THEPOWERGAME
Η αγορά της τεκίλας αλλά και του μεσκάλ γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ραγδαία ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Distilled Spirits Council των ΗΠΑ, οι πωλήσεις του μεξικανικού αποστάγματος αγαύης ανήλθαν σε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 7,9% στα αμερικανικά ράφια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι η τεκίλα δεν είναι απλώς ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα είδη, αλλά από την άποψη του συνολικού τζίρου είναι πλέον δεύτερο μετά τη βότκα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η τεκίλα τα επόμενα δύο χρόνια θα ξεπεράσει τη βότκα στις ΗΠΑ και θα γίνει το πιο δημοφιλές ποτό.
Η τεκίλα σε σχέση με τα υπόλοιπα ποτά διαφέρει σε ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό. Ενώ τα υπόλοιπα ποτά μπορούν να αποσταχθούν οπουδήποτε στον κόσμο, η τεκίλα μπορεί να προέρχεται μόνο από μια συγκεκριμένη περιοχή του Μεξικού: Jalisco ή μία από τις τέσσερις γειτονικές πολιτείες. Και μπορεί να παραχθεί μόνο από ένα συγκεκριμένο είδος ενός συγκεκριμένου φυτού: την αγαύη Blue Weber. Αγαύη, άλλωστε, σημαίνει θαυμαστός και αθάνατος. Όπως ακριβώς και το ποτό που παράγει.
Ο θρύλος για τη γέννηση της τεκίλας αναφέρει ότι ένας κεραυνός χτύπησε κάποτε μια αγαύη στην περιοχή που ζούσε μια φυλή Ινδιάνων του Μεξικού. Εκείνοι τότε παρατήρησαν ότι το φυτό άρχισε να εκκρίνει ένα γευστικό και καυτερό υγρό, που όταν το έπινες σου δημιουργούσε ευχάριστα συναισθήματα. Το θεώρησαν δώρο σταλμένο από τους θεούς.
Instagram ನಲ್ಲಿ ಈ ಪೋಸ್ಟ್ ವೀಕ್ಷಿಸಿ
Η καλύτερη τεκίλα για το 2023
Όπως συμβαίνει με όλα τα ποτά, έτσι και η τεκίλα παράγεται από διάφορους παραγωγούς. Το Tasting Alliance αποκάλυψε σε παγκόσμιο επίπεδο ποια είναι η καλύτερη τεκίλα, με την Don Vicente Extra Añejo να ανεβαίνει στην κορυφή του βάθρου.
Η συγκεκριμένη τεκίλα παράχθηκε στα Highlands του Jalisco στο Destileria El Pandillo, στις ίδιες εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκε το ArteNOM Selección του 1579. Η αγαύη σε αυτήν την περίπτωση συνθλίβεται μέσω παραδοσιακών πέτρινων κυλινδρόμυλων και ψήνεται σε φούρνους από τούβλα. Το ποτό περνά τουλάχιστον τρία χρόνια ωρίμανσης σε βαρέλι και στην περίπτωση αυτού του συγκεκριμένου αποστάγματος, η παλαίωση πραγματοποιήθηκε κυρίως σε αμερικανικά βαρέλια από λευκή δρυ. Η προσοχή στη λεπτομέρεια κατά τη ζύμωση, την απόσταξη και την ωρίμανση είχε αποτέλεσμα μια τεκίλα με υπέροχο «χαρακτήρα». Είναι σχεδόν εκρηκτικά αρωματική, γεμάτη τροπικά φρούτα και καραμέλα.
Αυτήν τη στιγμή η Don Vicente Extra Añejo πωλείται για 170 δολάρια το μπουκάλι. Τα διάσημα βραβεία, όμως, έχουν την τάση να επηρεάζουν την τιμολόγηση και είναι πιθανό να αυξηθεί η τιμή της τους επόμενους μήνες.
Instagram ನಲ್ಲಿ ಈ ಪೋಸ್ಟ್ ವೀಕ್ಷಿಸಿ