THEPOWERGAME
Γύρω στο 2014 ένα νέο επιδόρπιο, που ονομάζεται τριλέτσε, άρχισε να εμφανίζεται στα μενού της Κωνσταντινούπολης και προκάλεσε φρενίτιδα. Παρ’ όλο που όλοι ήξεραν ότι το αγαπούσαν, κανείς δεν ήταν σίγουρος από πού προήλθε. Το γλυκό αυτό, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη, στην Αλβανία, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το «talk of the town» επιδόρπιο των Βαλκανίων.
Το τριλέτσε δημιουργήθηκε στη Λατινική Αμερική. Η ίδια η λέξη φαίνεται σίγουρα να είναι μια παραφθορά του tres leches, που σημαίνει τρία γάλατα. Το tres leches είναι ουσιαστικά ένα παντεσπάνι εμποτισμένο σε μείγμα γάλακτος και γαρνιρισμένο με σαντιγί ή μαρέγκα. Τα τρία εν λόγω γάλατα είναι το γάλα εβαπορέ, το συμπυκνωμένο γάλα και το πλήρες γάλα ή η κρέμα γάλακτος. Η μόνη πραγματική διαφορά μεταξύ του λατινοαμερικανικού και του αλβανικού γλυκού είναι τα τρία γάλατα που χρησιμοποιούνται. Στα Βαλκάνια τα γάλατα προέρχονται από τρία διαφορετικά ζώα: αγελάδα, πρόβατο και κατσίκα.
Η Αλβανία ήταν, λοιπόν, η πρώτη χώρα στα Βαλκάνια που υιοθέτησε το tres leches. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι αυτήν τη φορά η μετανάστευση της συνταγής δεν είχε καμία σχέση με τις μεσαιωνικές λιχουδιές ή τους ομίλους κονσερβοποίησης γάλακτος. Αυτήν τη φορά όλα είχαν να κάνουν με τις σαπουνόπερες! Οι λατινοαμερικανικές σαπουνόπερες έχουν τεράστια επιτυχία στα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με την ιστορία, η Αλβανία άρχισε να εισάγει βραζιλιάνικες σαπουνόπερες για να αντεπεξέλθει στη ζήτηση του κόσμου. Ένα επεισόδιο μιας βραζιλιάνικης σαπουνόπερας παρουσίαζε το κέικ tres leches και οι τηλεθεατές γοητεύτηκαν και εμπνεύστηκαν για να φτιάξουν το δικό τους τριλέτσε. Άρχισαν να επεξεργάζονται το πιάτο στις δικές τους κουζίνες και σε λίγο καιρό η συνταγή έφτασε από την Αλβανία μέχρι τα πολυσύχναστα καφέ της Κωνσταντινούπολης.
Είναι μια συναρπαστική ιστορία και μια ιδιότυπη παραβολή της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης. Ωστόσο, η ευρέως αποδεκτή αυτή ιστορία προέλευσης μπορεί να είναι πολύ απλή για να είναι αληθινή και υπάρχουν διάφορες άλλες θεωρίες. Έτσι, για άλλη μία φορά φαίνεται ότι υπάρχει ένα υπερεθνικό μυστήριο γύρω από το δημοφιλές αυτό κέικ. Και ενώ δεν είναι σαφές ποια πορεία πήρε το tres leches για να γίνει τριλέτσε, η ιστορία του είναι τόσο πλούσια όσο και το ίδιο το πιάτο και μια γλυκιά υπενθύμιση ότι στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας υπάρχουν λίγα πράγματα που ανήκουν αποκλειστικά σε έναν πολιτισμό ή σε κάποιον άλλο, όπως και τόσα πολλά που μας ενώνουν.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα εστιατόρια και τα social media των Βαλκανίων έχουν κατακλυστεί από το τριλέτσε και στην πρώτη ευκαιρία όλοι οι ταξιδιώτες στην περιοχή πρέπει να το δοκιμάσουν.
Διαβάστε επίσης
Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα πιο “καυτά” sneakers της σεζόν
Πώς η Τσεχία γίνεται κέντρο παραγωγής μικροτσίπ στην Ευρώπη
Οι ενεργειακές συμφωνίες με την Αίγυπτο και η στόχευση της Ελλάδας