Γ.Δ.
1366.72 -1,85%
ACAG
-2,36%
5.38
BOCHGR
-2,00%
4.4
CENER
-2,28%
8.15
CNLCAP
+2,10%
7.3
DIMAND
-2,19%
8.5
NOVAL
-2,99%
2.27
OPTIMA
-1,57%
12.56
TITC
-2,16%
34.05
ΑΑΑΚ
0,00%
4.48
ΑΒΑΞ
-4,29%
1.34
ΑΒΕ
-4,26%
0.449
ΑΔΜΗΕ
-0,64%
2.33
ΑΚΡΙΤ
+2,21%
0.695
ΑΛΜΥ
-3,49%
3.59
ΑΛΦΑ
-1,73%
1.537
ΑΝΔΡΟ
-0,62%
6.38
ΑΡΑΙΓ
-3,20%
9.225
ΑΣΚΟ
-0,39%
2.54
ΑΣΤΑΚ
0,00%
7.12
ΑΤΕΚ
0,00%
0.426
ΑΤΡΑΣΤ
-0,68%
8.7
ΑΤΤ
-29,70%
1.065
ΑΤΤΙΚΑ
-3,77%
2.04
ΒΙΟ
-2,84%
4.955
ΒΙΟΚΑ
-1,73%
1.7
ΒΙΟΣΚ
-6,19%
1.365
ΒΙΟΤ
0,00%
0.294
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
-2,86%
2.04
ΓΕΒΚΑ
-3,85%
1.25
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-1,50%
17.08
ΔΑΑ
-1,70%
7.726
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.66
ΔΕΗ
-4,97%
11.47
ΔΟΜΙΚ
-7,53%
2.7
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
-4,33%
0.287
ΕΒΡΟΦ
-3,87%
1.365
ΕΕΕ
-0,73%
32.74
ΕΚΤΕΡ
-6,08%
1.39
ΕΛΒΕ
0,00%
4.7
ΕΛΙΝ
-2,96%
1.97
ΕΛΛ
-1,50%
13.1
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-2,27%
1.638
ΕΛΠΕ
-2,14%
6.62
ΕΛΣΤΡ
-1,94%
2.02
ΕΛΤΟΝ
-0,53%
1.88
ΕΛΧΑ
-3,06%
1.648
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
-4,35%
1.1
ΕΤΕ
-0,12%
6.88
ΕΥΑΠΣ
-1,90%
3.1
ΕΥΔΑΠ
-0,69%
5.74
ΕΥΡΩΒ
-1,45%
1.977
ΕΧΑΕ
-3,18%
4.115
ΙΑΤΡ
-3,49%
1.52
ΙΚΤΙΝ
+0,33%
0.302
ΙΛΥΔΑ
-4,31%
1.665
ΙΝΚΑΤ
-2,08%
4.7
ΙΝΛΙΦ
+0,23%
4.29
ΙΝΛΟΤ
-2,13%
0.874
ΙΝΤΕΚ
-3,41%
5.39
ΙΝΤΕΡΚΟ
0,00%
2.42
ΙΝΤΕΤ
0,00%
1.02
ΙΝΤΚΑ
-4,49%
2.55
ΚΑΡΕΛ
+0,59%
340
ΚΕΚΡ
-8,33%
1.1
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2.22
ΚΛΜ
-1,69%
1.455
ΚΟΡΔΕ
-2,39%
0.408
ΚΟΥΑΛ
-5,84%
1
ΚΟΥΕΣ
-3,23%
5.4
ΚΡΙ
-4,98%
13.35
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.7
ΚΥΡΙΟ
-5,12%
0.89
ΛΑΒΙ
-6,49%
0.72
ΛΑΜΔΑ
-3,60%
6.96
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37.4
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.85
ΛΕΒΚ
+0,79%
0.256
ΛΕΒΠ
0,00%
0.34
ΛΟΓΟΣ
-2,38%
1.23
ΛΟΥΛΗ
-1,47%
2.69
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.65
ΜΕΒΑ
-3,14%
3.7
ΜΕΝΤΙ
-3,33%
2.03
ΜΕΡΚΟ
0,00%
41
ΜΙΓ
-4,88%
3.02
ΜΙΝ
0,00%
0.51
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
-1,54%
19.2
ΜΟΝΤΑ
-2,75%
3.53
ΜΟΤΟ
-2,78%
2.445
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.65
ΜΠΕΛΑ
-2,03%
24.1
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.69
ΜΠΡΙΚ
+0,50%
2.01
ΜΠΤΚ
0,00%
0.62
ΜΥΤΙΛ
-4,89%
30.74
ΝΑΚΑΣ
-1,92%
3.06
ΝΑΥΠ
-0,90%
0.878
ΞΥΛΚ
+0,40%
0.254
ΞΥΛΠ
0,00%
0.398
ΟΛΘ
-2,39%
20.4
ΟΛΠ
+2,59%
29.7
ΟΛΥΜΠ
-0,86%
2.31
ΟΠΑΠ
-0,87%
14.85
ΟΡΙΛΙΝΑ
-0,25%
0.796
ΟΤΕ
-2,60%
14.6
ΟΤΟΕΛ
-2,91%
10.02
ΠΑΙΡ
-7,02%
0.9
ΠΑΠ
+0,85%
2.37
ΠΕΙΡ
-1,72%
3.535
ΠΕΡΦ
-8,59%
5
ΠΕΤΡΟ
-2,53%
7.72
ΠΛΑΘ
-1,38%
3.945
ΠΛΑΚΡ
0,00%
14.5
ΠΡΔ
-8,57%
0.256
ΠΡΕΜΙΑ
-0,99%
1.198
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
6.2
ΠΡΟΦ
-3,50%
4.96
ΡΕΒΟΙΛ
-6,15%
1.525
ΣΑΡ
+1,76%
10.38
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
-2,65%
0.33
ΣΙΔΜΑ
-2,85%
1.535
ΣΠΕΙΣ
-1,06%
5.62
ΣΠΙ
-3,40%
0.512
ΣΠΥΡ
0,00%
0.127
ΤΕΝΕΡΓ
0,00%
19.76
ΤΖΚΑ
-3,86%
1.37
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.06
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-1,23%
1.6
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8
ΦΡΙΓΟ
-0,87%
0.228
ΦΡΛΚ
-3,63%
3.45
ΧΑΙΔΕ
-2,59%
0.565

