THEPOWERGAME
Mια γαστρονομική βραδιά με άρωμα Ελλάδας διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης στον χώρο εκδηλώσεων Grand Events της Πρίστινα στο Κόσοβο, από την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα, την πρέσβειρα Ελένη Βακάλη, και τους συνεργάτες της. Συγκεκριμένα, έλαβε χώρα μια ξεχωριστή εκδήλωση για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας και της πλούσιας οινικής παράδοσης της χώρας μας, με προϊόντα από τη γη της Κεντρικής Μακεδονίας.
«Παγκοσμίως, η τοπική κουζίνα είναι μεταξύ των λόγων που οι ταξιδιώτες επιλέγουν κάποιον προορισμό. Η ελληνική γαστρονομία είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ο καταναλωτής αυτού του προϊόντος καλείται να δοκιμάσει τις πολλές τοπικές κουζίνες στην Ελλάδα και να ανακαλύψει ότι η παραδοσιακή ελληνική γαστρονομία, που έχει χτιστεί ήδη από τους αρχαίους χρόνους, δεν είναι απλώς μια διατροφή, αλλά περισσότερο ένας τρόπος ζωής», εξηγούσε λίγο αργότερα, από το βήμα της εκδήλωσης, η Ελληνίδα διπλωμάτης.
Η άρση της υποχρέωσης βίζας για τους πολίτες του Κοσόβου που θέλουν να ταξιδέψουν προς την ΕΕ έχει δημιουργήσει ένα «κύμα» μετακινήσεων -κυρίως τα Σαββατοκύριακα- προς την Ελλάδα, αφού, όπως καταδεικνύουν τα διαθέσιμα στοιχεία, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 13 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, περίπου 47.000 ταξιδιώτες από το Κόσοβο πέρασαν από τη συνοριακή διάβαση των Ευζώνων.
«Εδώ και χρόνια η Ελλάδα στήριζε πάντα πλήρως την απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες του Κοσόβου. Και από την 1η Ιανουαρίου χαιρόμαστε που βλέπουμε χιλιάδες ανθρώπους από το Κόσοβο να ταξιδεύουν στην Ελλάδα -πολλοί εξ αυτών στην κοντινότερη Θεσσαλονίκη για ψώνια, διασκέδαση, δουλειά ή πολιτιστικές δραστηριότητες.
Ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς στους οποίους η Αθήνα και η Πρίστινα έχουν επιβεβαιώσει τη βούλησή τους να εμβαθύνουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Η γεωγραφική μας εγγύτητα συμβάλλει στο να μετατραπεί η τουριστική αλληλεπίδραση σε ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση μιας φυσικής φιλίας», σχολίασε σχετικά η κ. Βακάλη.
Υπογράμμισε, δε, πως η τουριστική ροή από το Κόσοβο προς την Ελλάδα δεν αφορά μόνο την οικονομική πτυχή του τουρισμού, αλλά και το να έρθουν εγγύτερα οι δύο λαοί, να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον και να διαλυθούν έτσι τυχόν λανθασμένες αντιλήψεις. Κι αυτό, όπως είπε η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα, είναι επίσης σημαντικό για το επιχειρείν, το εμπόριο και τις επενδύσεις. «Από την ελληνική σκοπιά, το να μοιράζεσαι ένα καλό γεύμα κι ένα καλό κρασί έχει να κάνει και με την απαρχή ή την εμβάθυνση μιας φιλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ελληνίδα διπλωμάτης, εκτιμώντας, με βάση τη διετή εμπειρία της θητείας της στο Κόσοβο, ότι και οι δύο λαοί «εκτιμούμε το καλό φαγητό και το κρασί».
Στη δυναμική της τουριστικής ροής από το Κόσοβο ως παράγοντα που θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο διευθυντής μάρκετινγκ του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Τούλιας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο Οργανισμός θεωρεί την αγορά του Κοσόβου πολύ σημαντική προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επισήμανε, παράλληλα, τα πολλά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης ως ιδανικού προορισμού για κάθε επισκέπτη, αφού μπορεί να προσφέρει μια ευρεία γκάμα εμπειριών, είναι μια πόλη με μακρά και πλούσια ιστορία, πληθώρα βυζαντινών και άλλων μνημείων, πολλά εκ των οποίων κοσμούν τους καταλόγους της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCΟ. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στην ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά και να προσκαλέσει όλους τους πολίτες του Κοσόβου να την επισκεφθούν.
Κόσοβο: Μενού με χταποδάκι Βουρβουρούς, κουλούρι Θεσσαλονίκης και μπουγάτσα
Όσο για το μενού που επιμελήθηκε ο σεφ Κωνσταντίνος Σλαμπάκης, τις εντυπώσεις έκλεψε το χταπόδι καρπάτσιο, η δροσερή σαλάτα με κουλούρι Θεσσαλονίκης, ντοματίνια τσέρι, αγγούρι, κάππαρη, ελιές και φέτα και η μανέστρα με μοσχαρίσια μάγουλα μαγειρεμένη σε κρασί Γουμένισσας, ενώ το… κερασάκι στην τούρτα ήταν το επιδόρπιο: τραγανή μπουγάτσα με κρέμα βανίλια και σος αλατισμένης καραμέλας.
Ολα τα προϊόντα μεταφέρθηκαν στο Κόσοβο από την Ελλάδα, προκειμένου να προσφέρουν μια αυθεντικη δόση γεύσης της ελληνικής κουζίνας στους καλεσμένους. Όπως εξηγούσε ο σεφ κατά την παρουσίαση του μενού, τα προϊόντα προέρχονταν από μικρούς παραγωγούς, με το χταπόδι να «ταξιδεύει», μάλιστα, στην Πρίστινα από τη Βουρβουρού.
Κάθε πιάτο συνοδευόταν από το κατάλληλο για την περίσταση κρασί, δημιουργώντας τον κατάλληλο συνδυασμό γεύσεων, προς ικανοποίηση και του πιο απαιτητικού ουρανίσκου.
Διαβάστε επίσης:
Ποια είναι η Ευρώπη Ασφαλιστική που εξαγοράζει η Intracom
Γιατί ο ΟΤΕ θέλει πάση θυσία να απαλλαγεί από την TKRM
Σιάμισιης: Αμφισβητούμε τον τρόπο και την ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης