Γ.Δ.
1452.5 -0,26%
ACAG
+0,52%
5.84
BOCHGR
0,00%
4.54
CENER
-0,11%
9.11
CNLCAP
-2,68%
7.25
DIMAND
-2,25%
7.82
NOVAL
-0,65%
2.285
OPTIMA
-2,33%
12.56
TITC
-1,00%
39.6
ΑΑΑΚ
0,00%
4.48
ΑΒΑΞ
-2,23%
1.494
ΑΒΕ
+0,22%
0.449
ΑΔΜΗΕ
0,00%
2.6
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.69
ΑΛΜΥ
-0,87%
4.56
ΑΛΦΑ
-0,47%
1.5795
ΑΝΔΡΟ
0,00%
6.4
ΑΡΑΙΓ
-1,66%
10.07
ΑΣΚΟ
0,00%
2.83
ΑΣΤΑΚ
-3,51%
7.14
ΑΤΕΚ
0,00%
0.426
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.76
ΑΤΤ
0,00%
0.67
ΑΤΤΙΚΑ
-1,35%
2.19
ΒΙΟ
-3,30%
5.27
ΒΙΟΚΑ
-0,27%
1.865
ΒΙΟΣΚ
-0,62%
1.6
ΒΙΟΤ
-3,01%
0.258
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.18
ΓΕΒΚΑ
0,00%
1.39
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-1,19%
18.2
ΔΑΑ
0,00%
8
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.58
ΔΕΗ
-0,60%
11.6
ΔΟΜΙΚ
-4,32%
2.77
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
0,00%
0.308
ΕΒΡΟΦ
-1,96%
1.755
ΕΕΕ
-0,74%
32.18
ΕΚΤΕΡ
-1,02%
1.75
ΕΛΒΕ
0,00%
4.78
ΕΛΙΝ
+2,83%
2.18
ΕΛΛ
+1,75%
14.5
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
0,00%
1.938
ΕΛΠΕ
+0,27%
7.3
ΕΛΣΤΡ
+0,97%
2.08
ΕΛΤΟΝ
-1,07%
1.856
ΕΛΧΑ
-0,74%
1.88
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
0,00%
1.185
ΕΤΕ
+0,80%
7.84
ΕΥΑΠΣ
-0,62%
3.21
ΕΥΔΑΠ
0,00%
5.8
ΕΥΡΩΒ
+0,63%
2.25
ΕΧΑΕ
-1,54%
4.47
ΙΑΤΡ
-3,23%
1.5
ΙΚΤΙΝ
-0,30%
0.334
ΙΛΥΔΑ
-0,25%
1.975
ΙΝΚΑΤ
+1,05%
4.83
ΙΝΛΙΦ
-0,21%
4.75
ΙΝΛΟΤ
+2,46%
0.998
ΙΝΤΕΚ
+0,17%
5.86
ΙΝΤΕΡΚΟ
+2,50%
2.46
ΙΝΤΕΤ
0,00%
1.05
ΙΝΤΚΑ
-0,35%
2.86
ΚΑΡΕΛ
-1,18%
336
ΚΕΚΡ
+1,26%
1.21
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2.22
ΚΛΜ
0,00%
1.5
ΚΟΡΔΕ
-0,46%
0.429
ΚΟΥΑΛ
+1,72%
1.18
ΚΟΥΕΣ
+0,17%
5.86
ΚΡΙ
+0,33%
15.35
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.91
ΚΥΡΙΟ
0,00%
0.99
ΛΑΒΙ
-0,27%
0.737
ΛΑΜΔΑ
0,00%
7.17
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.9
ΛΕΒΚ
0,00%
0.27
ΛΕΒΠ
0,00%
0.26
ΛΟΓΟΣ
-3,80%
1.52
ΛΟΥΛΗ
-0,69%
2.86
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.61
ΜΕΒΑ
+1,79%
3.99
ΜΕΝΤΙ
-1,86%
2.11
ΜΕΡΚΟ
0,00%
40
ΜΙΓ
-1,21%
2.855
ΜΙΝ
0,00%
0.494
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
+0,78%
20.56
ΜΟΝΤΑ
-1,11%
3.56
ΜΟΤΟ
-0,37%
2.69
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.605
ΜΠΕΛΑ
-0,79%
25.18
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
+0,27%
3.75
ΜΠΡΙΚ
+0,93%
2.16
ΜΠΤΚ
0,00%
0.55
ΜΥΤΙΛ
-1,18%
33.4
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.82
ΝΑΥΠ
+0,24%
0.822
ΞΥΛΚ
0,00%
0.271
ΞΥΛΠ
0,00%
0.334
ΟΛΘ
0,00%
22
ΟΛΠ
-0,17%
30.05
ΟΛΥΜΠ
+1,30%
2.34
ΟΠΑΠ
-0,25%
15.69
ΟΡΙΛΙΝΑ
+0,63%
0.798
ΟΤΕ
+0,61%
14.85
ΟΤΟΕΛ
-1,33%
10.36
ΠΑΙΡ
+3,33%
0.992
ΠΑΠ
0,00%
2.37
ΠΕΙΡ
-1,04%
3.891
ΠΕΡΦ
+0,19%
5.39
ΠΕΤΡΟ
-1,20%
8.24
ΠΛΑΘ
-0,25%
3.92
ΠΛΑΚΡ
+2,08%
14.7
ΠΡΔ
+8,70%
0.25
ΠΡΕΜΙΑ
+1,53%
1.198
ΠΡΟΝΤΕΑ
-5,07%
6.55
ΠΡΟΦ
+0,77%
5.24
ΡΕΒΟΙΛ
0,00%
1.71
ΣΑΡ
+0,19%
10.74
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
-0,30%
0.334
ΣΙΔΜΑ
+1,61%
1.575
ΣΠΕΙΣ
+1,71%
5.94
ΣΠΙ
+0,39%
0.52
ΣΠΥΡ
0,00%
0.138
ΤΕΝΕΡΓ
+0,96%
20.02
ΤΖΚΑ
-1,67%
1.475
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.05
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0,12%
1.636
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
-0,61%
8.1
ΦΡΙΓΟ
+4,55%
0.23
ΦΡΛΚ
-1,86%
3.7
ΧΑΙΔΕ
+1,69%
0.6

