THEPOWERGAME
H απίστευτη «περιπέτεια» ενός πίνακα του Ρέμπραντ αναμένεται να λάβει τέλος στις 6 Δεκεμβρίου. Το έργο του σπουδαίου ζωγράφου πέρασε από χίλια κύματα, εκτιμήθηκε ως δικό του, εκτιμήθηκε ξανά με άλλο αποτέλεσμα και τώρα πια ήρθε η ώρα της… δικαίωσης.
Όταν το «The Adoration of the Kings» δημοπρατήθηκε τελευταία φορά από τον οίκο Christie’s στο Άμστερνταμ το 2021, ξεκίνησε με αρχική τιμή 10.000 έως 15.000 δολάρια. Τώρα, ο οίκος Sotheby’s καταχωρεί το ίδιο μικροσκοπικό έργο για 18,4 εκατομμύρια δολάρια. Και όλα αυτά επειδή πιστοποιήθηκε, έπειτα από εκτεταμένη έρευνα, ότι η γνησιότητά του ανήκει πράγματι στον Ρέμπραντ.
Το «The Adoration of the Kings» ήταν στο σκοτάδι από τη δεκαετία του 1950, μέχρι σήμερα. Είχε αποκτηθεί από τον συλλέκτη J.C.H. Heldring στο Άμστερνταμ το 1955. Η χήρα του το πούλησε σε μια γερμανική οικογένεια το 1985, όπου παρέμεινε μέχρι που πωλήθηκε από τον οίκο Christie’s στο Άμστερνταμ πριν από δύο χρόνια.
Ο πίνακας, ο οποίος έχει διαστάσεις 24,5 x 18,5 εκατοστά, αγοράστηκε από ανώνυμο αγοραστή έναντι 860.000 ευρώ (908.000 δολάρια) στην πώληση του Christie’s. Αν και η αξία του πίνακα ήταν πάνω από 50 φορές μεγαλύτερη από την τότε εκτιμώμενη, τώρα αναμένεται να αποφέρει εκατομμύρια περισσότερα, αφού αναδείχθηκε ως «έργο μεγάλης σημασίας» του Ολλανδού ζωγράφου, σύμφωνα με δελτίο τύπου του οίκου Sotheby’s.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Art Newspaper, ο ειδικός του Sotheby’s George Gordon προσεγγίστηκε από τον πλειοδότη της πώλησης στο Άμστερνταμ για να αποδώσει εκ νέου το έργο στον Ρέμπραντ, ένα ερευνητικό έργο που διήρκεσε 18 μήνες και περιελάμβανε τεχνολογία υπέρυθρης απεικόνισης. Ένας από τους σημαντικότερους μελετητές που υποστήριξε τις προσπάθειες επαναπροσδιορισμού του Gordon ήταν ο Volker Manuth, ο οποίος συνέγραψε το 2019 έναν κατάλογο των έργων του Ολλανδού δασκάλου.
Σπάνιο εύρημα του Ρέμπραντ
Η παλαιότερη αναφορά στον πίνακα φαίνεται να προέρχεται από την απογραφή του 1714 ενός συλλέκτη στο Άμστερνταμ, του Constantijn Ranst. Στη συνέχεια, προσφέρθηκε προς πώληση το 1814 και ξανά το 1822 – μετά από αυτό εξαφανίστηκε από το προσκήνιο μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Ξεχάστε τα μαγνητάκια ψυγείου. Το μουσείο Ρέμπραντ του Άμστερνταμ προσφέρει στους επισκέπτες ένα τατουάζ από το έργο του δασκάλου
Ο πίνακας εκτίθεται επί του παρόντος στον οίκο Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Λονδίνο, όπου θα δημοπρατηθεί στις 6 Δεκεμβρίου.