THEPOWERGAME
Υπάρχουν κάποια κτίρια στον κόσμο που δεν είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό. Για την ακρίβεια, είναι σχεδόν άγνωστα, αφού στόχος είναι να μη γνωρίζει κανένας μη έχων εργασία τις υπηρεσίες που στεγάζουν. Πολλά από αυτά στεγάζουν τα κεντρικά γραφεία υπηρεσιών πληροφοριών, με απόρρητα έγγραφα και κρατικά μυστικά.
Ελάχιστοι είναι εκείνοι που εισέρχονται στα συγκεκριμένα κτίρια, που παρά τη δυσκολία πρόσβασης, δεν στερούνται σε τίποτα από την ομορφιά αρχιτεκτονικά άριστων οικοδομημάτων. Από το αρχηγείο της GCHQ της Μεγάλης Βρετανίας σε σχήμα ντόνατ μέχρι ένα στρατιωτικό κέντρο διοίκησης κρυμμένο σε ένα βουνό του Κολοράντο, με τη βοήθεια του AD βρήκαμε τα πιο απροσπέλαστα κτίρια στον κόσμο.
Αυτά είναι τα 10 πιο όμορφα απροσπέλαστα κτίρια στον κόσμο
1. ΜΙ6, Λονδίνο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το Vauxhall Cross, το τεράστιο αρχηγείο της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Μεγάλης Βρετανίας (ή MI6), βρίσκεται στη νότια όχθη του Τάμεση στην περιοχή Vauxhall του Λονδίνου. Το μεταμοντέρνο συγκρότημα, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Sir Terry Farrell και ολοκληρώθηκε το 1994, διαθέτει παράθυρα με τριπλά τζάμια, δύο τάφρους και υπόγεια τμήματα. Παρουσιάστηκε σε αρκετές πρόσφατες ταινίες με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Μποντ, ενώ δέχθηκε επίθεση το 2000 από αντιαρματικό πύραυλο RPG-22.
2. CIA, Βιρτζίνια
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η έδρα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), που βρίσκεται στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, είναι ένας από τους πιο μυστικούς χώρους της Αμερικής. Το συγκρότημα, το οποίο μετονομάστηκε σε Κέντρο Πληροφοριών Τζορτζ Μπους το 1999, περιλαμβάνει δύο κύρια κτίρια, το Αρχικό και το Νέο Κτίριο των Κεντρικών Γραφείων, που βρίσκονται σε έκταση 258 στρεμμάτων. Το αρχικό κτίριο των κεντρικών γραφείων σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Harrison and Abramovitz και ολοκληρώθηκε το 1961, ενώ το νέο κτίριο των κεντρικών γραφείων ολοκληρώθηκε από τους Smith, Hinchman and Grylls Associates το 1991.
3. MSS, Πεκίνο
Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας ιδρύθηκε το 1983 ως η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Κίνας. Ενώ η επίσημη διεύθυνση της MSS βρίσκεται στο κτίριο του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας κοντά στην πλατεία Τιενανμέν, η πολιτική υπηρεσία λειτουργεί στην πραγματικότητα από ένα άκρως μυστικοπαθές αρχηγείο, που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο στην περιοχή Haidian του Πεκίνου. Το αρχηγείο βρίσκεται ανατολικά του φημισμένου Θερινού Παλατιού και στεγάζει περίπου 10.000 από τους 110.000 υπαλλήλους της υπηρεσίας.
4. Bundesnachrichtendienst, Bερολίνο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (BND) λειτουργεί μέσα στο μεγαλύτερο αρχηγείο πληροφοριών στον κόσμο. Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kleihues + Kleihues, το μνημειώδες κτίριο του Βερολίνου αξίας 1,23 δισεκατομμυρίου δολαρίων βρίσκεται σε έκταση 64 στρεμμάτων και κατασκευάστηκε με τη χρήση 20.000 τόνων χάλυβα και 135.000 κυβικών μέτρων σκυροδέματος.
5. DGSE, Παρίσι
Η μυστική υπηρεσία της Γαλλίας, η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE), στεγάζεται στους πρώην στρατώνες Tourelles στη Boulevard Mortier στο 20ό διαμέρισμα του Παρισιού. Το συγκρότημα τριών κτιρίων περιβάλλει μια εσωτερική αυλή, η οποία είναι περιφραγμένη από τον δρόμο. Η υπηρεσία εγκαταστάθηκε εκεί λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως Υπηρεσία Εξωτερικής Τεκμηρίωσης και Καταπολέμησης της Κατασκοπείας (SDECE), ενώ έγινε επίσημα DGSE το 1982.
