THEPOWERGAME
H χρονιά τελειώνει σε δύο μέρες και η πλατφόρμα streaming Cinobo ανακοίνωσε τις 20 αγαπημένες ταινίες των συνδρομητών του για το 2023.
Πρώτη θέση σε views και πιο πολυαγαπημένη ανάμεσα στους φίλους του Cinobo, η αθέατη πλευρά μίας πριγκίπισσας με γυναίκες καλλιτέχνιδες σε σενάριο, κάμερα, και σκηνοθεσία. Εξίσου αντισυμβατικά, στις σειρές, ξεχώρισε ένα θρίλερ που έρχεται από την Ισπανία και φωτίζει την αστυνομική αυθαιρεσία σήμερα.
Η ψήφος εμπιστοσύνης του δύσκολου και απαιτητικού σινεφίλ κοινού έχει φέρει στην πλατφόρμα του Cinobo περισσότερους από 200.000 μοναδικούς επισκέπτες μηνιαίως από Ελλάδα και Κύπρο, πάνω από 4.100.000 ώρες streaming και τουλάχιστον 110.000 downloads της εφαρμογής Cinobo app.
Δίκαια, λοιπόν, για πολλούς φέρει πια τον τίτλο του ελληνικού Netflix και η πορεία από εδώ και πέρα είναι μόνο ανοδική. Και σε περίπτωση που ακόμα ψάχνετε ποιο θα ήταν το τέλειο δώρο για τα Χριστούγεννα, το Cinobo έχει gift card που μπορείς να αγοράσεις online και να σταλεί όποτε θες, δίνοντας από 2 έως και 12 μήνες προβολών.
Στη λίστα που ακολουθεί υπάρχουν τρία από τα σημαντικότερα ελληνικά φιλμ των τελευταίων ετών, έναν θρυλικό Κουροσάβα, δυο μικρού μήκους ταινίες που συζητήθηκαν πολύ οκτώ επίσημες προτάσεις χωρών για τα Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, την Αντέλ Εξαρχόπουλος, τη Χρυσή Αθηνά των Νυχτών Πρεμιέρας και έναν Γούντι Άλεν.
Αυτές είναι 20 καλύτερες ταινίες που ανέβηκαν στο Cinobo το 2023
1. Κορσές (Corsage), Μαρί Κρόιτσερ
Ανατρέποντας όλα τα κλισέ των ταινιών εποχής, η Μαρί Κρόιτσερ φτιάχνει ένα μοντέρνο και αντισυμβατικό φιλμ, όπου η Βίκι Κριπς δίνει μια αριστουργηματική ερμηνεία ως Αυτοκράτειρα Σίσσυ, εξαφανισμένη μέσα στον στενό κορσέ αυτοσυγκράτησης και κοινωνικής κριτικής της διαχρονικής πατριαρχίας.
2. Η Συνωμοσία του Καΐρου (Boy from Heaven), Ταρίκ Σαλέχ
Καταιγιστικό πολιτικό θρίλερ από τον σκηνοθέτη του αγαπημένου του κοινού, «Κάιρο Εμπιστευτικό», στο ύφος του βιβλίου “Το Όνομα του Ρόδου”. Ένα μυστήριο εξελίσσεται σε παρανοϊκό εφιάλτη μέσα από ένα τολμηρά αντικληρικό σενάριο που βραβεύτηκε στις Κάννες.
3. Απόφαση Φυγής (Decision to Leave), Παρκ Τσαν-Γουκ
Instant classic του 21ου αιώνα, μια στυλιζαρισμένη συνάντηση του Vertigo με την Ερωτική Επιθυμία. Αστυνομικό μυστήριο, εγκεφαλικά παιχνίδια, ενοχές και εμμονές σε ένα νουάρ αισθηματικό μελόδραμα γυρισμένο από τον μοναδικό Παρκ Τσαν-γουκ (Η Υπηρέτρια) με βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες.
