THEPOWERGAME
Η William Grant & Sons, το οικογενειακό αποσταγματοποιείο που βρίσκεται πίσω από τα Glenfiddich και The Balvenie, παρουσίασε μια ολοκαίνουργια σειρά από σκωτσέζικα ουίσκι υψηλής παλαίωσης και σπάνιων μειγμάτων. Εμπνευσμένη από τα άγρια τοπία της Σκωτίας, η συλλογή Wildmoor Collection περιλαμβάνει επτά μοναδικές εκδόσεις, που δημιουργήθηκαν από ασύλληπτα ουίσκι βύνης και σιτηρών, που προέρχονται από το ιδιωτικό απόθεμα της οικογένειας.
Ο στόχος ήταν απλός, να δημιουργήσει έναν γευστικό χάρτη της Σκωτίας σε ένα ποτήρι, που θα ξεπερνούσε κατά πολύ ένα μοναδικό στυλ αποστακτηρίου. Ορόσημο της συλλογής αποτελεί το Wildmoor Black Mountain 40 Year Old blended Scotch whisky, το οποίο διατίθεται προς 960 λίρες Αγγλίας στο Selfridges.
«Με πρόσβαση στις ιδιωτικές κρύπτες της οικογένειας με τα πολύτιμα υγρά, μπόρεσα να εξερευνήσω έντονες γεύσεις», εξηγεί ο master blender, Μπράιαν Κινσμαν. «Βυθίστηκα βαθύτερα στις προσωπικές μου αναμνήσεις από αυτά τα άγρια μέρη και αυτό που αρχικά ήταν ένα μοναδικό ουίσκι έγινε μια σειρά από εξαιρετικά παλιά και υψηλού κύρους blended malts και blended whiskies, το καθένα από τα οποία αποτελεί έναν πολυαισθητηριακό φόρο τιμής στο τεράστιο έδαφος της Σκωτίας».
Τι μπορείτε να περιμένετε από τη συλλογή; Κάθε έκφραση αποτίει φόρο τιμής στα άγρια στοιχεία της Σκωτίας, από τους αρχαίους βάλτους και τις άγριες ακτές της χώρας μέχρι τα πυκνά δάση και τις δραματικές λίμνες της. Τα ουίσκι παρουσιάζονται σε όμορφες φιάλες με γυαλί, με υφή που ενσωματώνει το σκωτσέζικο τοπίο.
Το παλαιότερο ουίσκι της συλλογής είναι το Wildmoor Black Mountain 40 Year Old. Εμπνευσμένο από τα επιβλητικά βουνά της βόρειας Σκωτίας, το ποτό είναι ένα έντονο μείγμα σπάνιων σιτηρών και βύνης Highland με πολύτιμα αποθέματα από αποστακτήρια-φαντάσματα, που τελειώνει σε βαρέλι Pedro Ximenez. Περιμένετε ντελικάτες νότες βανίλιας, καραμέλας και φλούδας πορτοκαλιού με μια ιδέα καπνού και μπαχαρικών. Για το τέλειο σερβίρισμα, η Kinsman συμβουλεύει να σερβίρετε το 40 Year Old με ένα κομμάτι ζαχαρωμένης φλούδας πορτοκαλιού.
Άλλα μπουκάλια που ξεχωρίζουν από τη συλλογή περιλαμβάνουν το Wildmoor Rugged Coast 30 Year Old, ένα τολμηρό, δυναμικό υγρό, που παραπέμπει στα κύματα που σκάνε και στον αλμυρό θαλασσινό αέρα της δυτικής ακτογραμμής της Σκωτίας. Εδώ η Kinsman εξισορροπεί με δεξιοτεχνία τις νότες τύρφης και πλούσιων πέτρινων φρούτων με ένα άγγιγμα καπνού. Το μεθυστικό υγρό τελειώνει σε βαρέλι Oloroso sherry, για να ενισχύσει περαιτέρω τη γεύση.
Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Wildmoor και διάσημο Σκωτσέζο εξερευνητή Άλντο Κέιν, ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε αυτά τα ουίσκι είναι στη φύση. «Έχω ταξιδέψει στον κόσμο για πάνω από 30 χρόνια και μπορώ να πω ειλικρινά ότι ο χρόνος που περνάμε στη φύση με φίλους και η γεύση του ουίσκι δίπλα σε μια φωτιά είναι ασυναγώνιστη», λέει.
Το αγαπημένο του ουίσκι από τη νέα συλλογή; «Λατρεύω το Wildmoor Rugged Coast 30 Year Old, γιατί μου θυμίζει το σπίτι μου», αποκαλύπτει. «Το σπίτι για μένα όλα αυτά τα χρόνια σημαίνει πολλά πράγματα και όταν λείπω σε μια αποστολή, αποκαλώ “σπίτι” το μέρος που στήνω τη σκηνή μου ή κρεμάω την αιώρα μου. Αλλά όταν είμαι μακριά, η γεύση του αλμυρού αέρα και του καπνού της τύρφης μού θυμίζει τη χώρα στην οποία γεννήθηκα και το μέρος όπου μεγάλωσα. Μια γεμάτη γεύση, που λέει “West is Best”».
Όσοι ελπίζουν να ξεκινήσουν τη δική τους περιπέτεια είναι τυχεροί. Η Wildmoor έχει συνεργαστεί με την εταιρεία ειδικών ταξιδιών Black Tomato για να δημιουργήσει μια σειρά από «άγριες αποδράσεις» σε όλη τη Σκωτία. Κατά τη διάρκεια αυτών των αξέχαστων ταξιδιών οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν τα μαγευτικά τοπία που ενέπνευσαν τη νέα συλλογή. Η μάρκα έχει επίσης ενώσει τις δυνάμεις της με τον σεφ και ειδικό σε γεύματα με φωτιά Γουίλιαμ Χάμερ, για τη δημιουργία μιας σειράς γευμάτων της άγριας φύσης.
«Η μαγειρική μου έχει μια βαθιά σχέση με το τοπίο της Σκωτίας, με γνώμονα τη σταθερή πίστη μου στη σημασία της προμήθειας τοπικών προϊόντων», σημειώνει ο Χάμερ. «Προμηθεύοντας υλικά από τη γύρω περιοχή, στοχεύω να αναδείξω τον πλούτο και την ποικιλομορφία των σκωτσέζικων συστατικών. Το μαγείρεμα με τη φωτιά προσδίδει μια μοναδική γεύση στα πιάτα και δημιουργεί μια καθηλωτική εμπειρία, συνδέοντας άμεσα τους επισκέπτες μου με τη γη. Μέσω της φωτιάς, οι επισκέπτες γεύονται την ουσία του σκωτσέζικου τοπίου, καλλιεργώντας μια βαθύτερη εκτίμηση για το τοπικό περιβάλλον και όλα όσα έχει να προσφέρει».