THEPOWERGAME
Η Ελλάδα αναδείχθηκε ως η 5η πιο οικονομικά προσιτή χώρα στον κόσμο για fine dining στη νέα έκθεση του Chef’s Pencil για το 2024. Η ομάδα του Chef’s Pencil ανέλυσε τις τιμές για πάνω από 3.500 εστιατόρια με αστέρια Michelin σε πάνω από 40 χώρες, με τη χώρα μας μάλιστα σε επίπεδο Ευρώπης να αναδεικνύεται δεύτερη στην ίδια κατηγορία, με μέσο κόστος 132 ευρώ, για να γευματίσετε σε ένα από τα 12 εστιατόρια Michelin, τα οποία βρίσκονται όλα στην Αθήνα.
Η Αθήνα έρχεται 12η ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις για προσιτό fine dining.
Fine dining: Mε πόσα δολάρια θα φάτε σε όλο τον κόσμο
Συνολικά, το μέσο κόστος του ακριβότερου μενού γευσιγνωσίας, σύμφωνα με το Chef’s Pencil, είναι 167 ευρώ ανά άτομο, χωρίς ποτά, κρατικές χρεώσεις και φιλοδωρήματα. Παράλληλα, κάθε επιπλέον αστέρι προσθέτει 100 δολάρια στην τιμή, με τα εστιατόρια με ένα αστέρι να κοστίζουν κατά μέσο όρο 165 δολάρια, με δύο αστέρια 256 δολάρια και με τρία αστέρια 356 δολάρια.
Στις πιο ακριβές χώρες για fine dining περιλαμβάνονται η Δανία (314 δολάρια), τo Χονγκ Κονγκ (266 δολάρια), η Ισλανδία (248 δολάρια), η Σιγκαπούρη (241 δολάρια) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (227 δολάρια). Το Βιετνάμ (130 δολάρια), η Βραζιλία (131 δολάρια), η Μάλτα (133 δολάρια), η Κίνα και η Ελλάδα (132 ευρώ) προσφέρουν πιο προσιτές επιλογές για φαγητό.
Οι ακριβότερες πόλεις για καλό φαγητό είναι η Κοπεγχάγη (443 δολάρια), το Μακάο (283 δολάρια), το Χονγκ Κονγκ (266 δολάρια), το Σαν Φρανσίσκο (263 δολάρια) και το Ντουμπάι (259 δολάρια). Αντίθετα, η Τσενγκντού, το Βανκούβερ, η Χανγκζού, το Σάο Πάολο και η Ταϊτσούνγκ είναι οι πιο προσιτές πόλεις.
Τα χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων με το υψηλότερο κόστος εστίασης περιλαμβάνουν τα Megève (314 δολάρια), Courchevel (304 δολάρια), Baiersbronn (295 δολάρια) και St. Moritz (275 δολάρια). Τα παραθαλάσσια θέρετρα όπως η Ασκόνα, το Μαϊάμι Μπιτς, το Αμάλφι και η Αντίμπ απαιτούν επίσης υψηλά έξοδα για φαγητό.