όσο και η σειρά με την οποία προσθέτετε τα υλικά σας. Αλλά μόλις μάθετε τι είναι και τι δεν είναι ικανό να κάνει καθένα από τα συστατικά σας, μπορείτε να αρχίσετε να πειραματίζεστε, παρατηρούν οι NYT.

Το κλαφουτί χαρακτηρίζεται «ένα πιάτο για να πειραματιστείτε». Η εκδοχή που παρουσιάζουν οι NYT διαφέρει λίγο από το πρωτότυπο, αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά κεράσια με δαμάσκηνα ή ροδάκινα.

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια/περίπου 300 γρ. δαμάσκηνα ή ροδάκινα χωρίς κουκούτσια, κομμένα σε κομμάτια.
  • 1 φλιτζάνι/200 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη.
  • Αλάτι.
  • Μαλακό αλατισμένο βούτυρο, για το τηγάνι.
  • ⅓ φλιτζάνι/45 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • ¼ κούπας/25 γραμμάρια αλεύρι αμυγδάλου ή φουντουκιού.
  • 1¾ φλιτζανιού/ κρέμα γάλακτος.
  • 2 μεγάλα αυγά.
  • 1 ολόκληρο φασόλι βανίλιας ή 1 κουταλάκι του γλυκού πάστα βανίλιας ή εκχύλισμα βανίλιας.
  • ¼ φλιτζανιού ρούμι ή κονιάκ (ή 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοτριμμένο ξύσμα και ¼ φλιτζανιού χυμό από 1 πορτοκάλι).

Εκτέλεση

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βήμα 2
Ανακατεύετε τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα με ¼ φλιτζανιού/50 γραμμάρια ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι και τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 3
Βουτυρώνετε και ζαχαρώνετε (περίπου 1 κουταλιά της σούπας από το καθένα) τον πυθμένα και τις πλευρές ενός μαντεμένιου τηγανιού 9 ή 10 ιντσών, μιας ταρτιέρας ή ενός κεραμικού σκεύους.

Βήμα 4
Απλώστε τα ζαχαρωμένα φρούτα ομοιόμορφα στο ταψί. Τοποθετήστε τη γεμισμένη ταρτιέρα σε ένα ταψί -αφήστε την στην άκρη.

Βήμα 5
Ετοιμάστε το μείγμα: σε ένα μεσαίο μπολ χτυπήστε μαζί τα υπόλοιπα ¾ του φλιτζανιού/150 γραμμάρια ζάχαρης με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αμυγδαλάλευρο και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και αφήστε τα στην άκρη.

Βήμα 6
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε με το σύρμα την κρέμα γάλακτος και τα αυγά μέχρι να ενωθούν καλά, περίπου 1 λεπτό.

Βήμα 7
Χωρίζετε το φασόλι βανίλιας και ξύνετε το εσωτερικό του στο μείγμα της κρέμας, χτυπώντας καλά με το σύρμα για να ενσωματώσετε όλα τα μικρά κομμάτια και τα στίγματα (αν χρησιμοποιείτε πάστα βανίλιας ή εκχύλισμα, απλά προσθέστε το στο μείγμα και χτυπήστε το με το σύρμα μέχρι να ενωθούν). Χτυπήστε με το σύρμα το ρούμι (ή, αν χρησιμοποιείτε, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού).

Βήμα 8
Προσθέστε τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά και χτυπήστε πολύ καλά με το σύρμα. Η ζάχαρη μπορεί να βυθιστεί στον πάτο, αλλά θα πρέπει απλώς να συνεχίσετε να χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν καλά (εναλλακτικά, μπορείτε να τα συνδυάσετε σε ένα κανονικό μπλέντερ ή να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ βύθισης για να τα ανακατέψετε μέχρι να γίνουν λεία και αφρώδη, αλλά ένα δυνατό χέρι και ένα σύρμα θα πρέπει να είναι αρκετά καλά).

Βήμα 9

Ρίξτε το μείγμα πάνω από τα φρούτα. Πασπαλίστε την κορυφή με λίγη ζάχαρη, αν θέλετε (μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη λειτουργεί καλά για να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια γλυκιά, καφέ κρούστα στην κορυφή).

Βήμα 10

Ψήνετε μέχρι το κλαφουτί να φουσκώσει, να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί, 55 έως 65 λεπτά.

Βήμα 11

Αφήνετε να κρυώσει στο ταψί για τουλάχιστον μία ώρα πριν το σερβίρετε. Το κλαφουτί μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 24 ώρες και στη συνέχεια να αποθηκευτεί στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Σερβίρεται και κρύο.

Διαβάστε επίσης

Ντράγκι: Η Ευρώπη χρειάζεται επενδύσεις 800 δισ. για να επιβιώσει

Μικ Χέρον: Ο συγγραφέας που βρέθηκε από τα αζήτητα στην κορυφή

Λεπτές ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας Κύπρου για το καλώδιο: Η στάση των ΗΠΑ

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!