THEPOWERGAME
Η πενικιλίνη είναι το αντιβιοτικό που έχει σώσει 200 εκατομμύρια ζωής από το 1944 που ανακαλύφθηκε.
Η έρευνα χρόνων του Γερμανοβρετανού χημικού Ernst Chain απέδωσε καρπούς και η ανακάλυψη της πενικιλίνης του χάρισε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1945.
Αυτό το πολυπόθητο βραβείο μόλις καταχωρήθηκε στο M.S. Rau και όποιος θέλει μπορεί να το διεκδικήσει για 2 εκατομμύρια δολάρια.
Το βραβείο του από χρυσό 23 καρατίων ζυγίζει 200 γραμμάρια, και θα πάει στον αγοραστή μαζί με το προστατευτικό κουτί, το δίπλωμα Νόμπελ και ένα αντίγραφο της ομιλίας του για την αποδοχή του βραβείου.
Το βραβείο Νόμπελ καθιέρωσε ο ίδιος ο Σουηδός χημικός το 1895 με τη διαθήκη του.
Ο εφευρέτης του δυναμίτη φέρεται να άφησε περίπου 265 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση των βραβείων, που ξεκίνησαν επίσημα το 1901, με σκοπό να τιμήσουν άνδρες και γυναίκες από όλο τον κόσμο για εξαιρετικά επιτεύγματα στη φυσική, τη χημεία, την ιατρική, τη λογοτεχνία και την προώθηση της ειρήνης.
Η πενικιλίνη έσωσε τον κόσμο
Το βραβείο απονεμήθηκε στον Chain 44 χρόνια μετά την ίδρυσή του, αλλά η γένεση της ανακάλυψης της πενικιλίνης χρονολογείται από το 1929, όταν ο Sir Alexander Fleming παρατήρησε για πρώτη φορά την αντιβακτηριακή της ικανότητα.
Τα ευρήματα του Φλέμινγκ έμειναν ανεξερεύνητα μέχρι το 1939, όταν ο Chain, σε συνεργασία με τον Howard Florey, «διέκρινε το ενεργό αντιμικροβιακό συστατικό της ουσίας», όπως ισχυρίζεται στην ιστοσελίδα του οίκου δημοπρασιών.
Μέχρι το 1944, το σωτήριο για τη ζωή φάρμακο διανεμήθηκε στις συμμαχικές δυνάμεις που πολεμούσαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς άρχισε να δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο παγκόσμιο αντίκτυπο.
Εκτός από το μετάλλιο, ο νικητής της δημοπρασίας θα λάβει το χειρόγραφο δίπλωμα του Νόμπελ με το όνομα του Chain και τις υπογραφές των μελών του Ινστιτούτου Νόμπελ του 1945. Η ομιλία του επιστήμονα, στην οποία θυμάται την προσωπική απώλεια της μητέρας και της αδελφής του στο Ολοκαύτωμα και υπογραμμίζει τις κοινωνικές επιπτώσεις της επιστημονικής προόδου, περιλαμβάνεται επίσης στο σετ.
Αν και πρόκειται για ένα πολύτιμο κειμήλιο, το βραβείο Νόμπελ του Chain δεν είναι το πρώτο που κυκλοφορεί στην αγορά. Το μετάλλιο φυσικής του 1965 πωλήθηκε σε δημοπρασία για σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ το Νόμπελ Ιατρικής του βιολόγου Τζέιμς Γουάτσον του 1962 πωλήθηκε για πάνω από 5,3 εκατομμύρια δολάρια το 2014.