Lunchbox: Τα μυστικά ενός τέλειου γεύματος στο γραφείο

Η προσπάθεια να αφιερώσετε χρόνο για να ετοιμάσετε ένα lunchbox με ένα θρεπτικό γεύμα για το γραφείο μπορεί πολλές φορές να μοιάζει σαν μια χαμένη μάχη.

Μεταξύ συναντήσεων, προθεσμιών και μιας ατέρμονης ροής email, πολλοί από εμάς ενδίδουμε στην ευκολία του fast food -ή χειρότερα, παραλείπουμε εντελώς το γεύμα .

Αλλά ανεξάρτητα από το πρόγραμμά σας, ένα ισορροπημένο γεύμα αξίζει να είναι προτεραιότητα. «Το φαγητό είναι μια βιολογική ανάγκη», είπε στους New York Times η Μάγια Φέλερ, διαιτολόγος διατροφολόγος στη Νέα Υόρκη, «και ξέρω ότι αυτό ακούγεται απλό, αλλά όλοι συμπεριφερόμαστε σαν να μην είναι».

Όταν μειώνεται το μεσημεριανό γεύμα, το σάκχαρό πέφτει. Αυτό μειώνει την ενέργεια, την εστίαση και την αντοχή σας, είπε η Λίνα Μπεγκντέικ, διαιτολόγος- διατροφολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια σπουδών υγείας και ευεξίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Binghamton. Και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μετατρέπει τη διάθεσή σας «από χαρούμενη και με κίνητρο σε πεινασμένη και αγχωμένη», είπε.

