THEPOWERGAME
Tους λόγους που ένα καλό κρασί μπορεί να ανοίξει την όρεξη των επενδυτών αναλύει το CNBC. «Υπάρχουν λίγα πράγματα στη ζωή που δεν μπορούν να ενισχυθούν από ένα καλό κρασί», αναφέρει η μετάφραση μιας πινακίδας στο Villefranche-sur-Saône, στο Beaujolais, καθώς η γαλλική οινική περιοχή σηματοδοτεί τη νέα της σεζόν.
Αυτό είναι ένα σύνθημα που εφαρμόζεται όλο και περισσότερο στις επενδύσεις, καθώς οι οινόφιλοι και οι επενδυτές επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με ένα πιο εκλεκτικό μείγμα περιουσιακών στοιχείων.
Με χαμηλή συσχέτιση με την παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά, μια καλή συλλογή αλκοολούχων ποτών μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό συμπλήρωμα των παραδοσιακών επενδύσεων. Αλλά δεν είναι όλα τα κρασιά ίδια και το να ξέρει κανείς από πού να ξεκινήσει μπορεί να απαιτεί έναν έμπειρο ουρανίσκο.
Σε αντίθεση με την απόλαυση ενός μπουκαλιού κρασιού, όπου το ανοίγεις, το πίνεις με φίλους και περνάς υπέροχα, υπάρχουν πολλά, πολλά χρόνια μάθησης και κατανόησης που απαιτούνται για την εκτίμηση του εκλεκτού κρασιού», δήλωσε στο CNBC ο Nick Pegna, παγκόσμιος επικεφαλής κρασιού και αλκοολούχων ποτών της Sotheby’s.«Αυτό, νομίζω, είναι πολύ ελκυστικό: είναι μια πνευματική αλλά και ηδονιστική εμπειρία για τους ανθρώπους».
Ανταμείβοντας τις αποδόσεις
Τα εκλεκτά κρασιά κατατάσσονται σταθερά ως μία από τις καλύτερες αποδόσεις των εναλλακτικών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του δείκτη επενδύσεων πολυτελείας της Knight Frank, ο οποίος συγκρίνει τις ετήσιες αποδόσεις συλλεκτικών αγαθών, όπως έργα τέχνης, ρολόγια, αυτοκίνητα και τσάντες.
Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, οι τιμές των εκλεκτών κρασιών έχουν αυξηθεί κατά 149%, η δεύτερη υψηλότερη απόδοση από κάθε άλλη εναλλακτική επένδυση μετά το ουίσκι (322%) -και πολύ μπροστά από τα αυτοκίνητα, τα νομίσματα και τα κοσμήματα.
Οι πιο διάσημες φιάλες μεταξύ αυτών αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, με τα κρασιά από την περιοχή της Βουργουνδίας της Γαλλίας- που φημίζεται για τις ποικιλίες σταφυλιών pinot noir και chardonnay- να αυξάνονται κατά 214% την ίδια περίοδο.
Ωστόσο, όπως και με την ίδια τη διαδικασία παλαίωσης, η επένδυση σε καλό κρασί συνήθως απαιτεί χρόνο και γερό στομάχι.
Οι τιμές υποχώρησαν κατά 11,3% το έτος έως τον Οκτώβριο, υποχωρώντας από μια υψηλή βάση μετά από ένα ράλι που προκάλεσε το Covid, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς Liv-ex Fine Wine 100, ο οποίος παρακολουθεί τα 100 πιο εμπορεύσιμα εκλεκτά κρασιά στη δευτερογενή αγορά.
«Δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο παιχνίδι, ποτέ δεν ήταν», δήλωσε ο Anthony Maxwell, εμπορικός διευθυντής της αγοράς κρασιού. «Σίγουρα, το κρασί είναι μια πενταετία τουλάχιστον, είναι μια μεσοπρόθεσμη προοπτική και πέρα από αυτήν».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επενδυτές που επιθυμούν να εισέλθουν στην αγορά κρασιού μπορούν να θεωρήσουν την επένδυση ως ένα έργο τέχνης, με την ποιότητα, τη σπανιότητα και την προέλευση να αποτελούν βασικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
«Πρέπει να βελτιώνεται με την ηλικία στη φιάλη, πρέπει να υπάρχει κάποια αναγνωρισιμότητα της μάρκας και -ίσως το πιο σημαντικό- πρέπει να έχει αξία μεταπώλησης», δήλωσε ο Maxwell.
Για τον σκοπό αυτόν, η έρευνα είναι το κλειδί, δήλωσε ο Maxwell, σημειώνοντας ότι η βελτιωμένη πρόσβαση σε δεδομένα τα τελευταία χρόνια έχει διευκολύνει τους νεοεισερχόμενους να αξιολογήσουν τις βαθμολογίες των εμπορικών σημάτων, την κριτική αποδοχή, τις διαδικασίες παραγωγής και τα ποσοστά κατανάλωσης.
«Με καλύτερα δεδομένα, με μεγαλύτερη διαφάνεια, έχει βοηθήσει να μετατραπεί αυτό που ίσως ήταν λίγο σαν ένα κλειστό κλαμπ, ένα κλειστό κατάστημα, σε κάτι πολύ πιο προσιτό για πολύ περισσότερους ανθρώπους», είπε.
Παρ’ όλα αυτά, κάτω από τα στοιχεία και τους αριθμούς, οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να έχουν πραγματικό ενθουσιασμό για το κρασί, συμφώνησαν οι ειδικοί.
