Γ.Δ.
1448.86 -0,25%
ACAG
-2,05%
5.72
BOCHGR
-0,44%
4.52
CENER
+2,09%
9.3
CNLCAP
-0,69%
7.2
DIMAND
+2,30%
8
NOVAL
+0,66%
2.3
OPTIMA
+1,75%
12.78
TITC
+1,01%
40
ΑΑΑΚ
0,00%
4.48
ΑΒΑΞ
+1,74%
1.52
ΑΒΕ
-2,45%
0.438
ΑΔΜΗΕ
-0,38%
2.59
ΑΚΡΙΤ
+2,17%
0.705
ΑΛΜΥ
0,00%
4.56
ΑΛΦΑ
-0,22%
1.576
ΑΝΔΡΟ
-1,25%
6.32
ΑΡΑΙΓ
+0,10%
10.08
ΑΣΚΟ
-0,71%
2.81
ΑΣΤΑΚ
-1,96%
7
ΑΤΕΚ
0,00%
0.426
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.76
ΑΤΤ
-1,19%
0.662
ΑΤΤΙΚΑ
+1,83%
2.23
ΒΙΟ
+1,14%
5.33
ΒΙΟΚΑ
+1,34%
1.89
ΒΙΟΣΚ
0,00%
1.6
ΒΙΟΤ
0,00%
0.258
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.18
ΓΕΒΚΑ
-0,72%
1.38
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
+1,21%
18.42
ΔΑΑ
-0,33%
7.974
ΔΑΙΟΣ
-1,68%
3.52
ΔΕΗ
+2,33%
11.87
ΔΟΜΙΚ
+1,08%
2.8
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
-0,65%
0.306
ΕΒΡΟΦ
-1,99%
1.72
ΕΕΕ
+1,37%
32.62
ΕΚΤΕΡ
+4,00%
1.82
ΕΛΒΕ
0,00%
4.78
ΕΛΙΝ
+2,29%
2.23
ΕΛΛ
+2,07%
14.8
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
+1,65%
1.97
ΕΛΠΕ
-1,58%
7.185
ΕΛΣΤΡ
-2,88%
2.02
ΕΛΤΟΝ
-0,22%
1.852
ΕΛΧΑ
-0,53%
1.87
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
+0,84%
1.195
ΕΤΕ
-3,16%
7.592
ΕΥΑΠΣ
+2,18%
3.28
ΕΥΔΑΠ
+1,03%
5.86
ΕΥΡΩΒ
-1,16%
2.224
ΕΧΑΕ
+1,12%
4.52
ΙΑΤΡ
+0,33%
1.505
ΙΚΤΙΝ
+0,60%
0.336
ΙΛΥΔΑ
+0,25%
1.98
ΙΝΚΑΤ
+1,24%
4.89
ΙΝΛΙΦ
-1,05%
4.7
ΙΝΛΟΤ
+2,20%
1.02
ΙΝΤΕΚ
+0,68%
5.9
ΙΝΤΕΡΚΟ
+3,25%
2.54
ΙΝΤΕΤ
0,00%
1.05
ΙΝΤΚΑ
-0,70%
2.84
ΚΑΡΕΛ
0,00%
336
ΚΕΚΡ
-0,83%
1.2
ΚΕΠΕΝ
-8,11%
2.04
ΚΛΜ
-2,33%
1.465
ΚΟΡΔΕ
-0,70%
0.426
ΚΟΥΑΛ
+0,51%
1.186
ΚΟΥΕΣ
-0,34%
5.84
ΚΡΙ
-2,61%
14.95
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.91
ΚΥΡΙΟ
+0,40%
0.994
ΛΑΒΙ
+3,12%
0.76
ΛΑΜΔΑ
-0,14%
7.16
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.9
ΛΕΒΚ
0,00%
0.27
ΛΕΒΠ
0,00%
0.26
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.52
ΛΟΥΛΗ
0,00%
2.86
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.61
ΜΕΒΑ
0,00%
3.99
ΜΕΝΤΙ
+1,90%
2.15
ΜΕΡΚΟ
-5,00%
38
ΜΙΓ
-0,53%
2.84
ΜΙΝ
+1,21%
0.5
ΜΟΗ
-1,95%
20.16
ΜΟΝΤΑ
+3,65%
3.69
ΜΟΤΟ
0,00%
2.69
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.605
ΜΠΕΛΑ
-0,08%
25.16
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.75
ΜΠΡΙΚ
+0,46%
2.17
ΜΠΤΚ
0,00%
0.55
ΜΥΤΙΛ
-0,66%
33.18
ΝΑΚΑΣ
+1,42%
2.86
ΝΑΥΠ
-1,70%
0.808
ΞΥΛΚ
-0,74%
0.269
ΞΥΛΠ
0,00%
0.334
ΟΛΘ
-0,45%
21.9
ΟΛΠ
+1,00%
30.35
ΟΛΥΜΠ
0,00%
2.34
ΟΠΑΠ
-1,21%
15.5
ΟΡΙΛΙΝΑ
+1,75%
0.812
ΟΤΕ
-0,88%
14.72
ΟΤΟΕΛ
-0,97%
10.26
ΠΑΙΡ
0,00%
0.992
ΠΑΠ
0,00%
2.37
ΠΕΙΡ
-0,95%
3.854
ΠΕΡΦ
+0,37%
5.41
ΠΕΤΡΟ
+0,49%
8.28
ΠΛΑΘ
+0,51%
3.94
ΠΛΑΚΡ
-4,76%
14
ΠΡΔ
+8,00%
0.27
ΠΡΕΜΙΑ
+6,34%
1.274
ΠΡΟΝΤΕΑ
+3,82%
6.8
ΠΡΟΦ
-0,38%
5.22
ΡΕΒΟΙΛ
+2,34%
1.75
ΣΑΡ
+1,49%
10.9
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
0,00%
0.334
ΣΙΔΜΑ
+0,63%
1.585
ΣΠΕΙΣ
-0,67%
5.9
ΣΠΙ
-3,08%
0.504
ΣΠΥΡ
0,00%
0.138
ΤΕΝΕΡΓ
-0,15%
19.99
ΤΖΚΑ
+1,69%
1.5
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.05
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0,49%
1.628
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8.1
ΦΡΙΓΟ
-1,74%
0.226
ΦΡΛΚ
+0,95%
3.735
ΧΑΙΔΕ
0,00%
0.6