Το Ρίνι: Νόστιμα πιάτα, αγχωμένο φαγητό

Τι θα πει «ρίνι»; Κάποιο ιδιωτικό αστείο με υποκοριστικό, που μπορεί να βγαίνει από το «Μαρίνα» ή από το «μπακαλιαρίνι» όπως μας είπε κάποιος από το μαγαζί. Οι απόψεις διίστανται, αλλά δεν θα ασχοληθούμε περισσότερο. Η Μαρίνα Χρονά, που απ’ ό,τι μαθαίνουμε έχει σπουδάσει μαγειρική στη Γαλλία και δούλεψε και στη Σουηδία, γύρισε κι έστησε δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο ένα all day μαγαζί, που λειτουργεί και για πρωινό και για μεσημεριανό και (φυσικά) με ιδιαίτερα cocktails για βραδινό.

Το Ρίνι © Πάνος Πουρνάρας
Το Ρίνι © Πάνος Πουρνάρας

Η θέση του θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να γνωρίσουν οι ξένοι την «ελληνική κουζίνα with a twist» που σερβίρει. Και μάλιστα σε κανονικές (για εμάς) και εξαιρετικά οικονομικές (γι’ αυτούς) τιμές. Τι καλύτερο για κάποιον που θέλει μετά την περιήγησή του στις αίθουσες που είναι γεμάτες με αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, να ξαποστάσει απολαμβάνοντας ψαγμένες ελληνικές δημιουργίες σύγχρονου γαστριμαργικού πολιτισμού με ένα καλό κρασί;

«Το Ρίνι»: Έχει τις προδιαγραφές το εστιατόριο;

Φροντισμένο και φιλόξενο το πολύ μικρό εσωτερικό του μαγαζιού, αλλά δεν μπορεί να χωρέσει πάνω από δέκα περίπου άτομα. Τα περισσότερα τραπέζια είναι στον εξωτερικό χώρο, που δεν είναι παρά ένα ξέφωτο ανάμεσα σε πολυκατοικίες με θεά στα απέναντι κτίρια. Πόσο να το φροντίσεις αυτό, όμως, και να το διασκεδάσεις; Μία τέντα, σιδερένια τραπεζάκια καφενείου και μερικές γλάστρες κάνουν ό,τι μπορούν. Το παρκάρισμα πολύ δύσκολο στα στενά της περιοχής, αλλά ευτυχώς υπάρχουν κάμποσα υπαίθρια πάρκινγκ με πληρωμή.

Πολύ φροντισμένες οι πρώτες ύλες. Μπορεί να μην έλαμψαν όλα τα υλικά σε όλα τα πιάτα, μπορεί κάποια να μην ήταν τρομερά εντυπωσιακά (θα θέλαμε για παράδειγμα λίγο περισσότερο kick στα noodles κολοκυθιού και φινόκιο), αλλά συνολικά είναι περισσότερο από εμφανές πως έχουμε μια εξαιρετική κουζίνα, που χειρίζεται ποιοτικά υλικά.