«Είναι ένα πάθος», δήλωσε ο Pegna. «Αν δεν απολαμβάνετε να πίνετε μεγάλα κρασιά, τότε γίνεται μια μάλλον βαρετή επενδυτική κατηγορία».
Αγοράζοντας σε δημοπρασία
Τα οινοποιεία και οι έμποροι κρασιού μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για τους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε νεαρά κρασιά σε χαμηλότερη τιμή για να τα διατηρήσουν μακροπρόθεσμα. Οι οίκοι δημοπρασιών, εν τω μεταξύ, παρέχουν πρόσβαση σε ήδη πολύ αξιόλογες μάρκες και συλλεκτικές φιάλες.
Αυτήν τη στιγμή στον οίκο Sotheby’s βρίσκεται σε εξέλιξη μια ετήσια πώληση 25.000 φιαλών που επιμελήθηκε ο Ταϊβανέζος συλλέκτης έργων τέχνης και επιχειρηματίας Pierre Chen, με δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν στο Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι, τη Βουργουνδία, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο μέχρι τα τέλη του 2024.
Η συλλογή, με τίτλο «An Epicurean’s Atlas», αναμένεται να αποφέρει έως και 50 εκατομμύρια δολάρια στις πέντε πωλήσεις, κάτι που σύμφωνα με την Pegna του Sotheby’s μιλάει για τον ιδιαίτερα προσοδοφόρο χαρακτήρα της αγοράς. Ένα magnum του Henri Jayer Vosne Romanee Cros Parantoux 1er Cru, για παράδειγμα, πρόκειται να συγκεντρώσει περίπου 70.000 δολάρια.
«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι [ο Chen] εξερευνούσε τους αμπελώνες της Βουργουνδίας τις πρώτες μέρες πριν οι άνθρωποι περάσουν πολύ χρόνο εκεί. Αλλά έχει επίσης λάβει κάποιες συμβουλές εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξή του», δήλωσε ο Pegna.
Η πώληση έρχεται καθώς η αυξημένη προσβασιμότητα και η αυξανόμενη καταναλωτική βάση έχουν προκαλέσει μια άνθηση στην αγορά.
Οι δημοπρασίες εκλεκτών κρασιών στον οίκο Sotheby’s έχουν σχεδόν τριπλασιάσει την αξία τους την τελευταία δεκαετία, ανεβαίνοντας από 58 εκατομμύρια δολάρια το 2013 σε 158 εκατομμύρια δολάρια το 2022. Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των πλειοδοτών αυξήθηκε κατά σχεδόν 400% και ο αριθμός των νέων πλειοδοτών κατά σχεδόν 500%, τα δύο τρίτα των οποίων είναι ηλικίας 30 και 40 ετών.
«Υπάρχει τεράστιο νέο ενδιαφέρον», δήλωσε ο Pegna. «Σχεδόν οι μισοί από τους νέους αγοραστές μας προέρχονται από τις ΗΠΑ, αλλά και οι νεότεροι δημογραφικά».
Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη
Σε αντίθεση με πολλές παραδοσιακές επενδύσεις, οι κινητές αξίες ή τα υλικά περιουσιακά στοιχεία, όπως το κρασί, συχνά απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας, γεγονός που αυξάνει την ελκυστικότητά τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ζητάτε τοπικές συμβουλές και να συνυπολογίζετε το κόστος του εμπορίου, το οποίο μπορεί να επιβαρύνει τις συνολικές αποδόσεις.
«Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να δεχτείτε 10% στην είσοδο και 10% στην έξοδο», δήλωσε ο Maxwell.
Ανάλογα με το μέγεθος της συλλογής, η αποθήκευση αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα. Οι ειδικοί συνιστούσαν την αποθήκευση του κρασιού σε τελωνειακές -ή εξουσιοδοτημένες- εγκαταστάσεις αποθήκευσης, οι οποίες συνήθως απαλλάσσονται από φορολογικές επιπτώσεις, όπως ο ΦΠΑ, και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της ακεραιότητας των φιαλών.
Μπορούν επίσης να αποτρέψουν τυχόν «κρίσεις ενθουσιασμού» για τη δοκιμή του, σημείωσε η Pegna.
Τέλος, αποφασίστε εκ των προτέρων ποιες φιάλες θα αγοράσετε για να «τοποθετήσετε» -ή να αποθηκεύσετε- και ποιες σκοπεύετε να πιείτε.
«Συχνά, οι άνθρωποι εκλογικεύουν αυτό που κάνουν με όρους επένδυσης και αργότερα αλλάζουν γνώμη επειδή αγαπούν τη συλλογή και θέλουν να την πιουν», δήλωσε η Pegna. «Αν μπορείτε, πάρτε εκ των προτέρων την απόφαση σχετικά με το τι αγοράζετε για να τοποθετήσετε και τι θέλετε να πιείτε».
Όσο για τις καυτές συμβουλές των ειδικών για το επόμενο επενδύσιμο ποτό; Λοιπόν, σύμφωνα με τον Maxwell, υπάρχει ένας τρύγος που συχνά παραβλέπεται.
«Σίγουρα θα μπορούσατε να κάνετε κάτι χειρότερο από το να αγοράσετε μερικά κιβώτια Μπορντό του 2016», είπε. «Και αν όλα πάνε στραβά, στο τέλος θα έχετε ένα υπέροχο κρασί να πιείτε».