Το ΑΕΠ της γαστρονομίας

Στο κεφάλαιο «εστίαση» μια πρόταση εξόδου σε ένα εστιατόριο έχει περισσότερο να κάνει με το αν είναι καλά στημένη μια επιχείρηση, με φιλικό σέρβις, με ενδιαφέροντα πιάτα και σπάνια κρασιά ή με ποιοτικά υλικά. Αν δηλαδή είναι περισσότερο μια value for money πρόταση εξόδου για να περάσεις καλά με την παρέα σου. Ανεξάρτητα με το αν τα αραντσίνι σε ένα ιταλικό στην Αθήνα δεν ήταν το ίδιο καλά με αυτά που δοκίμασε κάποιος στη Σικελία.

Στο κεφάλαιο «τρόφιμο», γιατί να μην προβληθούν νέα ποιοτικά προϊόντα που μπορούν να μας πάνε ένα βήμα πιο πέρα, βελτιώνοντας την αντίληψη για τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις; Και μάλιστα σε μια εποχή που το κοινό ναι μεν παρακολουθεί σόου τύπου Master Chef, αλλά αρνείται να μάθει μια απλή συνταγή με υγιεινά υλικά και καταλήγει να παραγγείλει πάλι πιτόγυρα…

Και επειδή έχουμε όλοι κουραστεί να  διαβάζουμε, είτε πληρωμένα είτε δημοσιοσχεσίτικα, άρθρα για εστιατόρια, μασκαρεμένα ως «κριτικές» για μαγαζιά που όταν επισκεφθήκαμε μας απογοήτευσαν οικτρά, εδώ θα κάνουμε κάτι διαφορετικό, αλλά αυτονόητα βασικό: θα πληρώνουμε τον λογαριασμό και θα γράφουμε όλη την αλήθεια όπως τη βιώσαμε.

Αναλαμβάνοντας φυσικά και το ρίσκο της υποκειμενικής γνώμης, αλλά και της πιθανής ασυνέπειας. Βλέπετε, είναι πολύ συχνό να υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στο επίπεδο εξυπηρέτησης και της ποιότητας των πιάτων, είτε επειδή μια επιχείρηση «δεν έβγαινε» οικονομικά, είτε επειδή αποφάσισε να κεφαλαιοποιήσει στην καλή της φήμη, κάνοντας συμβιβασμούς στην ποιότητα των υλικών ή μειώνοντας το προσωπικό. Άρα ό,τι γράφεται θα αφορά την εμπειρία μας σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Και κάποτε ας μετρήσουμε επιτέλους: τι συνεισφέρει στην εθνική οικονομία και στη διαμόρφωση γαστρονομικής κουλτούρας; Ένα ποιοτικό εστιατόριο που γίνεται κλασικό και διαχρονικό ή τα trendy πυροτεχνήματα με διάρκεια ζωής τα δύο χρόνια;

Oh Dio © Πάνος Πουρνάρας
Oh Dio © Πάνος Πουρνάρας

«Oh Dio»: Η Κάλλας στη Μάνη

To «Oh Dio», που δημιούργησαν η Φωτεινή Παντζιά (του θρυλικού «By The Glass») και ο Άγγελος Δαμουλιάνος του botilia.gr, στεγάζεται στο κτίριο που κάποτε ήταν «Ωδείο Athenaeum Μαρία Κάλλας». Ξεκίνησε πριν από περίπου 4 μήνες. Ο πεζόδρομος της Αδριανού είναι ένας γραφικός δρόμος, που όμως έχει αδικηθεί από το λούμπεν τουριστικό φολκλόρ, αν και έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες κατά καιρούς για διαφορετικά, αξιοπρεπή μαγαζιά. Ο χώρος είναι ζεστός και πολύ όμορφος, με πίνακες και εικαστικά έργα που όλα έχουν θέμα τη Μαρία Κάλλας.

Στην κουζίνα δημιουργεί η εξαιρετική Σταυριανή Ζερβακάκου, που επιστρέφει ξανά στην Αθήνα από τo «Ασπασία» στη Μάνη, όπου βγάζει τα καλοκαίρια. Τελευταία φορά την είχαμε συναντήσει στο «Annie’s Fine Cooking» στον Νέο Κόσμο, όπου μας εντυπωσίασε.

Δοκιμάσαμε μαριναρισμένη παλαμίδα με γαρίδες, μανταρίνι, χόρτα εποχής. Εντυπωσιακής νοστιμιάς πλιγουροκεφτέδες με μελάσα ροδιού, με κουκουνάρι, σε ξινόγαλο αρωματισμένο με πιπεριά. Μια δροσερή σαλάτα με κόκκινο και λευκό λάχανο, καρύδι, ψητό μήλο, σύκο και γιαούρτι. Εξαιρετικό λαβράκι με φιδέ, ζωμό γαρίδας, λουκάνικο και φιστίκι. Μια μοναδικής νοστιμιάς ψαρόσουπα με μύδια, καρδάμωμο, κουσκούς, βούτυρο και δυόσμο. Μοσχαρίσια μάγουλα με λευκά φασόλια (βανίλιες) Φενεού. Λαζανάκι Αρκαδίας, μαγειρεμένο σε ζωμό μανιταριών, με λεμόνι, θυμάρι και αμύγδαλα. Όλα με ελληνικά υλικά, που η Σταυριανή συνθέτει για μια εξαιρετική comfort ζεστασιά.

Το σέρβις, εξαιρετικό. Μας εντυπωσίασε το ότι παρακολουθούν τα τραπέζια και τρέχουν να σου φέρουν το επιπλέον πιάτο για να μοιραστείς, το ξεχωριστό σερβίτσιο, πριν ακόμα το ζητήσεις.

Η κάρτα κρασιών έχει κάτι για τον καθένα και για κάθε προϋπολογισμό, η μουσική ιδανική σε τόνο και ένταση, ο κόσμος χαμηλόφωνα πολιτισμένος, πράγμα σπάνιο και περιζήτητο.

Το «Oh Dio» δεν είναι wine bar. Όχι πως δεν μπορείς να απολαύσεις το κρασί σου στην μπάρα με ένα συνοδευτικό πιάτο, αλλά στα  wine bars τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το κρασί, με τα πιάτα σε αποστολή να ταιριάξουν στις ετικέτες. Εδώ γίνεται το αντίστροφο, αφού τα πιάτα της Ζερβακάκου, με τη βαθιά, ουσιαστική, ανεπιτήδευτη νοστιμιά τους, είναι πρωταγωνιστές. Είναι επομένως «εστιατόριο κρασιού», όπως σωστά αυτοχαρακτηρίζεται.

Εξαιρετική συνολικά η εμπειρία. Φροντίστε να πάτε με παρέα, γιατί αξίζει να δοκιμάσετε όσο το δυνατόν περισσότερα.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!