THEPOWERGAME
Η Άλισον Φίλιξ, η οποία αποσύρθηκε το 2022, ως η πιο διακεκριμένη αθλήτρια στίβου στην αμερικανική ιστορία, με 11 Ολυμπιακά μετάλλια (7 εκ των οποίων χρυσά, 3 ασημένια και ένα χάλκινο), γράφει τη δική της ιστορία στο επιχειρείν κι περνά τον χρόνο της κερδίζοντας διακρίσεις για τη Saysh, την εταιρεία παπουτσιών τρεξίματος που ίδρυσε πριν από τρία χρόνια.
Η κυκλοφορία των παπουτσιών της έγινε έπειτα από διαμάχη με τον μακροχρόνιο χορηγό της, τη Nike, το 2019, αφού μείωσε το συμβόλαιό της κατά 70%, όταν η εγκυμοσύνη της την εμπόδισε να διαγωνιστεί για έναν χρόνο. «Το να αντιμετωπίσω δημόσια τη Nike ήταν τρομακτικό, αλλά ήξερα ότι ήταν απαραίτητο να υπερασπιστώ αυτό που ήταν σωστό», είχε πει.
Η Saysh έγινε γρήγορα ένα από τα «αγαπημένα πράγματα» της Όπρα Γουίνφρεϊ, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο η πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, φωτογραφήθηκε στο Cover’s Health με ένα ζευγάρι Saysh.
Η πρωταθλήτρια έφερε στον κόσμο την κόρη της, Κάμριν, τον Νοέμβριο του 2018, έπειτα από μία πολύ επικίνδυνη για τη ζωή και των δύο εγκυμοσύνη. Κάπως έτσι, η Φίλιξ αποφάσισε να στρέψει προσοχή στους δυσανάλογους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μαύρες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, ενώ έδωσε μάχη και κατά των χορηγών που «τιμωρούν» τις αθλήτριες όταν μένουν έγκυες.
«Είναι απίστευτο, όμως τα περισσότερα γυναικεία αθλητικά παπούτσια εξακολουθούν να σχεδιάζονται με βάση το περίγραμμα των ανδρικών ποδιών. Τα γυναικεία σώματα είναι διαφορετικά, οπότε γιατί να μη φτιάχνονται διαφορετικά και τα παπούτσια μας; Έχει να κάνει με την ενδυνάμωση των γυναικών μέσω υποδημάτων που ανταποκρίνονται πραγματικά στις ανάγκες τους», ανέφερε η αθλήτρια.
«Η μετάβαση από αθλήτρια σε επιχειρηματία ήταν ένα ταξίδι ανάπτυξης. Οι προκλήσεις, ιδιαίτερα ως έγχρωμη γυναίκα, έχουν ενισχύσει τη σημασία της επιμονής και της ανθεκτικότητας στην επιδίωξη των στόχων μου», λέει η Φίλιξ.
«Οι γυναίκες και οι έγχρωμοι αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στον επιχειρηματικό κόσμο. Για παράδειγμα, οι μαύρες γυναίκες λαμβάνουν λιγότερο από το 1% της χρηματοδότησης επιχειρηματικού κεφαλαίου και μόνο το 2,3% των κεφαλαίων επιχειρηματικού κεφαλαίου πηγαίνουν σε startups που ιδρύονται από γυναίκες. Αυτό τονίζει τα συστημικά εμπόδια που υπάρχουν, αλλά τροφοδοτεί επίσης την αποφασιστικότητά μου να σπάσω αυτά τα εμπόδια και να δημιουργήσω ευκαιρίες για άλλους. Το ταξίδι μου με δίδαξε ότι η ανθεκτικότητα είναι το κλειδί και ότι οι συλλογικές μας προσπάθειες μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές στον κλάδο», τόνισε.
Διαβάστε επίσης
Σμιντ (Fed): Μείωση επιτοκίων πριν ο πληθωρισμός πέσει στο 2%
Γιατί τα AI chatbots δεν μπορούν ακόμη να αντικαταστήσουν τον ψυχοθεραπευτή σας
Ποια είναι τα νέα βιώσιμα κτίρια που αναγεννούν την Αθήνα