Γ.Δ.
1618.16 +0,04%
ACAG
-0,32%
6.16
AEM
+0,35%
4.545
AKTR
-0,55%
5.45
BOCHGR
-1,11%
5.34
CENER
+0,32%
9.5
CNLCAP
0,00%
7.25
DIMAND
+0,49%
8.24
EVR
+0,58%
1.745
NOVAL
+0,20%
2.54
OPTIMA
-0,43%
14.04
TITC
-0,83%
41.65
ΑΑΑΚ
0,00%
5
ΑΒΑΞ
+2,27%
2.25
ΑΒΕ
-3,60%
0.429
ΑΔΜΗΕ
-0,18%
2.815
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.75
ΑΛΜΥ
+1,29%
4.31
ΑΛΦΑ
+1,34%
1.89
ΑΝΔΡΟ
-0,31%
6.5
ΑΡΑΙΓ
+1,51%
11.4
ΑΣΚΟ
+0,63%
3.22
ΑΣΤΑΚ
-0,27%
7.28
ΑΤΕΚ
+2,72%
1.51
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.68
ΑΤΤ
-0,57%
0.698
ΑΤΤΙΚΑ
-1,64%
2.4
ΒΙΟ
-0,17%
5.83
ΒΙΟΚΑ
-0,26%
1.925
ΒΙΟΣΚ
-0,64%
1.55
ΒΙΟΤ
0,00%
0.27
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
+3,33%
2.48
ΓΕΒΚΑ
-0,63%
1.57
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
0,00%
18.9
ΔΑΑ
-1,05%
8.312
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.42
ΔΕΗ
-0,67%
13.33
ΔΟΜΙΚ
-0,35%
2.82
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
+4,11%
0.38
ΕΒΡΟΦ
+1,30%
1.955
ΕΕΕ
-0,76%
39.2
ΕΚΤΕΡ
-3,96%
2.06
ΕΛΒΕ
+2,80%
5.5
ΕΛΙΝ
-0,91%
2.18
ΕΛΛ
-1,33%
14.8
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-2,37%
2.265
ΕΛΠΕ
+0,82%
8.04
ΕΛΣΤΡ
+2,11%
2.42
ΕΛΤΟΝ
+0,87%
1.858
ΕΛΧΑ
-0,46%
2.165
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
-1,75%
1.125
ΕΤΕ
+1,50%
8.648
ΕΥΑΠΣ
+0,29%
3.45
ΕΥΔΑΠ
+0,33%
6.06
ΕΥΡΩΒ
-0,72%
2.484
ΕΧΑΕ
-1,00%
4.95
ΙΑΤΡ
-0,49%
2.05
ΙΚΤΙΝ
-1,10%
0.36
ΙΛΥΔΑ
+0,86%
1.765
ΙΝΛΙΦ
-0,21%
4.85
ΙΝΛΟΤ
-1,65%
1.072
ΙΝΤΕΚ
0,00%
5.9
ΙΝΤΕΤ
-2,18%
1.12
ΙΝΤΚΑ
-1,52%
3.23
ΚΑΡΕΛ
0,00%
326
ΚΕΚΡ
-3,41%
1.275
ΚΕΠΕΝ
0,00%
1.94
ΚΟΡΔΕ
+1,77%
0.459
ΚΟΥΑΛ
-1,95%
1.31
ΚΟΥΕΣ
+0,64%
6.3
ΚΡΙ
-0,60%
16.5
ΚΤΗΛΑ
-1,00%
1.98
ΚΥΡΙΟ
+0,49%
1.02
ΛΑΒΙ
-0,73%
0.812
ΛΑΜΔΑ
-0,14%
6.99
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37
ΛΑΝΑΚ
+4,76%
1.1
ΛΕΒΚ
0,00%
0.23
ΛΕΒΠ
+4,42%
0.236
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.75
ΛΟΥΛΗ
-0,29%
3.4
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.802
ΜΕΒΑ
+1,53%
3.98
ΜΕΝΤΙ
-2,17%
2.25
ΜΕΡΚΟ
+3,13%
39.6
ΜΙΓ
0,00%
2.865
ΜΙΝ
0,00%
0.492
ΜΟΗ
+0,36%
22.4
ΜΟΝΤΑ
-0,53%
3.78
ΜΟΤΟ
-0,18%
2.825
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.63
ΜΠΕΛΑ
+0,36%
27.94
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.81
ΜΠΡΙΚ
-0,82%
2.42
ΜΠΤΚ
+5,13%
0.615
ΜΥΤΙΛ
+1,71%
36.96
ΝΑΚΑΣ
-1,88%
3.14
ΝΑΥΠ
+0,49%
0.828
ΞΥΛΚ
-1,87%
0.262
ΞΥΛΠ
+10,00%
0.396
ΟΛΘ
+1,79%
28.5
ΟΛΠ
+1,36%
33.65
ΟΛΥΜΠ
0,00%
2.6
ΟΠΑΠ
-1,44%
17.14
ΟΡΙΛΙΝΑ
-1,23%
0.8
ΟΤΕ
-0,40%
15
ΟΤΟΕΛ
-0,36%
11.06
ΠΑΙΡ
-4,29%
1.005
ΠΑΠ
-1,14%
2.61
ΠΕΙΡ
+1,26%
4.808
ΠΕΡΦ
-1,28%
5.4
ΠΕΤΡΟ
-0,99%
8
ΠΛΑΘ
-0,25%
4.05
ΠΛΑΚΡ
0,00%
15.2
ΠΡΔ
-0,76%
0.262
ΠΡΕΜΙΑ
-0,16%
1.28
ΠΡΟΝΤΕΑ
-4,10%
5.85
ΠΡΟΦ
+1,74%
5.27
ΡΕΒΟΙΛ
-0,28%
1.755
ΣΑΡ
-1,72%
12.58
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
0,00%
0.354
ΣΙΔΜΑ
-0,63%
1.565
ΣΠΕΙΣ
-1,40%
5.64
ΣΠΙ
+4,65%
0.63
ΣΠΥΡ
0,00%
0.151
ΤΕΝΕΡΓ
0,00%
20
ΤΖΚΑ
0,00%
1.48
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.3
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0,95%
1.662
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΛΕΞΟ
0,00%
7.7
ΦΡΙΓΟ
+9,17%
0.238
ΦΡΛΚ
-1,27%
4.28
ΧΑΙΔΕ
+1,27%
0.8

