THEPOWERGAME
Σε μία εποχή με έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες, τα μαργαριτάρια απολαμβάνουν μία «αναγέννηση», αφού θεωρούνται ως μία βιώσιμη εναλλακτική πολυτελών κοσμημάτων.
Τα φυσικά μαργαριτάρια παράγονται από στρείδια και βρίσκονται σε ποικίλα οικοσυστήματα αλμυρού και γλυκού νερού σε όλο τον κόσμο.
Τι είναι όμως αυτό που τα κάνει τόσο διαχρονικά;
Η σχέση αγάπης του ανθρώπου με τα μαργαριτάρια είναι μια ιστορία αιώνων, καθώς το παλαιότερο γνωστό μαργαριτάρι χρονολογείται στη νεολιθική περίοδο, πριν από περίπου 8.000 χρόνια και τοποθετείται στα ανοικτά των ακτών του Άμπου Ντάμπι.
Τόσες χιλιάδες χρόνια μετά, η παγκόσμια αγορά μαργαριταριών βιώνει μια αναγέννηση σε ένα μετα-πανδημικό τοπίο μόδας. Σήμερα αποτιμάται σε λίγο πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια και προβλέπεται να αυξηθεί με επιταχυνόμενο ρυθμό 13% CAGR, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν περιβαλλοντικά ασφαλέστερα αγαθά και προϊόντα με μεγαλύτερη συναισθηματική απήχηση.
Γιατί στρέφονται στα μαργαριτάρια;
Είναι η επιτομή της προσιτής πολυτέλειας
Τα μαργαριτάρια είναι πάντα κατάλληλα, όπως είχε πει η Τζάκι Κένεντι Ωνάση, ένα fashion icon που σύχναζε στο Μονακό, όπου εδρεύει η μάρκα Misaki. «Αυτό που αγαπώ στα μαργαριταρένια κοσμήματα είναι η δύναμή τους να επιβεβαιώνουν το στυλ και τη θηλυκότητα κάποιου», λέει η διευθύνουσα σύμβουλος της Misaki, Axelle Alech. Τα μαργαριτάρια αποτελούν βασικό στοιχείο πολυτέλειας και αποτελούν μια πρακτική επιλογή για τους ρομαντικούς. Παράλληλα, τα μαργαριτάρια έχουν πρωταγωνιστήσει στις κολεξιόν παγκοσμίως γνωστών οίκων μόδας, κοσμώντας για παράδειγμα σκουφάκια και scrunchies του οίκου Chanel, sneakers του οίκου Miu Miu, τσάντες του οίκου Jimmy Choo και πολλά ακόμη.
Όπως υποστηρίζει το Forbes, «τα μαργαριτάρια έχουν μια κλασική γοητεία που ξεπερνά τις τάσεις, καθιστώντας τα ένα τέλειο εργαλείο για την αυτοέκφραση, ειδικά ως μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση για κοσμήματα».
Είναι βιώσιμο σύμβολο status
Ο Kokichi Mikimoto ήταν ένας Ιάπωνας επιχειρηματίας που δημιούργησε το πρώτο καλλιεργημένο μαργαριτάρι και στη συνέχεια ξεκίνησε τη βιομηχανία καλλιεργημένων μαργαριταριών με την ίδρυση της εταιρείας πολυτελών μαργαριταριών Mikimoto.
Έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους οραματιστές του κόσμου που άλλαξαν ολόκληρες βιομηχανίες, όπως ο Στιβ Τζομπς ή ο Κριστιάν Ντιόρ.
Το 1896 κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη διαδικασία παραγωγής καλλιεργημένων μαργαριταριών, κάνοντας άνοιγμα στην παγκόσμια αγορά κοσμημάτων. Η Mikimoto παραμένει ηγέτης σε έναν κλάδο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτόν της ομορφιάς, επεκτεινόμενη σε καλλυντικά με ασβέστιο μαργαριταριών, αρώματα, είδη σπιτιού και συνεργασίες με γνωστές εταιρείες όπως η Comme des Garcons.
Τα μαργαριτάρια είναι οργανικοί πολύτιμοι λίθοι, ένας ανανεώσιμος πόρος με το μέλλον του συνδεδεμένο με βιώσιμα περιβαλλοντικά πρότυπα.
Με γνώμονα την αυξανόμενη καταναλωτική εμπιστοσύνη και με ώθηση από την παραδοσιακή ευλάβεια για το μυθικό κόσμημα, η Ασία έχει αναδειχθεί ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά μαργαριταριών.
Μαργαριτάρια σε… κίνδυνο
Με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες των υδάτων να αυξάνονται και τα οικοσυστήματα να αλλάζουν για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή, τα μαλάκια που δημιουργούν τα μαργαριτάρια αναπόφευκτα επηρεάζονται και κατά συνέπεια απειλούνται όλοι οι τύποι παραγωγής μαργαριταριών.
«Τα μαλάκια έχουν βέλτιστες θερμοκρασίες και περιβαλλοντικά εύρη, όπου οι σωματικές τους λειτουργίες “δουλεύουν” στον μέγιστο βαθμό», είπε ο Στιούαρτ Έντι, θαλάσσιος παλαιοβιολόγος και επιμελητής απολιθωμάτων. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μετατοπίσει αυτά τα εύρη, θέτοντας τα ζώα υπό πίεση. Έτσι πρέπει να μελετήσουμε πώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες θα επηρεάζουν αυτά τα ζώα».
Είδη που είναι γνωστά για τη δημιουργία μαργαριταριών ποιότητας πολύτιμων λίθων ενδεχομένως θα αρχίσουν να ανακατευθύνουν την ενέργειά τους για τη διατήρηση άλλων βιολογικών αναγκών. Για παράδειγμα, τα κελύφη των μαλακίων του θαλασσινού νερού εξασθενούν από την οξίνιση των ωκεανών. Αυτά τα ζώα μπορεί να χρειαστεί να αφιερώσουν περισσότερη ενέργεια για να επιδιορθώσουν τα διαλυόμενα κελύφη τους και λιγότερη για να αντιμετωπίσουν τους ερεθιστικούς παράγοντες, δημιουργώντας έτσι το μαργαριτάρι.
«Δεν είναι θέμα το αν, αλλά το πόσο θα επηρεαστούν τα μαργαριτάρια του αλμυρού νερού από την οξίνιση των ωκεανών. Και η οξίνιση των ωκεανών είναι μόνο ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα μαλάκια, και συνεπώς και τα μαργαριτάρια. Υπάρχουν επίσης τυφώνες, θέματα με την ποιότητα του νερού, τη ρύπανση κ.ο.κ.» εξηγούν οι ειδικοί.
Αυτήν τη στιγμή, επιστήμονες μελετούν μαργαριτάρια από στρείδια γλυκού και αλμυρού νερού για να μάθουν περισσότερα για το πώς μεταβάλλεται η ορυκτολογία τους υπό τις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες. Τα ευρήματα των αναλύσεων θα μπορούσε να τους βοηθήσει να προβλέψουν τη μοίρα των μαργαριταριών και των μαλακίων στο μέλλον.