THEPOWERGAME
Η LVMH, ο κολοσσός της υψηλής μόδας, που ανήκει στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, έχει επενδύσει και δισεκατομμύρια σε ακίνητα σε όλο τον κόσμο. Σε προνομιακές τοποθεσίες όπως τα Ηλύσια Πεδία, η Πέμπτη Λεωφόρος και η Rodeo Drive, η εταιρεία αγοράζει κτίρια για να διασφαλίσει ότι τα εμπορικά της σήματα μπορούν να παραμείνουν σε τοποθεσίες όπου έχουν «χτίσει» παρουσία επί δεκαετίες.
Οι πολλές πλατείες και οι πεζόδρομοι του Miami Design District αποτελούν, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ένα θέαμα από πολύχρωμες τοιχογραφίες και γλυπτά παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών. Τα καταστήματα στη γειτονιά των 30 στρεμμάτων μοιάζουν με μικροσκοπικά μουσεία, με περίτεχνα χτισμένες προσόψεις από μέταλλο, χρωματιστό γυαλί και ακόμη και φλοιό δέντρων. Αυτή η συνοικία του Μαϊάμι δημιουργήθηκε επί πολλά χρόνια από τον γίγαντα της πολυτέλειας LVMH, ο οποίος μεταμόρφωσε την πρώην συνοικία των αποθηκών ως μέρος μιας επιθετικής παγκόσμιας στρατηγικής για τα ακίνητα που αναδιαμορφώνει κτίρια, γειτονιές και ολόκληρα κέντρα πόλεων.
«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα ακίνητα», δήλωσε ο Μάικλ Μπουρκ, ο οποίος είναι επικεφαλής του LVMH Fashion Group, του τμήματος που περιλαμβάνει οκτώ από τα εμπορικά σήματα μόδας του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των Celine και Loewe, και έχει εργαστεί εδώ και πολύ καιρό για τα έργα ακίνητης περιουσίας της εταιρείας. Όταν πρόκειται για τις μεγαλύτερες επενδύσεις της LVMH σε ακίνητα, πρόσθεσε, «δημιουργούμε μια πόλη».
Σε ανερχόμενες περιοχές, όπως το Design District, η LVMH υπαγορεύει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία της γειτονιάς, από τη θέση των δέντρων, μέχρι το ποιοι ενοικιαστές επιτρέπονται, μέχρι το ποια έργα τέχνης κοσμούν τις πολλές πλατείες, ακόμη και τα είδη των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται εκεί.
Η τεράστια κλίμακα και οι βαθιές τσέπες της LVMH, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, της προσφέρουν έναν βαθμό ελέγχου που δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια αγορά πολυτελείας. Πρόκειται για μια περίπτωση ηγέτη του κλάδου που πιέζει το πλεονέκτημά του με δυνητικά μακροπρόθεσμες συνέπειες για τους ανταγωνιστές, τους πελάτες και άλλους κατασκευαστές ακινήτων. Είναι επίσης ένα τεράστιο στοίχημα ότι η προσωπική λιανική πώληση θα επιμείνει απέναντι στην αδυσώπητη άνοδο των ηλεκτρονικών αγορών.
Η LVMH χρησιμοποιεί τα δικά της χρήματα για να χρηματοδοτήσει μικρότερες αναπτύξεις ακινήτων, όπως μεμονωμένα κτίρια. Για μεγαλύτερα εγχειρήματα όπως το Design District, επενδύει επίσης μέσω της L Catterton, μιας εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων στην οποία η LVMH κατέχει το 40% των μετοχών μαζί με το οικογενειακό γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Μπερνάρ Αρνό, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.
Η συνεργασία με την L Catterton καθησυχάζει τους επενδυτές της LVMH που θέλουν η εταιρεία να εστιάζει την προσοχή και τους πόρους της κυρίως στα είδη πολυτελείας. Επιτρέπει επίσης τις συναλλαγές μεταξύ ίσων αποστάσεων με τους ανταγωνιστές της εταιρείας, τους οποίους ο Burke χαρακτήρισε απαραίτητα συμπληρώματα των εμπορικών σημάτων της LVMH σε μεγάλα, μικτής χρήσης εμπορικά κέντρα πολυτελείας.
