THEPOWERGAME
Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα δεν γίνονται, γι’ αυτό οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία σε όλη την Ελλάδα έχουν πάρει τις τελευταίες μέρες «φωτιά».
Ο κουραμπιές ανήκει στην κατηγορία του μπισκότου και παραδοσιακά παρασκευάζεται από αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα και ζάχαρη άχνη. Αν και τον έχουμε συνδέσει με τα Χριστούγεννα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τον απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο με τη μορφή αμυγδαλωτού, ενώ η παράδοση θέλει να τους προσφέρουν και μετά τη βάφτιση ενός παιδιού.
Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά πολλά διαφορετικά είδη κουραμπιέδων, χωρίς αμύγδαλο, χωρίς ζάχαρη, νηστίσιμοι, με σοκολάτα και ό,τι μπορεί ο καθένας να επιθυμεί.
Η γεύση και το άρωμα του βουτύρου, όμως, στον παραδοσιακό κουραμπιέ δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα.
Οι καλύτεροι κουραμπιέδες στην Ελλάδα
Το όνομά του προέρχεται από το περσικό Qurabiye, που σημαίνει ξηρό μπισκότο. Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας δημιούργησαν στον Νομό Καβάλας το 1924 τη Νέα Καρβάλη και μετέφεραν την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας.
Δεν είναι περίεργο ότι οι πιο ξακουστοί κουραμπιέδες στην Ελλάδα βρίσκονται στη Νέα Καρβάλη και τους φτιάχνει η οικογένεια Ιωσηφίδη. Από το 1976 μέχρι σήμερα ο Πρόδρομος Ιωσηφίδης προμηθεύει με κουραμπιέδες όχι μόνο την Καβάλα και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και χώρες του εξωτερικού.
Με τη σύζυγό του, Βαρβάρα, ξεκίνησαν την παραγωγή του γλυκού, αξιοποιώντας τη συνταγή της γιαγιάς Μαρίκας από την Καρβάλη Καππαδοκίας, και το αποτέλεσμα ήταν μαγικό. Έτσι, η φήμη τους εξαπλώθηκε και σήμερα πολλές χώρες της Ευρώπης ανυπομονούν να τους απολαύσουν.
Σήμερα η οικογένεια διαθέτει τρία ζαχαροπλαστεία και ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο και οι παραγγελίες πέφτουν βροχή. Τόνοι κουραμπιέδων περνούν από τα χέρια τους και πάντα με την παραδοσιακή συνταγή, φροντίζουν το αποτέλεσμα να είναι τέλειο.