Lunchbox: Όλα έχουν να κάνουν με την ισορροπία

Ο στόχος στο μεσημεριανό γεύμα είναι να καταναλώνετε το σωστό μείγμα άπαχης πρωτεΐνης, υγιών λιπαρών και σύνθετων υδατανθράκων. Αυτό γενικά δίνει περίπου 25% πρωτεΐνη, 25% ακόρεστα λιπαρά και 50% σύνθετους υδατάνθρακες, είπε η Έριν Παλίνσκι- Γουέιντ, διαιτολόγος- διατροφολόγος στο Νιού Τζέρσεϊ.

«Αυτό το γεύμα θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι και θα σας προσφέρει σταθερή ενέργεια, ώστε να μην έχετε αυτές τις αιχμές και τις συντριβές του σακχάρου στο αίμα αργότερα μέσα στην ημέρα», είπε.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες (που βρίσκονται σε τροφές όπως το καστανό ρύζι και το ψωμί ολικής αλέσεως) είναι καλύτερες επιλογές από τους απλούς υδατάνθρακες (όπως εκείνους στο λευκό ρύζι και το άσπρο ψωμί), επειδή το σώμα σας δεν θα τους «μετατρέψει σε ζάχαρη αμέσως και στη συνέχεια θα ξεμείνει από ενέργεια», είπε η Έριν Παλίνσκι- Γουέιντ.

Επειδή οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, διασπώνται πιο δύσκολα, επομένως κινούνται στα έντερα πιο αργά, κρατώντας σας χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και παρέχοντας μια πιο σταθερή ροή ενέργειας.

Η προσθήκη πηγών άπαχης πρωτεΐνης (όπως ψητό κοτόπουλο, ψάρι ή μαύρα φασόλια) και ακόρεστων λιπαρών (όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο ή ξηροί καρποί) θα επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την πέψη, βοηθώντας σας να παραμείνετε χορτασμένοι και παραγωγικοί για την υπόλοιπη ημέρα.

Τι χρειάζεται το σώμα μας

Κατά γενικό κανόνα, το μεσημεριανό γεύμα πρέπει να αποτελεί περίπου το 25% των θερμίδων που καταναλώνετε την ημέρα – με τις υπόλοιπες να μοιράζονται σχετικά ομοιόμορφα στο πρωινό, το δείπνο και τα σνακ, είπε η Έριν Παλίνσκι- Γουέιντ.

Εάν ακολουθείτε μια δίαιτα περίπου 2.000 θερμίδων την ημέρα, τότε μπορείτε να αφιερώσετε 500 θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα. Μέσα σε αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν περίπου «31 γραμμάρια πρωτεΐνης, 14 γραμμάρια λίπους, 62 γραμμάρια υδατάνθρακες και ιδανικά 10 έως 12 γραμμάρια φυτικών ινών», πρόσθεσε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μετράτε θερμίδες ή θρεπτικά συστατικά, είπε -και οι απαιτήσεις σε θερμίδες του καθενός θα ποικίλλουν. Αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτείτε τι μπορεί να χρειάζεται το σώμα σας.

Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά περισσότερα από 40 γραμμάρια πρωτεΐνης ταυτόχρονα, είπε η Έριν Παλίνσκι- Γουέιντ. Η περίσσεια πρωτεΐνη είτε θα αποθηκευτεί ως λίπος, είτε θα χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια είτε θα αποβληθεί. Ομοίως, οι πάρα πολλοί υδατάνθρακες στο μεσημεριανό γεύμα μπορεί να σας κάνουν να «αισθάνεστε άβολα χορτάτοι και νωθροί και κουρασμένοι αργότερα», είπε.

