THEPOWERGAME
Για έβδομη συνεχή χρονιά, η Φινλανδία διατηρεί τα σκήπτρα της πιο ευτυχισμένης χώρας του κόσμου, στην ετήσια κατάταξη της World Happiness Report. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Δανία, στην τρίτη η Ισλανδία, ενώ η Ελλάδα έπεσε στην 64η θέση από την 58η που είχε βρεθεί το 2023.
Οι χώρες κατατάσσονται σύμφωνα με τις αυτοαξιολογήσεις της ζωής και τις απαντήσεις σε ερώτηση της σκάλας Cantril, η οποία ζητά από τους ερωτηθέντες να σκεφτούν με την καλύτερη δυνατή ζωή γι’ αυτούς το 10 και τη χειρότερη το 0 και στη συνέχεια να αξιολογήσουν την τρέχουσα ζωή τους σε αυτή την κλίμακα.
Το Κέντρο Ερευνών Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το οποίο δημοσιεύει την έκθεση, αναφέρει ότι εκτός από τη χρήση της ερώτησης Cantril ladder, η έκθεση εξετάζει επίσης τις ακόλουθες έξι μεταβλητές στις περισσότερες από 130 χώρες που κατατάσσονται στην έκθεση:
- Κατά κεφαλήν ΑΕΠ
- Κοινωνική στήριξη
- Προσδόκιμο υγιούς ζωής
- Ελευθερία
- Γενναιοδωρία
- Ελευθερία από τη διαφθορά
Ενώ φέτος οι δέκα πρώτες χώρες του καταλόγου παρέμειναν ως επί το πλείστον αμετάβλητες, στην πρώτη 20άδα υπήρξε λίγο περισσότερη δράση. Η Κόστα Ρίκα και το Κουβέιτ ανέβηκαν στη 12η και 13η θέση αντίστοιχα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία έπεσαν από την πρώτη 20άδα. Οι ΗΠΑ έπεσαν από το Νο 15 στο Νο 23 φέτος.
Από τις δέκα πρώτες πιο ευτυχισμένες χώρες, μόνο οι Κάτω Χώρες και η Αυστραλία έχουν πληθυσμό άνω των 15 εκατομμυρίων, ενώ από τις 20 πρώτες χώρες, μόνο ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πληθυσμό άνω των 30 εκατομμυρίων.
Νο 1 πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο: Φινλανδία
Η Φινλανδία κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα με βαθμολογία 7,741. Σύμφωνα με τον Frank Martela, Φινλανδό φιλόσοφο και ερευνητή ψυχολογίας, οι Φινλανδοί είναι ευτυχισμένοι επειδή έχουν ισχυρή αίσθηση της κοινότητας και της συγγένειας, κάνουν καλές πράξεις για τους άλλους ανθρώπους και βρίσκουν έναν ξεκάθαρο σκοπό για τον εαυτό τους.
«Θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι η Φινλανδία είναι η χώρα που έχει τους λιγότερο δυστυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο», λέει ο Martela στο CNBC Make It.
Η Φινλανδία υπερέχει του μέσου όρου των χωρών στην εκπαίδευση, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την ποιότητα του περιβάλλοντος, τις κοινωνικές σχέσεις, την ασφάλεια και την ικανοποίηση από τη ζωή, σύμφωνα με τον Δείκτη Καλύτερης Ζωής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στη Φινλανδία είναι περίπου 82 έτη, 85 για τις γυναίκες και 79 για τους άνδρες.
Η ισχυρή αίσθηση της κοινότητας των Φινλανδών αποδεικνύεται περαιτέρω από τον Δείκτη Καλύτερης Ζωής του ΟΟΣΑ, ο οποίος αναφέρει ότι το 96% των ανθρώπων πιστεύει ότι γνωρίζει κάποιον στον οποίο μπορεί να βασιστεί σε ώρα ανάγκης.
Οι 20 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο
- Φινλανδία
- Δανία
- Ισλανδία
- Σουηδία
- Ισραήλ
- Ολλανδία
- Νορβηγία
- Λουξεμβούργο
- Ελβετία
- Αυστραλία
- Νέα Ζηλανδία
- Κόστα Ρίκα
- Κουβέιτ
- Αυστρία
- Καναδάς
- Βέλγιο
- Ιρλανδία
- Τσεχία
- Λιθουανία
- Ηνωμένο Βασίλειο
Η Δανία κατέλαβε τη 2η θέση στη λίστα με βαθμολογία 7.583
Η υψηλή κατάταξη της χώρας οφείλεται εν μέρει στο επίπεδο ισότητας και στο αίσθημα ευθύνης για την κοινωνική ευημερία, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της χώρας. Αυτά είναι δύο πράγματα που συνδέονται στενά με την ευτυχία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας.
Ενώ κάποιοι μπορεί να επισημάνουν ότι οι άνθρωποι στη Δανία πληρώνουν μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο – έως και το μισό του εισοδήματός τους – αυτό εξισορροπείται από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα είναι δωρεάν, η παιδική φροντίδα επιδοτείται, οι φοιτητές πανεπιστημίου δεν πληρώνουν δίδακτρα και λαμβάνουν υποτροφίες για να καλύψουν τα έξοδα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν συντάξεις και τους παρέχονται βοηθοί φροντίδας.
Σύμφωνα με τον Δείκτη Καλύτερης Ζωής του ΟΟΣΑ, η σκανδιναβική χώρα υπερτερεί του μέσου όρου σε θέματα απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας, ποιότητας περιβάλλοντος, κοινωνικών δεσμών, συμμετοχής των πολιτών και ικανοποίησης από τη ζωή. Η Δανία είναι ιδρυτικό μέλος του ΟΟΣΑ και του ΝΑΤΟ.
Τελευταία χώρα στην κατάταξη παραμένει το Αφγανιστάν, ενώ ο Λίβανος, το Λεσότο, η Σιέρα Λεόνε και το Κονγκό βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας.