Γ.Δ.
1618.16 +0,04%
ACAG
-0,32%
6.16
AEM
+0,35%
4.545
AKTR
-0,55%
5.45
BOCHGR
-1,11%
5.34
CENER
+0,32%
9.5
CNLCAP
0,00%
7.25
DIMAND
+0,49%
8.24
EVR
+0,58%
1.745
NOVAL
+0,20%
2.54
OPTIMA
-0,43%
14.04
TITC
-0,83%
41.65
ΑΑΑΚ
0,00%
5
ΑΒΑΞ
+2,27%
2.25
ΑΒΕ
-3,60%
0.429
ΑΔΜΗΕ
-0,18%
2.815
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.75
ΑΛΜΥ
+1,29%
4.31
ΑΛΦΑ
+1,34%
1.89
ΑΝΔΡΟ
-0,31%
6.5
ΑΡΑΙΓ
+1,51%
11.4
ΑΣΚΟ
+0,63%
3.22
ΑΣΤΑΚ
-0,27%
7.28
ΑΤΕΚ
+2,72%
1.51
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.68
ΑΤΤ
-0,57%
0.698
ΑΤΤΙΚΑ
-1,64%
2.4
ΒΙΟ
-0,17%
5.83
ΒΙΟΚΑ
-0,26%
1.925
ΒΙΟΣΚ
-0,64%
1.55
ΒΙΟΤ
0,00%
0.27
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
+3,33%
2.48
ΓΕΒΚΑ
-0,63%
1.57
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
0,00%
18.9
ΔΑΑ
-1,05%
8.312
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.42
ΔΕΗ
-0,67%
13.33
ΔΟΜΙΚ
-0,35%
2.82
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
+4,11%
0.38
ΕΒΡΟΦ
+1,30%
1.955
ΕΕΕ
-0,76%
39.2
ΕΚΤΕΡ
-3,96%
2.06
ΕΛΒΕ
+2,80%
5.5
ΕΛΙΝ
-0,91%
2.18
ΕΛΛ
-1,33%
14.8
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-2,37%
2.265
ΕΛΠΕ
+0,82%
8.04
ΕΛΣΤΡ
+2,11%
2.42
ΕΛΤΟΝ
+0,87%
1.858
ΕΛΧΑ
-0,46%
2.165
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
-1,75%
1.125
ΕΤΕ
+1,50%
8.648
ΕΥΑΠΣ
+0,29%
3.45
ΕΥΔΑΠ
+0,33%
6.06
ΕΥΡΩΒ
-0,72%
2.484
ΕΧΑΕ
-1,00%
4.95
ΙΑΤΡ
-0,49%
2.05
ΙΚΤΙΝ
-1,10%
0.36
ΙΛΥΔΑ
+0,86%
1.765
ΙΝΛΙΦ
-0,21%
4.85
ΙΝΛΟΤ
-1,65%
1.072
ΙΝΤΕΚ
0,00%
5.9
ΙΝΤΕΤ
-2,18%
1.12
ΙΝΤΚΑ
-1,52%
3.23
ΚΑΡΕΛ
0,00%
326
ΚΕΚΡ
-3,41%
1.275
ΚΕΠΕΝ
0,00%
1.94
ΚΟΡΔΕ
+1,77%
0.459
ΚΟΥΑΛ
-1,95%
1.31
ΚΟΥΕΣ
+0,64%
6.3
ΚΡΙ
-0,60%
16.5
ΚΤΗΛΑ
-1,00%
1.98
ΚΥΡΙΟ
+0,49%
1.02
ΛΑΒΙ
-0,73%
0.812
ΛΑΜΔΑ
-0,14%
6.99
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37
ΛΑΝΑΚ
+4,76%
1.1
ΛΕΒΚ
0,00%
0.23
ΛΕΒΠ
+4,42%
0.236
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.75
ΛΟΥΛΗ
-0,29%
3.4
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.802
ΜΕΒΑ
+1,53%
3.98
ΜΕΝΤΙ
-2,17%
2.25
ΜΕΡΚΟ
+3,13%
39.6
ΜΙΓ
0,00%
2.865
ΜΙΝ
0,00%
0.492
ΜΟΗ
+0,36%
22.4
ΜΟΝΤΑ
-0,53%
3.78
ΜΟΤΟ
-0,18%
2.825
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.63
ΜΠΕΛΑ
+0,36%
27.94
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.81
ΜΠΡΙΚ
-0,82%
2.42
ΜΠΤΚ
+5,13%
0.615
ΜΥΤΙΛ
+1,71%
36.96
ΝΑΚΑΣ
-1,88%
3.14
ΝΑΥΠ
+0,49%
0.828
ΞΥΛΚ
-1,87%
0.262
ΞΥΛΠ
+10,00%
0.396
ΟΛΘ
+1,79%
28.5
ΟΛΠ
+1,36%
33.65
ΟΛΥΜΠ
0,00%
2.6
ΟΠΑΠ
-1,44%
17.14
ΟΡΙΛΙΝΑ
-1,23%
0.8
ΟΤΕ
-0,40%
15
ΟΤΟΕΛ
-0,36%
11.06
ΠΑΙΡ
-4,29%
1.005
ΠΑΠ
-1,14%
2.61
ΠΕΙΡ
+1,26%
4.808
ΠΕΡΦ
-1,28%
5.4
ΠΕΤΡΟ
-0,99%
8
ΠΛΑΘ
-0,25%
4.05
ΠΛΑΚΡ
0,00%
15.2
ΠΡΔ
-0,76%
0.262
ΠΡΕΜΙΑ
-0,16%
1.28
ΠΡΟΝΤΕΑ
-4,10%
5.85
ΠΡΟΦ
+1,74%
5.27
ΡΕΒΟΙΛ
-0,28%
1.755
ΣΑΡ
-1,72%
12.58
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
0,00%
0.354
ΣΙΔΜΑ
-0,63%
1.565
ΣΠΕΙΣ
-1,40%
5.64
ΣΠΙ
+4,65%
0.63
ΣΠΥΡ
0,00%
0.151
ΤΕΝΕΡΓ
0,00%
20
ΤΖΚΑ
0,00%
1.48
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.3
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0,95%
1.662
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΛΕΞΟ
0,00%
7.7
ΦΡΙΓΟ
+9,17%
0.238
ΦΡΛΚ
-1,27%
4.28
ΧΑΙΔΕ
+1,27%
0.8