4. Η Νύχτα της 12ης (The Night of the 12th), Ντομινίκ Μολ
Συναρπαστικό, δαιδαλώδες αστυνομικό θρίλερ του Ντομινίκ Μολ (Χάρι, ο Καλύτερος Φίλος του Ανθρώπου) που θυμίζει Zodiac και Μνήμες Φόνων, ακολουθώντας δύο σκληρούς Γάλλους ντετέκτιβ αντιμέτωπους με μια φρικιαστική δολοφονία, καθώς η λύση της υπόθεσης γλιστράει διαρκώς μέσα από τα χέρια τους.
5. Μαγνητικά Πεδία (Magnetic Fields), Γιώργος Γούσης
Με κάτι από το πνεύμα της Before τριλογίας του Λινκλέιτερ και μπόλικη DIY διάθεση, η ελληνική ταινία της χρονιάς διαθέτει ελάχιστο μπάτζετ αλλά τεράστια καρδιά. Βραβεία στη Θεσσαλονίκη και θρίαμβος στα Ίρις (5 βραβεία, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας) για το ντεμπούτο του κομίστα Γιώργου Γούση.
6. Ιερή Αράχνη (Holy Spider), Αλί Αμπάσι
Ο Αλί Αμπάσι (Σύνορο) επανεξετάζει την υπόθεση ενός serial killer του 2001 σε ένα καλοδομημένο και αγωνιώδες θρίλερ, όπου κάθε λεπτομέρεια μας αποκαλύπτει την πίεση και τον μισογυνισμό του συλλογικού ιρανικού ασυνείδητου.
7. Το Ήσυχο Κορίτσι (The Quiet Girl), Κόλουμ Μπερέιντ
Υποψήφια για Όσκαρ, τρυφερή μεταφορά αναγνωρισμένου διηγήματος για ένα κορίτσι που ανακαλύπτει ένα μυστικό που θα της αλλάξει τη ζωή. Εντυπωσιακό ντεμπούτο από την Ιρλανδία, που αποφεύγει τις συμβάσεις ταινίας ενηλικίωσης, και συγχρονίζει αυθόρμητα την καρδιά της ιστορίας με τους παλμούς του θεατή.
8. Τσουλάκια (Hussies), Δέσποινα Μαυρίδου
Πολύχρωμη, αστεία και ορμητικά ειλικρινής ιστορία ενηλικίωσης για δύο διαμετρικά αντίθετες αδερφές και τις αποφάσεις που καλούνται να πάρουν στη διάρκεια μιας νύχτας. Η καλύτερη σπουδαστική ταινία της χρονιάς μιλά για κάθε είδους ανθρώπινη σύνδεση -βασικό εργαλείο επιβίωσης σε έναν τρομακτικό κόσμο.
9. Joyland, Σαΐμ Σαντίκ
Με τιμητικές διακρίσεις στις Νύχτες Πρεμιέρας, στις Κάννες και σε μία πληθώρα κινηματογραφικών φεστιβάλ διεθνώς, το εκρηκτικό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Σαΐμ Σαντίκ βάζει φωτιά σε προκαταλήψεις και έμφυλα στερεότυπα, μιλώντας για την απελευθερωτική δύναμη της αγάπης.
10. Αγόρια στο Ντους (Shower Boys), Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ
Η πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους από τη Σουηδία που έγινε σε μία μέρα γνωστή στην Ελλάδα για όλους τους λάθους λόγους, εξερευνά γενναία τις νόρμες της αρρενωπότητας και χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
11. Επιστροφή στη Σεούλ (Return to Seoul), Ντάβι Τσου
Παρορμητικό, ενδοσκοπικό ταξίδι στις ρίζες και την ανάγκη μας να τις εξερευνήσουμε, που οδηγεί σε πολλές διαφορετικές ζωές που αναζητούν συνδετικό κρίκο. Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας και μια εκπληκτική ερμηνεία από την Παρκ Τζι-μιν.
12. Τυχερό Αστέρι (Broker), Χιροκάζου Κόρε-Έντα
Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Χιροκάζου Κόρε-Έντα (Κλέφτες Καταστημάτων) σε μια τρυφερή ιστορία μικροαπατεώνων, ένα road movie για την αγάπη και την οικογένεια που επιλέγει για εμάς το τυχερό μας αστέρι. Πρωταγωνιστεί ο Σονγκ Κανγκ-Χο (Παράσιτα, Μνήμες Φόνων) με βραβείο ερμηνείας στις Κάννες.
