THEPOWERGAME
Το τράιφλ είναι ένα απολαυστικό, πολυεπίπεδο, εμποτισμένο με αλκοόλ επιδόρπιο, ίσως μάλιστα και το πιο παραδοσιακό της Βρετανίας. Τον 16ο αιώνα ήταν μια απλή πουτίγκα, που παρασκευαζόταν από κρέμα γάλακτος αναμεμειγμένη με ζάχαρη και ροδόνερο. Αλλά στη βικτοριανή εποχή το τράιφλ εξελίχθηκε σε μια πιο περίτεχνη δημιουργία: κέικ ή μπισκότα σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ, ποτισμένα με λευκό κρασί και τοποθετημένα ανάμεσα σε φρέσκα φρούτα, κρέμα, ζελέ, syllabub (σαντιγί με αλκοόλ) και άλλα λαχταριστά υλικά. Και, παρά τους πολλούς αιώνες ύπαρξης, το γλυκό γίνεται ξανά το trend του καλοκαιριού και όχι μόνο.
Ο Άγγλος ιστορικός τροφίμων Ivan Day αναφέρει στους NYT ότι ενώ η ακριβής προέλευση του τράιφλ είναι άγνωστη, πιθανότατα εξελίχθηκε από ένα κράμα διαφόρων επιδορπίων. «Σε ένα αριστοκρατικό τραπέζι στην Αγγλία του 18ου αιώνα θα είχατε μια σειρά από διαφορετικά γλυκά: μπισκότα, τα οποία βουτούσαν σε ποτήρια κρασιού, ζελέδες, κρέμες, syllabub και επικαλυμμένους σπόρους κύμινου για να φρεσκάρουν την αναπνοή και να βοηθήσουν στην πέψη», λέει. «Το τράιφλ έγινε όλα αυτά τα πιάτα ανακατεμένα μαζί σε ένα μπολ».
Σύντομα αναπτύχθηκαν διάφορες παραλλαγές, πολλές από αυτές με παιχνιδιάρικα ονόματα, όπως «whim wham» (φτιαγμένο με πορτοκάλι, κονιάκ και σέρι), «tipsy laird» (μια σκωτσέζικη εκδοχή που σερβίρεται συνήθως τη βραδιά του Burns Night) και «zuppa inglese» (μια ιταλική εκδοχή που περιέχει σαβαγιάρ). Στους αιώνες που ακολούθησαν το τράιφλ είχε πάντα μια θέση στο αγγλικό τραπέζι, είτε ως επιδόρπιο σε ένα κυριακάτικο τραπέζι, είτε ως κεντρικό κομμάτι μιας βασιλικής γιορτής. Το τράιφλ με λεμόνι και αμαρέτι ήταν η επίσημη πουτίγκα για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 2022, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος παρήγγειλε ένα με φράουλες και Yorkshire parkin, ένα κέικ με βρώμη και μελάσα, για τη στέψη του πέρυσι. Τώρα, ωστόσο, μια νέα γενιά σεφ αναβαθμίζει αυτό που από καιρό θεωρούνταν ένα κλασικό, «σκουριασμένο» πιάτο.
Τον περασμένο Ιούνιο το Superiority Burger της Νέας Υόρκης, το εξαιρετικά δημοφιλές χορτοφαγικό φαστ φουντ στο East Village του Μανχάταν, προσέφερε ένα «Vegan Spring Trifle», που δημιούργησε η pastry chef του εστιατορίου, Katie Toles, αποτελούμενο από κέικ πολέντα, αμύγδαλα, ραβέντι, κουμ κουάτ, μους φράουλας και vegan σαντιγί. Φέτος η Mina Park, ιδιοκτήτρια του 99, ενός αρτοποιείου στη γειτονιά Bushwick του Μπρούκλιν, επινόησε μια εκδοχή με εσπεριδοειδή και μαρέγκα για τη σειρά δείπνων της στο wine bar Rhodora του Μπρούκλιν. Και η Lauren Schofield, μια ζαχαροπλάστης με έδρα τη Νέα Υόρκη, έφτιαξε πρόσφατα τράιφλ για δύο ιδιωτικά πάρτι. Το ένα, για τον γάμο του σεφ και συγγραφέα τροφίμων Andy Baraghani, περιελάμβανε μπισκότα amaretti και μια βαυαρική κρέμα με φιστίκι. Ένα άλλο, για την παρουσίαση της συλλογής του ζωγράφου, σχεδιαστή και δημιουργικού διευθυντή Xavier Donnelly, περιελάμβανε μαρέγκα, φρέσκες φράουλες και ραβέντι ποσέ.
Το τράιφλ είναι ένα πολύ φιλικό για γιορτές και εκδηλώσεις επιδόρπιο, επειδή μπορείτε να το συναρμολογήσετε επιτόπου και να φτιάξετε πολλά από τα υλικά από πριν, ενώ το παρουσιαστικό του μπορεί να γίνει πολύ εντυπωσιακό.
Στη γενέτειρα του τράιφλ, παράλληλα, μερικοί από τους πιο καινοτόμους σεφ σερβίρουν τώρα φρέσκες εκδοχές του πρωτοτύπου. Εμπνευσμένο από μια συνταγή του 1858, το μεθυστικό κέικ του σεφ Heston Blumenthal στο Knightsbridge του Λονδίνου αποτελείται από ένα ψημένο κατά παραγγελία τσουρέκι, που επιπλέει σε ένα ζεστό λουτρό κρέμας κονιάκ με μια φέτα ψητού ανανά.
Η γεννημένη στη Νέα Ζηλανδία σεφ Margot Henderson σερβίρει επίσης τράιφλ στο εστιατόριό της, Rochelle Canteen, στο Shoreditch. Η τυπική της συνταγή: το ποτίζει με Calvados ή σέρι και συμπληρώνει ζελέ φρούτων εποχής, κρέμα γάλακτος και καρυδόψιχα.
Το τράιφλ είναι ένα γλυκό κομψό και διαχρονικό και οι άνθρωποι νιώθουν λες και βρίσκονται στον 16ο αιώνα τις στιγμές που το τρώνε, λένε αρκετοί σεφ στους New York Times.
Υλικά για παραδοσιακό τράιφλ
Για ένα κλασικό τράιφλ με φράουλες τα υλικά είναι τα εξής:
- 6 κομμάτια παντεσπάνι ή μερικές φέτες κέικ
- 2 έως 3 κουταλιές της σούπας σέρι, προαιρετικά
- 2 φλιτζάνια φρέσκα σμέουρα ή φράουλες (όχι κατεψυγμένα)
- 2 φλιτζάνια υγρό ζελέ
- 2 φλιτζάνια κρέμα
- 2 φλιτζάνια μαλακή σαντιγί
- Ολόκληρα φρέσκα σμέουρα ή φράουλες, για γαρνίρισμα
- Καβουρδισμένα αμύγδαλα σε φέτες, για γαρνιτούρα, προαιρετικά
- Τριμμένη σοκολάτα, για γαρνιτούρα, προαιρετικά.
Διαβάστε επίσης
Dua Lipa: Στον δρόμο των πλουσιότερων celebrities της Βρετανίας
Κυκλάδες: Πόσο διαφέρουν οι τιμές από σπίτι σε σπίτι και από νησί σε νησί
Κυριαρχία των ΑΠΕ στην Ελλάδα τον Ιούνιο, ρεκόρ στην ΕΕ το α’ εξάμηνο του 2024