Ένα εντελώς ανακριβές κείμενο για την Cookoovaya

Στο παρελθόν έχουμε φάει ονειρεμένα στο Cookoovaya. Όταν άνοιξε, δέκα χρόνια πριν, η σύμπραξη των πέντε σεφ παρουσίασε ένα πολυσυλλεκτικό, καλοδουλεμένο μενού, με πολλά δημιουργικά στοιχεία, που μας είχε ενθουσιάσει. Ήταν τόσο καλή η δουλειά που γινόταν, που κάναμε γνωριμίες εκεί μέσα με αφορμή την κουβέντα για τα πιάτα με διπλανές παρέες (true story!).

Τελευταία φορά που πήγαμε ήταν πριν από 3 χρόνια. Μόλις είχε επιτραπεί η λειτουργία των εστιατορίων μετά το lockdown. Τα πιάτα ήταν ρουτινιάρικα και συνηθισμένα, χωρίς την αρχική δημιουργικότητα, η ανοιχτή κουζίνα, που σου επέτρεπε να βλέπεις την κίνηση των μαγείρων, υπολειτουργούσε, για να ετοιμάσει μια πολύ περιορισμένη κάρτα, και φύγαμε με μια βαθιά αίσθηση απογοήτευσης. Αλλά το θεωρήσαμε φυσικό, επειδή γενικώς ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος, ειδικά για την εστίαση.

Από τότε οι πέντε σεφ χωρίστηκαν, καταπιάστηκαν με νέα projects, που προφανώς τους ενδιέφεραν περισσότερο από επιχειρηματικής άποψης, και η Cookoovaya έμεινε στα χέρια του ενός εκ των πέντε, του Περικλή Κοσκινά. Δεν είναι τυχαίος ο Κοσκινάς, έχει κάνει μίλια στην εστίαση επιπέδου. Και σωστά αποφάσισε να κρατήσει το εστιατόριο στο context «ελληνική, αστική κουζίνα», κρατώντας και αρκετά πιάτα από την προηγούμενη «ζωή» του μαγαζιού, που είχαν και εξαιρετική επιτυχία.

Ανανεωμένος ο χώρος, πολύ πιο όμορφος, με λιγότερα τραπέζια και προσθήκη ενός bar απέναντι από την ανοιχτή πάντα κουζίνα. Με αρκετές παρεμβάσεις, που έχουν κάνει τον χώρο πιο κομψό και έχουν δώσει αρκετό αέρα πολυτέλειας. Πολύ ελκυστικό περιβάλλον, όμορφα στημένα τραπέζια, σωστός φωτισμός, μεγάλη κάβα.

Ξεκινήσαμε με μεγάλες προσδοκίες. Από τα ωμά πήραμε τη γαρίδα Κοιλάδας με χτένι, αβοκάντο, τσίλι, λάιμ, κόλιανδρο. Δεν κατάφερε να μας συγκινήσει. Τα υλικά είναι τόσο ψιλοκομμένα, που δύσκολα τα πιάνεις με το πιρούνι. Και γι’ αυτό η γεύση τους έχει κατακλυστεί από το μαρινάρισμα. Δεν υπήρχε δηλαδή η απαραίτητη μάζα της σάρκας που θα έβγαζε γευστική ουσία στο δάγκωμα. Αδικήθηκε και το χτένι και η γαρίδα.