13. Τα Πάνω Κάτω (The Innocent), Λουί Γκαρέλ
Στο τέταρτο μεγάλου μήκους πέρασμα του Λουί Γκαρέλ πίσω από την κάμερα, πάντα με πρωταγωνιστή τον ίδιο, ο Γάλλος σταρ αποκαλύπτει το πολύπλευρο ταλέντο του με μία καλοκουρδισμένη κωμωδία που ισορροπεί θαυμάσια ανάμεσα στο φαρσικό χιούμορ και στη λεπτοδουλεμένη ειρωνεία.
14. ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ (BASTARDS), Νίκος Πάστρας
Η επανεφεύρεση της ελληνικής οικογένειας σε έναν αυτοσχέδιο και παιχνιδιάρικο νεανικό παράδεισο, ξεχειλίζει glitter και ψυχή. Αργυρός Αλέξανδρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Νίκου Πάστρα, που συζητήθηκε όσο λίγες ταινίες στα θερινά σινεμά το 2023.
15. Δεν Δίνω Γαμ** Δεκάρα (Zero Fucks Given), Εμανουέλ Μαρ, Ζιλί Λεκούστ
Ο Εμανουέλ Μαρ και η Ζιλί Λεκούστ απεικονίζουν το παράλογο και απάνθρωπο επαγγελματικό περιβάλλον στο οποίο η Αντέλ Εξαρχόπουλος ενσαρκώνει, με βαρύτητα και ασέβεια, τις υπαρξιακές περιπλανήσεις μιας νεαρής γυναίκας εν πτήσει.
16. Το Παιχνίδι της Μόλλυ (Molly’s Game), Άαρον Σόρκιν
Υποψηφιότητες για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου και Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου για μία απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία τζόγου και παρανομίας με την ανεξίτηλη υπογραφή του Άαρον Σόρκιν και τη σαρωτική πρωταγωνιστική παρουσία της Τζέσικα Τσαστέιν.
17. Ένας Θρίαμβος (The Big Hit), Εμανουέλ Κουρκόλ
Η αληθινή ζωή συχνά ξεπερνά κάθε ευφάνταστη ιστορία, ακόμα και του Μπέκετ. Βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική, feelgood κωμωδία εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα, για όλα όσα (δεν) χωρίζουν τους ανθρώπους από την τέχνη, που βραβεύτηκε ως Κωμωδία της χρονιάς στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.
18. Ραν (Ran), Ακίρα Κουροσάβα
Εμπνευσμένο από τον σαιξπηρικό Βασιλιά Ληρ κι από ιαπωνικό μύθο του 16ου αιώνα, το Ραν είναι το τελευταίο μεγάλο κινηματογραφικό έπος του Κουροσάβα, για το οποίο απέσπασε και τη μοναδική του υποψηφιότητα για Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Θεωρείται μια από τις κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών.
19. Πρόστιμο (Amercement), Φωκίων Μπόγρης
Συνομιλώντας ως ένα αρχικό σημείο με το σινεμά του Γιάννη Οικονομίδη, ο Φωκίων Μπόγρης αναπτύσσει την ιστορία του ακολουθώντας ένα ολόδικό του μονοπάτι και δίνοντας ένα από τα καλύτερα δείγματα φρέσκου ελληνικού σινεμά, με νουάρ αναφορές αλλά και αξιοθαύμαστο ρεαλισμό στην αποτύπωση του κόσμου του.
20. Το Φεστιβάλ του Ρίφκιν (Rifkin’s Festival), Γούντι Άλεν
Ευπρόσδεκτη, φεστιβαλική προσθήκη στα «ευρωπαϊκά» του Γούντι Άλεν, με φόντο αυτή τη φορά το μαγευτικό Σαν Σεμπαστιάν και το τοπικό φεστιβάλ κινηματογράφου του, που λειτουργεί ως πεδίο ανάπτυξης χιουμοριστικών ιστοριών που προκύπτουν από τα άγχη και τις νευρώσεις των ηρώων του.