Στο Design District, η LVMH διεκδίκησε δύο από τις τέσσερις προνομιακές γωνίες για τη Louis Vuitton και τον Dior, ενώ οι άλλες δύο καταλαμβάνονται από την Hermès και την Cartier – και οι δύο ανταγωνιστές. «Αν δεν έχουμε τους ανταγωνιστές, δεν έχουμε νέα πόλη», δήλωσε ο Μπουρκ.
Εκτός από τις αστικές αναπλάσεις, η LVMH έχει δαπανήσει περίπου 3,5 δισ. ευρώ από το 2007 για την απόκτηση ακινήτων στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο και το Παρίσι. Οι ανταγωνιστές της LVMH δοκιμάζουν παρόμοιες στρατηγικές, αν και σε μικρότερη κλίμακα, σε μέρη όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Αλλά κανένας ανταγωνιστής δεν μπορεί να συγκριθεί με το εύρος και τη φιλοδοξία που η LVMH έχει στην ανάπτυξη ακινήτων και στον αστικό σχεδιασμό.
Η εταιρεία ξόδεψε περίπου 2 δισ. ευρώ πέρυσι για την απόκτηση ακινήτων στο Παρίσι, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, κυρίως στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου αναδιαμορφώνει τη ναυαρχίδα της Louis Vuitton και άλλα σημαντικά σημεία λιανικής πώλησης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι.
Ένα πιο εκτεταμένο έργο ολοκληρώθηκε το 2021, όταν άνοιξε ξανά το ανακαινισμένο πολυκατάστημα La Samaritaine σε μια κάπως παραμελημένη περιοχή κοντά στο Μουσείο του Λούβρου. Οι ανακαινίσεις της LVMH μείωσαν κατά δύο τρίτα τη λιανική έκταση του πολυκαταστήματος του 19ου αιώνα και πρόσθεσαν ένα ξενοδοχείο της μάρκας πέντε αστέρων Cheval Blanc, έναν παιδικό σταθμό και 96 μονάδες δημόσιας στέγασης.
Η εταιρεία μεταμόρφωσε επίσης τη γύρω περιοχή λιανικής πώλησης, γνωστή ως Pont Neuf, κλείνοντας την είσοδο ενός υπόγειου γκαράζ για να δημιουργήσει μια πλατεία.
Για να είναι σε θέση να αναπτύξει ακίνητα υψηλής ποιότητας σε μια λιγότερο πολυτελή γειτονιά όπως αυτή, δήλωσε ο Μπουρκ, η LVMH έπρεπε να συγκεντρώσει μια κρίσιμη μάζα-αρκετή γη που θα μπορούσε να ελέγξει ολόκληρη την περιοχή και, ως εκ τούτου, να αναβαθμίσει την εμπειρία σε κάτι που θα ήταν κατάλληλο περιβάλλον για τις πολυτελείς μάρκες της.
«Όλοι νόμιζαν ότι ήμασταν τρελοί βάζοντας ένα Cheval Blanc σε αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Μπουρκ. «Ο κόσμος δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι είχαμε συγκεντρώσει αρκετά τετραγωνικά για να πάρουμε αυτό το ρίσκο».
Σε μια τελετή απονομής βραβείων πέρυσι στη Γαλλία, ο Αρνό δήλωσε ότι η εμπειρία του στον τομέα των ακινήτων τον δίδαξε να συνδυάζει την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργικότητα στα έργα για να προσθέσει μια «δημιουργική, εφευρετική διάσταση που τα έκανε να ξεχωρίζουν». Είναι μια φιλοσοφία που ο Μπουρκ λέει ότι αποτελεί τον πυρήνα του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία αποκαθιστά τα εμπορικά σήματα που αγοράζει και τις κοινότητες που αναπλάθει.