6. Cheyenne Mountain Complex, Kολοράντο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ο αμερικανικός στρατός άρχισε να κατασκευάζει ένα ιδιαίτερα προστατευμένο κέντρο διοίκησης μέσα στο βουνό Cheyenne, που θα μπορούσε να αντέξει τις σοβιετικές επιθέσεις. Το Σώμα Μηχανικών του Στρατού εξόρυξε 693.000 τόνους γρανίτη κατά την κατασκευή του συγκροτήματος Cheyenne Mountain Complex κοντά στη Διαστημική Βάση Peterson Space Force Base στο Κολοράντο Σπρινγκς του Κολοράντο. Δεκαπέντε κτίρια είναι τοποθετημένα μέσα στo συγκρότημα, το οποίο άνοιξε ως Κέντρο Επιχειρήσεων Μάχης NORAD το 1966. Στις 9 Νοεμβρίου 1979 ένα δοκιμαστικό σενάριο πυραυλικής επίθεσης μεταδόθηκε στο συγκρότημα Cheyenne Mountain Complex και θεωρήθηκε πραγματικό, θέτοντας τον στρατό σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για περίπου οκτώ λεπτά. Το περιστατικό μυθοποιήθηκε στην ταινία Wargames.
7. GCHQ, Ηνωμένο Βασίλειο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το 2003, το Government Communications Headquarters (GCHQ) της Μεγάλης Βρετανίας, μια υπηρεσία κυβερνοασφάλειας και πληροφοριών, μετακόμισε σε μια νέα στέγη στα προάστια του Cheltenham, συγκεντρώνοντας το προσωπικό από 50 κτίρια κάτω από μια στέγη. Το κτίριο με το παρατσούκλι The Doughnut, το οποίο σχεδιάστηκε από την Gensler, κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας τοπική πέτρα Cotswold, χάλυβα, αλουμίνιο και γυαλί. Το στρογγυλό κτίριο διαθέτει 1.000.000 τετραγωνικά πόδια χώρου στα τρία τμήματά του, μια μεγάλη κεντρική αυλή και ένα γυάλινο αίθριο ύψους τεσσάρων ορόφων.
8. Vatican Apostolic Archives, Βατικανό
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα Αποστολικά Αρχεία του Βατικανού, παλαιότερα γνωστά ως Μυστικά Αρχεία του Βατικανού, βρίσκονται στο Cortile del Belvedere στην Πόλη του Βατικανού. Ξεχωριστά από τη Βιβλιοθήκη του Βατικανού, τα αρχεία περιέχουν τα κυβερνητικά έγγραφα της Αγίας Έδρας και το περιεχόμενό τους αποτελεί ιδιοκτησία του Πάπα. Αρχεία από τον 8ο έως τον 20ό αιώνα στεγάζονται σε πάνω από 52 μίλια ραφιών και η συλλογή περιλαμβάνει μια επιστολή του Ερρίκου Η’ που ζητεί ακύρωση γάμου, την παπική βούλα αφορισμού του Μαρτίνου Λούθηρου το 1521 και ένα αντίγραφο της δίκης του Γαλιλαίου. Ορισμένα από τα εκατομμύρια έγγραφα φυλάσσονται σε ένα διώροφο καταφύγιο κάτω από το Cortile della Pigna του Μουσείου του Βατικανού. Η συλλογή δεν επέτρεπε την πρόσβαση σε ξένους μέχρι το 1881 και σήμερα η είσοδος περιορίζεται σε 60 προκαθορισμένους μελετητές καθημερινά.
9. Κέντρο δεδομένων Pionen White Mountain, Στοκχόλμη
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο σουηδικός πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου Bahnhof λειτουργεί ένα κέντρο δεδομένων που θα μπορούσε να είναι και το κρησφύγετο ενός κακού Μποντ. Το Pionen είναι ένα πρώην καταφύγιο πολιτικής άμυνας 100 πόδια κάτω από το έδαφος στην περιοχή Södermalm της Στοκχόλμης. Το κέντρο, το οποίο σχεδιάστηκε για να επιβιώσει από μια επίθεση με βόμβα υδρογόνου, είναι προσβάσιμο μέσω μεταλλικών θυρών πάχους 16 ιντσών και διαθέτει ψεύτικους καταρράκτες, θερμοκήπια και μια δεξαμενή με ψάρια αλμυρού νερού.
10. Svalbard Global Seed Vault, Αρκτικός Ωκεανός
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ένας από τους πιο ιδιωτικούς χώρους της επιστήμης είναι επίσης ένας από τους πιο απομακρυσμένους προορισμούς. Ευρισκόμενο σε ένα νορβηγικό αρχιπέλαγος στον Αρκτικό Ωκεανό, το Svalbard Global Seed Vault είναι ένα εφεδρικό σύστημα για τις τράπεζες γονιδίων σε όλο τον κόσμο, αποθηκεύοντας αντίγραφα 1.214.827 δειγμάτων σπόρων για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων. Το θησαυροφυλάκιο χτίστηκε σχεδόν 400 πόδια μέσα στο βουνό Plateau και το μόνιμο ψύχος διατηρεί τα δείγματα παγωμένα ακόμη και αν χαθεί το ρεύμα. Μόνο εξουσιοδοτημένο προσωπικό επιτρέπεται να εισέλθει στη δομή.