THEPOWERGAME
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισέλθει για τα καλά σε πολλές πτυχές της βιομηχανίας και σίγουρα η αρχιτεκτονική δεν αποτελεί εξαίρεση.
Ήδη προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται από χιλιάδες αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο και ακόμα κι αν δεν αντικαθιστούν το σύνολο της οικοδόμησης, σίγουρα βοηθούν στα πρώτα στάδια του σχεδιασμού.
Το ταλέντο ενός αρχιτέκτονα και το όραμά του για ένα κτίριο δύσκολα μπορούν να προσπεραστούν, αλλά τα σύγχρονα προγράμματα μπορούν να κάνουν σε πολλές περιπτώσεις τη «βρόμικη δουλειά».
Η τρισδιάστατη απεικόνιση και ο ακριβής υπολογισμός μια κάτοψης είναι από τις διαδικασίες που απαιτούσαν πολύ χρόνο για να πραγματοποιηθούν και δεν έχουν και μεγάλο βαθμό δημιουργικότητας.
Οι αισιόδοξοι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα τους πάρει τη δουλειά, αλλά αντίθετα θα τους βοηθήσει και θα τους εξασφαλίσει ποιοτικό χρόνο για πραγματική δημιουργία.
Ωστόσο, αν και είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της νέας συνθήκης, ήδη προγράμματα αναλαμβάνουν να πάρουν ένα κείμενο και να το κάνουν σε ελάχιστα λεπτά αρχιτεκτονικό σχέδιο. Και έτσι μπορεί πολύ πιο εύκολα ο πελάτης να δει το τελικό αποτέλεσμα με πολύ μεγάλη ακρίβεια και κάθε αλλαγή που επιθυμεί να προσαρμοστεί πολύ γρήγορα.
Το έτος 2023 ένας αυξανόμενος αριθμός σχεδιαστών εργάζονταν ακούραστα για να εξερευνήσουν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών, στην προσπάθειά τους να βρουν πιο αποτελεσματικές, καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις.
Με το πάθος και τη δημιουργικότητά τους, άνοιγαν τον δρόμο για ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη και ο σχεδιασμός θα συνδυάζονταν απρόσκοπτα για να δημιουργήσουν νέες, συναρπαστικές δυνατότητες.
Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές που λάτρεψαν την τεχνητή νοημοσύνη:
Jose Luis Perez Hermo
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο έμπειρος αρχιτέκτονας και μηχανικός κτιρίων ίδρυσε το 2015 την εταιρεία BMLearning, η οποία αποτελεί μια πρωτοποριακή πλατφόρμα Building Information Modeling. Η μεθοδολογία ΒΙΜ, μία από τις πρόσφατες εξελίξεις στην αρχιτεκτονική, χρησιμοποιεί ένα ψηφιακό μοντέλο που ενσωματώνει πληροφορίες και παραμέτρους που σχετίζονται με τη μορφή και τη δομή του κτιρίου. Μετά την ολοκλήρωση της δημιουργίας το ψηφιακό μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διαχείριση και την κατασκευή του πραγματικού κτιρίου.
Ο Jose Luis Perez Hermo πειραματίζεται με διάφορα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι τα στάδια λεπτομερούς εκτέλεσης. Στόχος του είναι μέσω καινοτόμων διαδικασιών τεχνητής νοημοσύνης οι αρχιτέκτονες να ολοκληρώνουν την κατασκευή σε πολύ λιγότερο χρόνο σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους BIM.
Hera Kim
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το πρώτο εξάμηνο του 2023 γνωρίσαμε την Hera Kim, μια πολύπλευρη επαγγελματία με έδρα τη Σεούλ. Η Hera Kim έχει ένα ποικίλο εκπαιδευτικό υπόβαθρο, με πτυχία τόσο στη Χημική Μηχανική όσο και στον εσωτερικό σχεδιασμό και εμπειρία στην ανθοκομική και τον σχεδιασμό γάμων. Ο μοναδικός συνδυασμός τεχνογνωσίας της Hera στη μηχανική, τον σχεδιασμό και την ανθοδετική τέχνη, σε συνδυασμό με τα καλλιτεχνικά της ταλέντα στην AI, την καθιστούν μια ξεχωριστή creative director, που φέρνει καινοτομία και δημιουργικότητα στα έργα της.
Η Kim γοητεύτηκε από την ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία από την παιδική της ηλικία λόγω του ονόματός της. Αυτή η γοητεία την οδήγησε να αναπτύξει έντονο ενδιαφέρον για την Αναγέννηση και να παρατηρήσει πώς επηρέασε τους ανθρώπους και τον σύγχρονο πολιτισμό.
Ricardo Orts
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το Ulises είναι ένα στούντιο σχεδιασμού με έδρα το Βερολίνο, το οποίο ιδρύθηκε από τον αρχιτέκτονα Ricardo Orts. Το γραφείο ειδικεύεται στη δημιουργία «αρχιτεκτονικής του κοντινού μέλλοντος», συνδυάζοντας το επιστημονικό υπόβαθρο με την τεχνολογία αιχμής. Έτσι, το Ulises χρησιμοποιεί το Midjourney για να παράγει σουρεαλιστικά σχέδια για το μέλλον. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα του είναι το Kinetic Kingdom, το οποίο εξετάζει πώς θα μπορούσαν να ζήσουν οι μελλοντικές νομαδικές κοινότητες.
Maria Dudkina
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Maria Dudkina αναζητεί κάτι νέο σχεδόν σε όλα τα έργα της, κυρίως πρωτότυπους συνδυασμούς μορφών και υλικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Pétale du Printemps, στο οποίο όλη η αρχιτεκτονική βασίζεται σε χαριτωμένες καμπύλες και ρέουσες γραμμές, δημιουργώντας ένα κομψό και εκλεπτυσμένο σχήμα λουλουδιού. Οι τοίχοι και η οροφή των κτιρίων είναι κατασκευασμένα από ένα ελαφρώς διαφανές φουσκωτό υλικό, επιτρέποντας στο φυσικό φως να διεισδύσει και δίνοντας την εντύπωση ότι οι επισκέπτες βρίσκονται μέσα σε ένα ανθισμένο λουλούδι.
Tim Fu
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Tim Fu είναι αρχιτέκτονας που ειδικεύεται στη χρήση προηγμένων τεχνολογιών και τεχνητής νοημοσύνης στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Ίδρυσε το Studio Tim Fu, ένα αρχιτεκτονικό γραφείο υψηλής τεχνολογίας που πρωτοπορεί στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον σχεδιασμό, αφού εργάστηκε στο Zaha Hadid Architects. Ο Tim είναι ενεργός εκπαιδευτικός και έχει διοργανώσει διάφορα εργαστήρια για τον προηγμένο υπολογισμό στον σχεδιασμό. Επιπλέον, ο Tim έχει αποκτήσει πιστούς οπαδούς ως δημιουργός περιεχομένου, μοιραζόμενος τις σχεδιαστικές και τεχνολογικές καινοτομίες του σε διάφορες πλατφόρμες.