Γ.Δ.
1432.6 -0,24%
ACAG
-0,84%
5.9
CENER
-0,10%
9.92
CNLCAP
0,00%
6.9
DIMAND
+0,10%
9.88
NOVAL
0,00%
2.71
OPTIMA
-0,50%
12.02
TITC
-0,90%
32.95
ΑΑΑΚ
0,00%
5.5
ΑΒΑΞ
-1,87%
1.366
ΑΒΕ
0,00%
0.451
ΑΔΜΗΕ
+0,24%
2.125
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.81
ΑΛΜΥ
+0,52%
2.88
ΑΛΦΑ
-0,31%
1.589
ΑΝΔΡΟ
-0,92%
6.44
ΑΡΑΙΓ
-0,63%
10.98
ΑΣΚΟ
+0,36%
2.79
ΑΣΤΑΚ
-3,38%
7.44
ΑΤΕΚ
0,00%
0.418
ΑΤΡΑΣΤ
-0,47%
8.56
ΑΤΤ
-1,92%
8.16
ΑΤΤΙΚΑ
0,00%
2.47
ΒΑΡΝΗ
0,00%
0.24
ΒΙΟ
+1,01%
6
ΒΙΟΚΑ
+3,00%
2.06
ΒΙΟΣΚ
-1,49%
1.655
ΒΙΟΤ
0,00%
0.238
ΒΙΣ
0,00%
0.142
ΒΟΣΥΣ
+0,85%
2.36
ΓΕΒΚΑ
+0,93%
1.635
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-0,11%
17.66
ΔΑΑ
-0,61%
7.8
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.28
ΔΕΗ
+0,26%
11.6
ΔΟΜΙΚ
+0,15%
3.395
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
+0,92%
0.329
ΕΒΡΟΦ
+0,31%
1.595
ΕΕΕ
+0,69%
32.02
ΕΚΤΕΡ
-2,04%
1.92
ΕΛΒΕ
0,00%
5.6
ΕΛΙΝ
-0,91%
2.18
ΕΛΛ
+1,09%
13.85
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-1,43%
2.07
ΕΛΠΕ
-0,56%
7.1
ΕΛΣΤΡ
-1,81%
2.17
ΕΛΤΟΝ
+1,29%
1.724
ΕΛΧΑ
+0,44%
1.834
ΕΝΤΕΡ
0,00%
8
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.12
ΕΠΣΙΛ
0,00%
12
ΕΣΥΜΒ
-1,20%
1.24
ΕΤΕ
-0,42%
8.118
ΕΥΑΠΣ
-2,15%
3.18
ΕΥΔΑΠ
-2,48%
5.51
ΕΥΡΩΒ
-0,62%
2.077
ΕΧΑΕ
-0,75%
4.625
ΙΑΤΡ
-1,23%
1.6
ΙΚΤΙΝ
-1,17%
0.3795
ΙΛΥΔΑ
-0,58%
1.71
ΙΝΚΑΤ
-0,19%
5.17
ΙΝΛΙΦ
-0,61%
4.86
ΙΝΛΟΤ
+1,77%
1.148
ΙΝΤΕΚ
-0,85%
5.8
ΙΝΤΕΡΚΟ
0,00%
2.44
ΙΝΤΕΤ
-1,20%
1.235
ΙΝΤΚΑ
-0,80%
3.115
ΚΑΡΕΛ
0,00%
340
ΚΕΚΡ
-1,34%
1.47
ΚΕΠΕΝ
0,00%
1.6
ΚΛΜ
-1,65%
1.49
ΚΟΡΔΕ
+0,22%
0.457
ΚΟΥΑΛ
-1,17%
1.18
ΚΟΥΕΣ
-0,38%
5.25
ΚΡΕΚΑ
0,00%
0.28
ΚΡΙ
+1,23%
12.3
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.75
ΚΥΡΙΟ
-3,06%
1.11
ΛΑΒΙ
+0,59%
0.854
ΛΑΜΔΑ
-0,98%
7.07
ΛΑΜΨΑ
0,00%
39
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.94
ΛΕΒΚ
0,00%
0.278
ΛΕΒΠ
0,00%
0.262
ΛΙΒΑΝ
0,00%
0.125
ΛΟΓΟΣ
-0,69%
1.44
ΛΟΥΛΗ
-1,12%
2.64
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.704
ΜΕΒΑ
-4,57%
3.76
ΜΕΝΤΙ
-1,24%
2.39
ΜΕΡΚΟ
0,00%
46.6
ΜΙΓ
0,00%
3.45
ΜΙΝ
+4,17%
0.625
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
-2,58%
21.14
ΜΟΝΤΑ
+1,55%
3.92
ΜΟΤΟ
+0,96%
2.63
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.605
ΜΠΕΛΑ
-0,88%
22.6
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
+0,28%
3.55
ΜΠΡΙΚ
0,00%
1.97
ΜΠΤΚ
0,00%
0.68
ΜΥΤΙΛ
+1,34%
34.9
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.76
ΝΑΥΠ
0,00%
0.85
ΞΥΛΚ
+1,51%
0.269
ΞΥΛΠ
-3,66%
0.368
ΟΛΘ
+0,97%
20.9
ΟΛΠ
+1,34%
26.4
ΟΛΥΜΠ
0,00%
2.39
ΟΠΑΠ
-0,25%
16.15
ΟΡΙΛΙΝΑ
0,00%
0.845
ΟΤΕ
-2,14%
14.62
ΟΤΟΕΛ
-1,96%
11
ΠΑΙΡ
-1,94%
1.01
ΠΑΠ
-0,41%
2.42
ΠΕΙΡ
+1,88%
3.894
ΠΕΡΦ
0,00%
6.7
ΠΕΤΡΟ
+1,00%
8.1
ΠΛΑΘ
-0,25%
3.97
ΠΛΑΚΡ
0,00%
14.7
ΠΡΔ
0,00%
0.228
ΠΡΕΜΙΑ
+0,32%
1.24
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
7.15
ΠΡΟΦ
-1,51%
4.58
ΡΕΒΟΙΛ
+5,22%
1.915
ΣΑΡ
-0,78%
10.12
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
+1,52%
0.335
ΣΙΔΜΑ
+0,30%
1.645
ΣΠΕΙΣ
0,00%
6.52
ΣΠΙ
-1,52%
0.65
ΣΠΥΡ
0,00%
0.132
ΤΕΝΕΡΓ
+0,10%
19.16
ΤΖΚΑ
0,00%
1.345
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.2
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0,12%
1.636
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
7.9
ΦΡΙΓΟ
-2,75%
0.212
ΦΡΛΚ
+1,74%
3.81
ΧΑΙΔΕ
0,00%
0.64

