THEPOWERGAME
H Αυστραλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ αναδεικνύονται ως οι τρεις πιο υποσχόμενες μακρινές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Η μελέτη εστιάζει στις σημαντικές μη ευρωπαϊκές αγορές, αναλύοντας την πρόθεση πραγματοποίησης ταξιδιού και τις καταναλωτικές προτιμήσεις δυνητικών επισκεπτών από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, την Ινδία και την Αυστραλία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες 15 προτιμήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό στις αγορές της Αυστραλίας (10η θέση), του Καναδά (11η θέση) και των ΗΠΑ (12η θέση). Σημειώνεται ότι στις αγορές της Κίνας και της Ινδίας, η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερες θέσεις, εκτός των πρώτων 15.
Η έρευνα διεξήχθη από την GlobalWebIndex (GWI) την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024 και στοχεύει στην κατανόηση της πρόθεσης ταξιδιού και των καταναλωτικών προτιμήσεων από τις συγκεκριμένες αγορές. Το 2019 και το 2023, αυτές οι αγορές συνεισέφεραν τουλάχιστον το 11% των συνολικών εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα.
Η θέση της Ελλάδας στις μακρινές αγορές
Για τις χώρες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν τους επόμενους 12 μήνες, το 57% των Αμερικανών προγραμματίζει διακοπές στο εξωτερικό, ενώ τα ποσοστά είναι υψηλότερα στον Καναδά (71%), την Κίνα (63%), την Ινδία (71%) και την Αυστραλία (68%). Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, η διαφορά σε προτίμηση μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών που προηγούνται κατά μια ή δυο θέσεις είναι ελάχιστη- μόλις 1 ποσοστιαία μονάδα.
Αναφορικά με τις αγορές της Κίνας και της Ινδίας, η Ελλάδα βρίσκεται εκτός top-15, στην 33η και 39η θέση αντίστοιχα, καθώς οι αγορές αυτές έχουν στις πρώτες θέσεις προτίμησης, κυρίως, ασιατικούς προορισμούς. Για τους Αμερικανούς, στην πρώτη θέση είναι το Μεξικό, για τους Καναδούς οι ΗΠΑ, για τους Κινέζους και τους Ινδούς η Σιγκαπούρη και για τους Αυστραλούς η Νέα Ζηλανδία.
Τους επόμενους 12 μήνες σκοπεύει να κάνει διακοπές στο εξωτερικό το 57% των Αμερικανών, ενώ τα ποσοστά είναι αρκετά υψηλότερα στις άλλες αγορές, με τον Καναδά να είναι στο 71%, την Κίνα στο 63%, την Ινδία στο 71% και την Αυστραλία στο 68%.
Ο προγραμματισμός των διακοπών ξεκινάει νωρίς, με την πλειοψηφία των Ινδών, Καναδών και Αυστραλών να έχουν ήδη αρχίσει τον προγραμματισμό.
Τι είδους διακοπές προτιμούν
Η «απόλαυση και η χαλάρωση» είναι το βασικότερο κίνητρο για ταξίδια, κυμαινόμενο από το 53% των Ινδών έως το 67% των Αυστραλών. Η εμπειρία ενός νέου μέρους ή πολιτισμού ακολουθεί, με ποσοστά από 43% έως 50%, ενώ για τους Κινέζους είναι το αντίστροφο, με το 44% να προτιμά την εμπειρία νέων πολιτισμών.
Ενώ το «Ήλιος και η Θάλασσα» αποτελεί δημοφιλές προϊόν για την Ελλάδα, δεν κυριαρχεί στις προτιμήσεις των μη ευρωπαϊκών αγορών. Οι Αμερικανοί (32%), Καναδοί (35%), Κινέζοι (32%), Ινδοί (32%) και Αυστραλοί (30%) προτιμούν την παραλία, αλλά εξίσου δημοφιλή είναι τα ταξίδια για αξιοθέατα και στη φύση.
Δαπάνες και Διάρκεια Διακοπών
Η πλειοψηφία των Αμερικανών (34%), Καναδών (43%) και Αυστραλών (62%) προτιμά ταξίδια μεγάλης διάρκειας (άνω των 7 ημερών). Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, η επικρατέστερη απάντηση στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία είναι ότι σκοπεύουν να ξοδέψουν όσο συνήθως, ενώ στην Ινδία σκοπεύουν να ξοδέψουν περισσότερο.
Για διαμονή, οι περισσότεροι Ινδοί (81%) προτίθενται να ξοδέψουν έως 110 δολάρια ανά διανυκτέρευση, ενώ υψηλότερα ποσά προτίθενται να ξοδέψουν οι Αμερικανοί, Καναδοί και Αυστραλοί, με σημαντικά ποσοστά να υπερβαίνουν τα 180 δολάρια.
Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για την κατανόηση των προτιμήσεων και των προοπτικών των μη ευρωπαϊκών αγορών, βοηθώντας στη στρατηγική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
Διαβάστε επίσης:
Μαρίνες: Τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια και ο σκόπελος της γραφειοκρατίας
Χούθι: Τα ”γαλανόλευκα” πλοία που μπήκαν στο στόχαστρο
Ποιες “έξυπνες” υπηρεσίες επιστρατεύουν οι πάροχοι ενέργειας