THEPOWERGAME
Έργο του Γκούσταβ Κλιμτ, που θεωρείτο χαμένο για δεκαετίες, πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον οίκο Im Kinsky της στις 24 Απριλίου στη Βιέννη. Πριν από την πώληση θα εκτεθεί σε αρκετές χώρες, όπως η Ελβετία, η Γερμανία, η Βρετανία και το Χονγκ Κονγκ. Το πορτρέτο της Fräulein Lieser, που χρονολογείται από το 1917, εκτιμάται πως θα πωληθεί μεταξύ 30 και 50 εκατ. ευρώ.
«Η εκ νέου ανακάλυψη αυτού του πορτρέτου, ενός από τα πιο όμορφα πορτρέτα της τελευταίας περιόδου της δημιουργίας του Κλιμτ, προκαλεί ενθουσιασμό», ανέφερε ο Im Kinsky σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Ενώ ο πίνακας τεκμηριώνεται στους καταλόγους του Κλιμτ, ήταν γνωστός στους ιστορικούς τέχνης μόνο ως ασπρόμαυρη φωτογραφία».
Νέα στοιχεία στο φως για το έργο του Κλιμτ
Πολύ λίγα ήταν γνωστά για την προέλευση του πορτρέτου πριν από το 1960. Το όνομα του προσώπου που το παρήγγειλε στον Κλιμτ τεκμηριώθηκε μόνο ως «Lieser» και ήταν γνωστό ότι άνηκε στην οικογένεια των Εβραίων βιομηχάνων.
Για χρόνια πίστευαν ότι ο πίνακας παραγγέλθηκε από τον Adolf Lieser και απεικόνιζε την κόρη του. Νέα έρευνα, όμως, έδειξε ότι θα μπορούσε να είναι μία από τις κόρες του αδερφού του Adolf, Justus Lieser και της Henriette Amalie «Lilly» Lieser-Landau: Helene Lieser ή Annie Lieser. Η Henriette Lieser ήταν γνωστή φιλότεχνη της Βιέννης, η οποία δολοφονήθηκε στο Auschwitz το 1943.
«Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο πίνακας βρισκόταν ακόμη στο εργαστήριο του Κλιμτ τη στιγμή του θανάτου του», το 1918, σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, και ότι δεν είναι ολοκληρωμένος. Αφού πέθανε ο Κλιμτ, εικάζεται ότι παραδόθηκε από τους εκτελεστές της διαθήκης του σε όποιον τον παρήγγειλε.
Ο ιστορικός τέχνης Otto Kallir Nirenstein σχεδίαζε να εκθέσει το έργο σε μια έκθεση Κλιμτ το 1925 και η φωτογραφία του πίνακα, που βρίσκεται σήμερα στην Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, πιθανότατα τραβήχτηκε για την έκθεση αυτήν, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών. Αλλά έπειτα από αυτό, τα ίχνη του πίνακα εξαφανίστηκαν. Το έργο έχει αλλάξει χέρια μέσω κληροδοτήματος τρεις φορές από τη δεκαετία του 1960.
Στις διαπραγματεύσεις με τους κληρονόμους του Lieser ο οίκος δημοπρασιών υπέθεσε το χειρότερο σενάριο, ότι δηλαδή ο πίνακας είχε αρπαχτεί παράνομα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου, αλλά δεν υπήρχε καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο. Πάντως, οι κληρονόμοι θα λάβουν μερίδιο από τα έσοδα της δημοπρασίας.