Αυξάνονται τα εστιατόρια που προσφέρουν vegan πιάτα στην Ελλάδα

Ολοένα και περισσότερα εστιατόρια στη χώρα σπεύδουν να προσθέσουν έστω ένα χορτοφαγικό κυρίως πιάτο στο μενού τους, ανταποκρινόμενα στην αύξηση των χορτοφάγων (vegetarians), των αυστηρά χορτοφάγων (vegans) και των φίλων της ευέλικτης διατροφής (flexitarians), αλλά και στις επιταγές διεθνών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για μείωση της κατανάλωσης του κρέατος.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σουζάνα Ισαακίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Χορτοφάγων «HellasVeg». Όπως ανέφερε η κ. Ισαακίδου, βάσει έρευνας του 2022, που συγχρηματοδοτήθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Χορτοφάγων (HellasVeg) και την European Vegetarian Union (EVU), σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες και Ελληνίδες (49%) επιθυμεί να μειώσει την κατανάλωση κρέατος, ενώ οι καταναλωτές εμφανίζονται επίσης ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να δοκιμάσουν κρέας κυτταροκαλλιέργειας (σε ποσοστό 49%), αλλά και τρόφιμα που αξιοποιούν πρωτεΐνη από έντομα (ένας στους τέσσερις ή ποσοστό 26%).

«Τα περισσότερα εστιατόρια στην Ελλάδα έχουν κάποια χορτοφαγικά ορεκτικά παραμεσογειακής και μεσογειακής διατροφής. Κυρίως πιάτα όμως δεν υπάρχουν αρκετά κι αυτό είναι βασική έλλειψη, καθώς το κυρίως πιάτο σερβίρεται σε άλλο μέγεθος μερίδας και έχει άλλη πληρότητα θρεπτικών συστατικών. Αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, γιατί ο κόσμος αλλάζει. Οι χορτοφάγοι, οι vegans και οι flexitarians, που είναι πολύ δικτυωμένοι μεταξύ τους και θα προτείνουν σε άλλους ανθρώπους τα χορτοφαγικά εστιατόρια στα οποία έχουν απολαύσει το φαγητό τους, αυξάνονται και οι εστιάτορες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν το μήνυμα.