Το Ρίνι: Νόστιμα πιάτα, αγχωμένο φαγητό

Τι θα πει «ρίνι»; Κάποιο ιδιωτικό αστείο με υποκοριστικό, που μπορεί να βγαίνει από το «Μαρίνα» ή από το «μπακαλιαρίνι» όπως μας είπε κάποιος από το μαγαζί. Οι απόψεις διίστανται, αλλά δεν θα ασχοληθούμε περισσότερο. Η Μαρίνα Χρονά, που απ’ ό,τι μαθαίνουμε έχει σπουδάσει μαγειρική στη Γαλλία και δούλεψε και στη Σουηδία, γύρισε κι έστησε δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο ένα all day μαγαζί, που λειτουργεί και για πρωινό και για μεσημεριανό και (φυσικά) με ιδιαίτερα cocktails για βραδινό.

Το Ρίνι © Πάνος Πουρνάρας
Το Ρίνι © Πάνος Πουρνάρας

Η θέση του θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να γνωρίσουν οι ξένοι την «ελληνική κουζίνα with a twist» που σερβίρει. Και μάλιστα σε κανονικές (για εμάς) και εξαιρετικά οικονομικές (γι’ αυτούς) τιμές. Τι καλύτερο για κάποιον που θέλει μετά την περιήγησή του στις αίθουσες που είναι γεμάτες με αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, να ξαποστάσει απολαμβάνοντας ψαγμένες ελληνικές δημιουργίες σύγχρονου γαστριμαργικού πολιτισμού με ένα καλό κρασί;

«Το Ρίνι»: Έχει τις προδιαγραφές το εστιατόριο;

Φροντισμένο και φιλόξενο το πολύ μικρό εσωτερικό του μαγαζιού, αλλά δεν μπορεί να χωρέσει πάνω από δέκα περίπου άτομα. Τα περισσότερα τραπέζια είναι στον εξωτερικό χώρο, που δεν είναι παρά ένα ξέφωτο ανάμεσα σε πολυκατοικίες με θεά στα απέναντι κτίρια. Πόσο να το φροντίσεις αυτό, όμως, και να το διασκεδάσεις; Μία τέντα, σιδερένια τραπεζάκια καφενείου και μερικές γλάστρες κάνουν ό,τι μπορούν. Το παρκάρισμα πολύ δύσκολο στα στενά της περιοχής, αλλά ευτυχώς υπάρχουν κάμποσα υπαίθρια πάρκινγκ με πληρωμή.

Πολύ φροντισμένες οι πρώτες ύλες. Μπορεί να μην έλαμψαν όλα τα υλικά σε όλα τα πιάτα, μπορεί κάποια να μην ήταν τρομερά εντυπωσιακά (θα θέλαμε για παράδειγμα λίγο περισσότερο kick στα noodles κολοκυθιού και φινόκιο), αλλά συνολικά είναι περισσότερο από εμφανές πως έχουμε μια εξαιρετική κουζίνα, που χειρίζεται ποιοτικά υλικά.

