THEPOWERGAME
Ο «Βασιλιάς Ληρ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά είναι από τις παραστάσεις της χρόνιας που περιμένουμε με αγωνία. Από όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και αρκετό καιρό πριν που κυκλοφορούσε η φήμη στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια, η ιδέα του σκηνοθέτη να ανεβάσει έναν διαφορετικό Βασιλιά Ληρ με πρωταγωνιστή τον Λεωνίδα Κακούρη είχε εξάψει τη φαντασία μας.
Τα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ έχουν παιχτεί στη χώρα μας -όπως και σε όλο τον κόσμο- εκατοντάδες φορές και ο κάθε σκηνοθέτης οραματίζεται το δικό του μοναδικό σύμπαν μέσα σε αυτά. Από κλασικά ανεβάσματα μέχρι πιο σύγχρονα, από μινιμαλιστικές προσεγγίσεις μέχρι υπερπαραγωγές ο Βασιλιάς Ληρ έχει αποτελέσει πεδίο λαμπρό για σκηνοθετικές δοκιμές, επιτυχίες και αποτυχίες.
Οι πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά, αλλά και το δελτίο τύπου που πήραμε στα χέρια μας κέντρισαν το ενδιαφέρον. Ο σκηνοθέτης μας καλεί σε ένα σύμπαν, στο οποίο η εξουσία σημαίνει τα πάντα και η αμφισβήτησή της οδηγεί στο τίποτα. Δίπλα στον Λεωνίδα Κακούρη θα δούμε έναν πραγματικά αξιόλογο θίασο με τον Μίνωα Θεοχάρη, την Αλεξία Καλτσίκη, τον Ερρίκο Λίτση, τον Γιάννη Νταλιάνη, τον Αργύρη Ξάφη, τον Αλέκο Συσσοβίτη και άλλους ηθοποιούς.
Ο Βασιλιάς Ληρ στα έγκατα του Εθνικού Θεάτρου
Το έργο ακολουθεί το ταξίδι του Ληρ προς το σκοτάδι, την εσωτερική ερημιά και την τρέλα, μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να μοιράσει την επικράτειά του στις τρεις κόρες του. Η τραγωδία που θα ξετυλιχτεί δεν θα αφήσει αλώβητο κανέναν από τους ήρωες.
Με πολύτιμο αρωγό μια πολυεπίπεδη σκηνογραφία που επεκτείνεται ως τα έγκατα του κτιρίου Τσίλλερ και εγκολπώνει την τέχνη του κινηματογράφου με εκτεταμένη χρήση live video, ο σκηνοθέτης μάς παρασύρει σε μια καταβύθιση στον εγκέφαλο του Ληρ, ενός άντρα που παρέδωσε επιπόλαια την πρωτοκαθεδρία του, ενός παιδιού που ψάχνει μάταια να επανενωθεί με τη μητέρα, του σκληροτράχηλου πατριάρχη – θεματοφύλακα ενός άκαμπτου κώδικα που δεν διαφέρει από εκείνον μιας εγκληματικής οργάνωσης.
Εκκινώντας από τη μετάφραση του Διονύση Καψάλη, στην οποία βασίστηκε, και έχοντας ως συμμάχους επί σκηνής μια τριμελή μουσική μπάντα και έναν πολυπληθή θίασο καταξιωμένων και νεότερων ηθοποιών, ο Γιάννης Χουβαρδάς προτείνει τη δική του ανάγνωση του Βασιλιά Ληρ, σε μια παράσταση όπου οι θεατές, όπως ακριβώς και οι ήρωες της τραγωδίας, θα λάβουν μέρος σε ένα ζοφερό νοητικό παιχνίδι, και όπου τα όρια μεταξύ θεατρικής εμπειρίας και κινηματογραφικής ψευδαίσθησης είναι τόσο θολά όσο και η γραμμή που χωρίζει την παραφροσύνη από τη λογική στις φράσεις που ξεστομίζει ο Τρελός ακόλουθος του έκπτωτου βασιλιά. Τον φερώνυμο ρόλο ενσαρκώνει ο Λεωνίδας Κακούρης.
Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
- Μιχάλης Αφολαγιάν: Φρονς, Βασιλιάς της Γαλλίας
- Γιώργος Γιαννακάκος: Κίραν, Δούκας της Βουργουνδίας
- Παντελής Δεντάκης: Δούκας του Όλμπανι, σύζυγος της Γκόνεριλ
- Ανθή Ευστρατιάδου: Ρίγκαν, η δεύτερη κόρη του Ληρ
- Μίνως Θεοχάρης: Τρελός, επαγγελματίας γελωτοποιός του Ληρ
- Λεωνίδας Κακούρης: Βασιλιάς Ληρ
- Αλεξία Καλτσίκη: Γκόνεριλ, η μεγάλη κόρη του Ληρ
- Ιωάννα Κολλιοπούλου: Κορντέλια, η μικρότερη κόρη του Ληρ
- Ερρίκος Λίτσης: Κόμης του Γκλόστερ
- Κώστας Λουλές: Αμπογιάμι, ακόλουθος του Φρονς
- Γιάννης Νταλιάνης: Κόμης του Κεντ, δεξί χέρι του Ληρ
- Aργύρης Ξάφης: Έντγκαρ, ο μεγάλος γιος του Γκλόστερ
- Γιώργος Παπαγεωργίου: Έντμοντ, ο νόθος γιος του Γκλόστερ
- Κρις Ραντάνοφ: Άισμαν, στρατιώτης του Ληρ
- Κωνσταντίνος Σιώζος: Σάλβα, ακόλουθος του Όλμπανι
- Αλέκος Συσσοβίτης: Δούκας του Κόρνουολ, σύζυγος της Ρίγκαν
- Γιώργος Τριανταφυλλίδης: Όσβαλντ, υπηρέτης της Γκόνεριλ
- Αμαλία Τσεκούρα: Ίμμα, ακόλουθος της Κορντέλια
- Χάρης Τσιτσάκης: Μπαρμπόζα, ακόλουθος του Κόρνουολ
- Νίνα Φραντζεσκάκη: Μεκάνικα, μια μυστηριώδης φιγούρα στον κόσμο των μηχανημάτων