Lunchbox: Κάντε το μεσημεριανό γεύμα συναρπαστικό

Με μικρές εξαιρέσεις, πολλοί από εμάς καταφεύγουμε στις ίδιες βαρετές επιλογές μεσημεριανού γεύματος και τις καταβροχθίζουμε μπροστά στις οθόνες μας. Αυτή είναι μια συνταγή απογοήτευσης, είπε η Μάγια Φέλερ: «Κανείς δεν σκέφτεται “Μου αρέσει να τρώω μπροστά στον υπολογιστή μου!”».

Το να φτιάξετε ένα lunchbox με το μεσημεριανό σας γεύμα που θα σας ενθουσιάσει είναι εύκολο όταν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Αυτά τα γεύματα μπορούν να προετοιμαστούν το Σαββατοκύριακο ή το βράδυ πριν από τη δουλειά.

Κάποιες πολύ καλές επιλογές θα μπορούσαν να είναι σύμφωνα με τη Φέλες:

  • ένα μπολ σιτηρών με λαχανικά (όπως ντομάτες, κρεμμύδι, λάχανο ή μπρόκολο), μία άπαχη πηγή πρωτεΐνης (όπως φακές, τόφου, ψάρι, κοτόπουλο ή αυγά) και υγιεινά λίπη (όπως αβοκάντο ή ψημένους ξηρούς καρπούς),
  • Μία τορτίγια με χούμους,
  • Μία όχι η συνηθισμένη σαλάτα, με έναν συνδυασμό λαχανικών όπως λάχανο, ρόκα, σπανάκι και μαρούλι. Αυτό θα προσφέρει απαλές και τραγανές υφές μαζί με πικρές, γλυκές και αλμυρές γεύσεις.
  • Σούσι
  • Μία παγωμένη καλοκαιρινή σούπα
  • Μία πίτσα χορτοφαγική
  • Bento Boxes, εμπνευσμένα από την Ιαπωνία, δηλαδή lunchboxes γεμάτα με διαφορετικά τρόφιμα κάθε μέρα. Μπορείτε να συσκευάσετε ένα βραστό αυγό, κράκερ ολικής αλέσεως και χούμους σε ένα άλλο και να κόψετε λαχανικά πασπαλισμένα με λεμόνι και ελαιόλαδο στο τρίτο.

Να είστε έξυπνοι στο delivery

Η παραλαβή του μεσημεριανού γεύματος από ένα εστιατόριο είναι μια από τις απολαύσεις της ζωής στο γραφείο. Αλλά «ακόμη και φαινομενικά υγιεινές επιλογές έχουν συχνά περισσότερες θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και κυρίως περισσότερο αλάτι από ό,τι μπορεί να θέλετε να πάρετε σε ένα μόνο γεύμα», είπε ο δρ Έντουαρντ Σάλτζμαν, αναπληρωτής καθηγητής στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts.

Οι σαλάτες εστιατορίων, για παράδειγμα, μερικές φορές έχουν περισσότερο νάτριο, θερμίδες και λίπος – κυρίως από τις σάλτσες και τις επικαλύψεις – από ό,τι θα έπρεπε να έχετε σε μια ολόκληρη μέρα. Εάν αγοράσετε μια μεγάλη μερίδα, δοκιμάστε να τη χωρίσετε στη μέση και να αποθηκεύσετε την υπόλοιπη για αργότερα, είπε ο δρ. Σάλτζμαν.

Ωστόσο, προσπαθήστε να μην στερηθείτε τον εαυτό σας. «Θα προτιμούσα να βάλω τους ανθρώπους να σκεφτούν τα γεύματα που τους αρέσουν πολύ και να καταλάβουν πώς να προσθέσουν επιλογές πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, σε αυτό που ήδη τρώνε», είπε η κ. Φέλερ.

Διαβάστε επίσης:

The Ilisian: Ποια είναι τα οφέλη της επένδυσης των 340 εκατ. στην ελληνική οικονομία

Μαρίνες: Τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια και ο σκόπελος της γραφειοκρατίας

ΗΠΑ: 850 εκατ. δολάρια για καθαρισμό των εκπομπών μεθανίου

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!