Κολοκύθι με φινόκιο στο Ρίνι © Πάνος Πουρνάρας
Κολοκύθι με φινόκιο στο Ρίνι © Πάνος Πουρνάρας

Πόσο νόστιμη μπορεί να είναι μια τυροκαυτερή (που έρχεται παρέα με ταραμά και μελιτζανοσαλάτα) συνοδευόμενη από ψημένα πιτάκια; Όσο υποθέσατε, πολλαπλασιάστε το επί 3. Αλλά θα θέλαμε κάτι άλλο στη θέση του ταραμά, για να έχει μεγαλύτερη συνάφεια με τις άλλες δύο αλοιφές. Ή να έχει ετοιμαστεί με περισσότερη οξύτητα ίσως. Καλή ήταν και η μπουράτα Κερκίνης με τις βανίλιες και το αγουρέλαιο, χωρίς να «σκοράρει» ιδιαίτερα ψηλά γευστικά.

Αλοιφές με πιττάκια © Πάνος Πουρνάρας
Αλοιφές με πιτάκια © Πάνος Πουρνάρας

Όμως τα ζυμαρικά (κοχύλια) με το ραγού κόκορα και γραβιέρα Σύρου, αξιομνημόνευτα. Άχαστο το λαζάνι με κοκκινιστό μοσχαρίσιο κιμά, μανιτάρια, μπεσαμέλ και κεφαλογραβιέρα. Αρμονικότατη η πορτοκαλοσαλάτα με τα παντζάρια και το γαλένι (αλοιφωτό τυρί από την Κρήτη).

Λαζάνια © Πάνος Πουρνάρας
Λαζάνια © Πάνος Πουρνάρας

Άρα, ένα το κρατούμενο, στην κουζίνα του μαγαζιού γίνεται σοβαρή δουλειά, που δείχνει ανησυχία και αναζήτηση. Πράγμα που φαίνεται και από τις επιλογές κρασιών, αλλά και από τις σπάνιες μπίρες μικροζυθοποιίας.

Ραγού κόκορα στο Ρίνι © Πάνος Πουρνάρας
Ραγού κόκορα στο Ρίνι © Πάνος Πουρνάρας

Η πολύ καλή προσπάθεια όμως αδικείται από τον χώρο και από το σέρβις. Η απότομη σκάλα για να κατέβεις στις (πάντως καθαρές και φροντισμένες) τουαλέτες θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποιου είδους άθλημα. Ξεχάστε λοιπόν και αυτό το μαγαζί τα ΑμεΑ. Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα είναι πως όταν καθίζεις τέσσερα άτομα σε τραπέζι για 2 (όπως συνέβη με εμάς), είναι μαθηματικά βέβαιο πως η εμπειρία θα τιναχτεί στον αέρα. Διότι δεν τρως πλέον με τον δικό σου ρυθμό, αλλά με τον ρυθμό που σου επιβάλλει η κουζίνα. Αναγκάζεσαι να φας βιαστικά, ώστε να αδειάσει έγκαιρα το πιάτο και να κάνεις χώρο στο τραπέζι για το επόμενο. Πράγμα που μισώ βαθύτατα, διότι είναι και ένας τρόπος να σε αναγκάσουν να τελειώσεις το πιάτο σου πριν από την ώρα που του αναλογεί. Και είναι πολύ κρίμα, γιατί θα έπρεπε αυτήν τη μαγειρική να την απολαμβάνεις αργά κι όχι να την καταβροχθίζεις αγχωμένα. Αλλά το επόμενο πιάτο δεν σε ρωτάει. Έρχεται βιαστικό και βλοσυρά. Και στην περίπτωσή μας, χωρίς καν να μας εξηγείται ή να μας υπενθυμίζεται το περιεχόμενο.

Οπότε ναι, είναι θετικότατη η γευστική εμπειρία, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος για τη συνολική εντύπωση που έχεις φεύγοντας. Γι’ αυτό λέμε «θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία» για τους ξένους. Εκτός αν οι καλοδιάθετοι τουρίστες δεν έχουν πρόβλημα με το ελαφρώς μπελαλίδικο σέρβις, ως μέρος του ελληνικού φολκλόρ.

Διαβάστε επίσης:

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές “σταρ των γηπέδων” το 2024

Οι μεγάλοι οίκοι βάζουν το streetwear στα πολυτελή “σαλόνια”

ΑΠΕ: Χωρίς διασυνδέσεις θα αυξηθούν οι περικοπές

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!