Κολοκύθι με φινόκιο στο Ρίνι © Πάνος Πουρνάρας
Κολοκύθι με φινόκιο στο Ρίνι © Πάνος Πουρνάρας

Πόσο νόστιμη μπορεί να είναι μια τυροκαυτερή (που έρχεται παρέα με ταραμά και μελιτζανοσαλάτα) συνοδευόμενη από ψημένα πιτάκια; Όσο υποθέσατε, πολλαπλασιάστε το επί 3. Αλλά θα θέλαμε κάτι άλλο στη θέση του ταραμά, για να έχει μεγαλύτερη συνάφεια με τις άλλες δύο αλοιφές. Ή να έχει ετοιμαστεί με περισσότερη οξύτητα ίσως. Καλή ήταν και η μπουράτα Κερκίνης με τις βανίλιες και το αγουρέλαιο, χωρίς να «σκοράρει» ιδιαίτερα ψηλά γευστικά.

Αλοιφές με πιττάκια © Πάνος Πουρνάρας
Αλοιφές με πιτάκια © Πάνος Πουρνάρας

Όμως τα ζυμαρικά (κοχύλια) με το ραγού κόκορα και γραβιέρα Σύρου, αξιομνημόνευτα. Άχαστο το λαζάνι με κοκκινιστό μοσχαρίσιο κιμά, μανιτάρια, μπεσαμέλ και κεφαλογραβιέρα. Αρμονικότατη η πορτοκαλοσαλάτα με τα παντζάρια και το γαλένι (αλοιφωτό τυρί από την Κρήτη).

Λαζάνια © Πάνος Πουρνάρας
Λαζάνια © Πάνος Πουρνάρας

Άρα, ένα το κρατούμενο, στην κουζίνα του μαγαζιού γίνεται σοβαρή δουλειά, που δείχνει ανησυχία και αναζήτηση. Πράγμα που φαίνεται και από τις επιλογές κρασιών, αλλά και από τις σπάνιες μπίρες μικροζυθοποιίας.

Ραγού κόκορα στο Ρίνι © Πάνος Πουρνάρας
Ραγού κόκορα στο Ρίνι © Πάνος Πουρνάρας

Η πολύ καλή προσπάθεια όμως αδικείται από τον χώρο και από το σέρβις. Η απότομη σκάλα για να κατέβεις στις (πάντως καθαρές και φροντισμένες) τουαλέτες θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποιου είδους άθλημα. Ξεχάστε λοιπόν και αυτό το μαγαζί τα ΑμεΑ. Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα είναι πως όταν καθίζεις τέσσερα άτομα σε τραπέζι για 2 (όπως συνέβη με εμάς), είναι μαθηματικά βέβαιο πως η εμπειρία θα τιναχτεί στον αέρα. Διότι δεν τρως πλέον με τον δικό σου ρυθμό, αλλά με τον ρυθμό που σου επιβάλλει η κουζίνα. Αναγκάζεσαι να φας βιαστικά, ώστε να αδειάσει έγκαιρα το πιάτο και να κάνεις χώρο στο τραπέζι για το επόμενο. Πράγμα που μισώ βαθύτατα, διότι είναι και ένας τρόπος να σε αναγκάσουν να τελειώσεις το πιάτο σου πριν από την ώρα που του αναλογεί. Και είναι πολύ κρίμα, γιατί θα έπρεπε αυτήν τη μαγειρική να την απολαμβάνεις αργά κι όχι να την καταβροχθίζεις αγχωμένα. Αλλά το επόμενο πιάτο δεν σε ρωτάει. Έρχεται βιαστικό και βλοσυρά. Και στην περίπτωσή μας, χωρίς καν να μας εξηγείται ή να μας υπενθυμίζεται το περιεχόμενο.

Οπότε ναι, είναι θετικότατη η γευστική εμπειρία, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος για τη συνολική εντύπωση που έχεις φεύγοντας. Γι’ αυτό λέμε «θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία» για τους ξένους. Εκτός αν οι καλοδιάθετοι τουρίστες δεν έχουν πρόβλημα με το ελαφρώς μπελαλίδικο σέρβις, ως μέρος του ελληνικού φολκλόρ.

Διαβάστε επίσης:

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές “σταρ των γηπέδων” το 2024

Οι μεγάλοι οίκοι βάζουν το streetwear στα πολυτελή “σαλόνια”

ΑΠΕ: Χωρίς διασυνδέσεις θα αυξηθούν οι περικοπές

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!