Επιπλέον, υπέρ της χορτοφαγίας λειτουργεί και η διεθνής τάση. Οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ και η ΕΕ βγάζουν συνέχεια συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης του κρέατος, για λόγους τόσο υγείας, όσο και προστασίας του περιβάλλοντος στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής. Η μαζική εκτροφή ζώων είναι μια πρακτική ζημιογόνος για το περιβάλλον, καθώς -μεταξύ άλλων- απαιτεί τεράστιες εκτάσεις με μονοκαλλιέργειες για την παραγωγή ζωοτροφών, ενώ επίσης είναι υπεύθυνη για υπέρογκη έκλυση αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, μεγάλο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που στρέφονται στην ευέλικτη χορτοφαγία για ηθικούς λόγους, έναντι των ανθρώπων που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, αλλά και έναντι της εκμετάλλευσης των ζώων», σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου.

Πόσα είναι τα εστιατόρια που εντάχθηκαν στον χάρτη της «HellasVeg» με τα σημεία εστίασης που έχουν στο μενού τους από μία έως τρεις χορτοφαγικές συνταγές; Στη Θεσσαλονίκη είναι σήμερα 67, στην Καβάλα οκτώ, στην Αλεξανδρούπολη 13, στη Λάρισα 17, στον Βόλο 18 και στα Ιωάννινα 22. Νοτιότερα, στην Αθήνα, στον χάρτη έχουν μπει 38 εστιατόρια, στην Πάτρα 36, στο Ηράκλειο 24 και στην Καλαμάτα 17, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σουζάνα Ισαακίδου.

Στο σκηνικό αυτό, ο Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων HellasVeg διοργανώνει τον διαγωνισμό «Veg.contest Thessaloniki 2024 – Η Γαστρονομία της πόλης αλλάζει», για την ανάδειξη των καλύτερων χορτοφαγικών συνταγών (vegan και vegetarian) στη Θεσσαλονίκη. Τα εστιατόρια που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα δηλώσουν συμμετοχή με χορτοφαγικές ή αυστηρά χορτοφαγικές συνταγές, οι οποίες θα διαγωνιστούν υπό όρους γευσιγνωσίας και διατροφικής αξίας. «Στόχος του διαγωνισμού είναι πρωτίστως η ανάδειξη στο κοινό της πόλης αλλά και στους επισκέπτες της χώρας μας των χορτοφαγικών συνταγών που υπάρχουν ήδη στο μενού πολλών εστιατορίων γενικής εστίασης, καθώς και η δημιουργία νέων, ευφάνταστων και ολοκληρωμένων διατροφικά συνταγών από τους σεφ, που θα σερβίρονται ως κυρίως πιάτα. Ένας ακόμα στόχος είναι η προβολή και επιβράβευση των συγκεκριμένων εστιατορίων για τη συμπερίληψη και τον εμπλουτισμό του μενού τους με χορτοφαγικά γεύματα», επισημαίνει η κ. Ισαακίδου και προσθέτει πως μέσα από την καμπάνια προβολής που θα διενεργήσει ο Σύλλογος, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του διαγωνισμού, θα δοθεί η δυνατότητα στα εστιατόρια που συμμετέχουν να θέσουν τις χορτοφαγικές δημιουργίες τους στην κρίση του κοινού.

Ο διαγωνισμός θα αρχίσει στα μέσα Μαρτίου του 2024, ενώ τα πιάτα που θα συμμετάσχουν θα «διαγωνίζονται» για δύο περίπου μήνες. Η λήξη του διαγωνισμού αναμένεται με την ανακοίνωση και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων στα μέσα Ιουνίου 2024. Το κοινό θα μπορεί να παραγγείλει και να δοκιμάσει τα διαγωνιζόμενα πιάτα από το μενού του εστιατορίου και να τα αξιολογήσει σε πραγματικό χρόνο ως προς τη γεύση, την οσμή, την εμφάνιση και το αίσθημα κορεσμού, ενώ σε δεύτερο χρόνο ειδικοί της κριτικής επιτροπής θα αξιολογήσουν τα διατροφικά χαρακτηριστικά των πιάτων. Η τελική κατάταξη θα προκύψει από τον συνυπολογισμό των δύο αξιολογήσεων. Κατά την κ. Ισαακίδου, 24 από τις επιχειρήσεις του χάρτη έχουν εκδηλώσει θετικό ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η δράση ξεκινάει τον Μάρτιο. Η δράση θα συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις. Μάλιστα, το καλοκαίρι θα γίνει και επικέντρωση σε περισσότερο τουριστικές περιοχές για τη χαρτογράφηση.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!