Σεβίτσε γαρίδας με χτένι © Πάνος Πουρνάρας
Σεβίτσε γαρίδας με χτένι © Πάνος Πουρνάρας

Περάσαμε στην ταραμοσαλάτα με τις λεπτές, ξεροψημένες πιτούλες. Κι εδώ το πιάτο, όπου κυριαρχούσε το κρεμμύδι (και που δοκιμάζω πάντα για να καταλάβω την προσέγγιση ενός εστιατορίου ψαρικών), δεν κατάφερε να μπει στο top 5 μας. Κατόπιν δοκιμάσαμε το χτένι με την καπνιστή μελιτζάνα και jalapeno. Ευαίσθητη και λεπτή η γεύση του χτενιού, αν κάνεις το λάθος να τη συνδυάσεις με κάτι γευστικά κυρίαρχο, την έχασες. Εδώ λοιπόν η μελιτζάνα ήταν αναγκαστικά τόσο χαμηλωμένη, που δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε το κάπνισμα. Κι άλλη απογοήτευση.

Χτένι με μελιτζάνα © Πάνος Πουρνάρας
Χτένι με μελιτζάνα © Πάνος Πουρνάρας

Περάσαμε στη «μαραθόπιτα στα κάρβουνα», που έρχεται συνοδεία ενεός πολύ δροσιστικού γιαουρτιού και με pesto άνηθου. Γευστικότατο πιάτο, που αναπτέρωσε τις ελπίδες για τη συνέχεια.

Μαραθόπιτα στην Cookoovaya © Πάνος Πουρνάρας
Μαραθόπιτα στην Cookoovaya © Πάνος Πουρνάρας

Στα κυρίως, το ψάρι ημέρας ήταν φαγκρί, που κατά δήλωση του καλού σερβιτόρου που μας εξυπηρετούσε (και ας σημειώσουμε εδώ το ότι είναι πολυπληθές και ευγενέστατο το προσωπικό), ήταν αλιευμένο κάπου κοντά στην Εύβοια. Το πήραμε σε μορφή πλακί με πουρέ πατάτας και επίσης ψητό, με χόρτα και λαδολέμονο. Το ψητό ήταν εντελώς στεγνό και απαιτούσε προσθήκη αλατιού (!) και πιπεριού, με σωστά βρασμένα όμως τα χόρτα, το πλακί με δύο ροδέλες τομάτας ήταν παντελώς ανούσιο. Στο διπλανό τραπέζι άλλες ένας πελάτης έριχνε αλάτι στη φέτα ψητού ψαριού που επίσης του είχε φτάσει, άρα μάλλον δεν ήταν τυχαίο το σφάλμα.

Φαγκρί με χόρτα © Πάνος Πουρνάρας
Φαγκρί με χόρτα © Πάνος Πουρνάρας

Κλείσαμε με μια τάρτα αχλάδι με παγωτό, που δικαίως έχει παραμείνει από την πρώτη ζωή του εστιατορίου.

Φαγκρί πλακί © Πάνος Πουρνάρας
Φαγκρί πλακί © Πάνος Πουρνάρας

Μείναμε με πολλά μεγάλα ερωτηματικά. Πώς γίνεται να αποσπά διακρίσεις και αστέρια η σημερινή Cookoovaya και παρά το ότι καλείσαι να πληρώσεις περί τα 100 ευρώ ανά άτομο, να μη βρίσκεις εντάσεις, να αναζητείς το γευστικό βάθος, που αποτελεί προστιθέμενη αξία κάθε επώνυμου σεφ; Πώς γίνεται να πρέπει να προσθέσεις αλατοπίπερο σε ένα στεγνό ψάρι για να αποκτήσει ενδιαφέρον, να βλέπεις να πνίγεται η λεπτή φέτα ψαριού μέσα στον πουρέ και την ντομάτα και να μην καταλαβαίνεις τι τελικά τρως; Πώς γίνεται να μην εντοπίζεται η φρεσκάδα και η ποιότητα της πρώτης ύλης;

Αντιληπτό, το εστιατόριο αυτό είναι πολύ ακριβό στη συντήρησή του. Πολλά τα τετραγωνικά, πολύ το προσωπικό, ακριβή η διακόσμηση και οι κατασκευές που έχουν προστεθεί. Όλα αυτά ανεβάζουν τον λογαριασμό. Αλλά δεν θα έπρεπε η γευστική εμπειρία του δείπνου να είναι αδιαμφισβήτητα ανάλογη;

Αυτό που μας έμεινε τελικά είναι η απορία: μπορεί να κάναμε τόσο λάθος ώστε να μην καταφέρουμε να εντοπίσουμε τα στοιχεία που απέσπασαν τα αστέρια και τις διακρίσεις, κάτι που κάνει αυτό το κείμενο προφανώς άκυρο; Ως άνθρωπος με καλή διάθεση και με δεδομένη τη φήμη του σεφ Κοσκινά, δεν έχω πρόβλημα να δεχτώ πως μάλλον αυτό συμβαίνει.

Οπότε αυτό είναι ένα εντελώς ανακριβές κείμενο.

Διαβάστε επίσης:

Στα χνάρια της F1: Χλιδάτα ξενοδοχεία για τα τριήμερα των Grand Prix

Πώς να κάνετε τις διακοπές σας αξέχαστες

HDF Energy Greece: Στόχος οι μονάδες υδρογόνου στην Ελλάδα

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!