THEPOWERGAME
«The Spiral» είναι το όνομα που συζητούν όλοι αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη. Η αρχιτεκτονική προσθήκη στον ουρανό της μεγαλούπολης έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον από τον σχεδιασμό της ακόμα, πόσο μάλλον τώρα που ολοκληρώθηκε.
Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Bjarke Ingels δημιούργησε τον πρώτο πανύψηλο ουρανοξύστη με γραφεία στη Νέα Υόρκη ο οποίος βασίζεται στην λογική των ζιγκουράτ. Το εντυπωσιακό κτίριο φτάνει τα 314 μέτρα, κάτι που το καθιστά το δεύτερο ψηλότερο στην γειτονιά του. Το «The Spiral» βρίσκεται κατά μήκος της High Line και έχει 66 ορόφους, ενώ πήρε το όνομά του από τις κλιμακωτές βεράντες που τυλίγονται γύρω από εξωτερικό του και δημιουργούν ένα σπειροειδές μοτίβο.
«Η σπείρα εξασφαλίζει ότι κάθε όροφος του πύργου ανοίγει προς το ύπαιθρο, δημιουργώντας κρεμαστούς κήπους και αίθρια που συνδέουν τους ορόφους από το ισόγειο μέχρι την κορυφή σε έναν ενιαίο αδιάλειπτο χώρο εργασίας», εξηγεί ο Ingels.
Στα κατώτερα επίπεδα του, το κτίριο διαθέτει υαλοπίνακες, εσοχές στο επίπεδο του δρόμου και στους χώρους γραφείων που βρίσκονται πάνω από αυτό. Καθώς κινούνται προς τα πάνω κατά μήκος του κτιρίου, τα ανοίγματα μετατοπίζονται σε βεράντες που δημιουργούν ένα απίστευτο σκηνικό στον ουρανό της Νέα Υόρκης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Με το «The Spiral» όλοι οι εργαζόμενοι ενώνονται
«Από τη μία πλευρά, το ‘The Spiral’ είναι μια τυπική σύγχρονη πολυκατοικία της Νέας Υόρκης: έχει αδιάλειπτα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή με πανοραμική θέα, δεν έχει κολώνες, είναι αρθρωτό, είναι ευέλικτο», λέει ο αρχιτέκτονας για το δημιούργημά του και συνεχίζει: «Αλλά η μεγάλη προσθήκη είναι ότι αν είσαι μια εταιρεία που εκτείνεται σε πέντε ορόφους, μπορούν στην πραγματικότητα να συνδεθούν όλοι οι εργαζόμενοι και σε κάθε επίπεδο έχεις τη δυνατότητα να βγεις έξω για να απολαύσεις καθαρό αέρα, θέα και ηλιοφάνεια μαζί με τους συναδέλφους σου».
Ο επικεφαλής του Bjarke Ingels Group επικαλείται τα διδάγματα που αποκόμισε κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού της πανεπιστημιούπολης της Google που άνοιξε πρόσφατα στο Mountain View της Καλιφόρνια, σε συνεργασία με το Heatherwick Studio, ως πληροφορία για αυτόν τον πύργο.
Στην προαστιακή πόλη της δυτικής ακτής, υπάρχει χώρος για να επεκταθεί ένα κτίριο οριζόντια και οι συνδέσεις μεταξύ των συναδέλφων μπορούν να συμβούν σε πολύ μεγαλύτερες επιφάνειες.
Στην πυκνή Νέα Υόρκη, είναι απαραίτητο τα κτήρια να ανέβουν προς τον ουρανό για να βρουν χώρο. Η ομάδα σχεδιασμού κατάφερε να «πιέσει» όσο ήταν δυνατόν τη μάζα του ουρανοξύστη και να φτιάξει τις μεγαλύτερες πλάκες ορόφων που θα επέτρεπε η χωροταξία σε κάθε επίπεδο. Μια συγγενική προσέγγιση με άλλα ιστορικά κτίρια μεγάλου όγκου, όπως το Empire State Building (1931) και το 30 Rockefeller Plaza (1933).
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.