THEPOWERGAME
Η Αθήνα είναι μια ιστορική πόλη. Αυτό ούτε μπορεί να το αγνοήσει κανείς και κυρίως ούτε να το αμφισβητήσει. Υπάρχει, όμως, ένα σημείο της που ξεχωρίζει και μάλιστα με… στοιχεία. Ένας δρόμος ζει και βασιλεύει εδώ και αιώνες και, μάλιστα, διατηρώντας το ίδιο όνομα. Κάτι όχι απλώς σπάνιο, αλλά και άξιο βραβείου.
Η οδός Τριπόδων στην Πλάκα έχει το ίδιο όνομα εδώ και 25 αιώνες και είναι επίσημα ο αρχαιότερος δρόμος, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και της Ευρώπης. Το στενάκι στην Αθήνα έχει πάρει τη δική του θέση στα Ρεκόρ Γκίνες, κάνοντας γνωστή σε όλο τον κόσμο την ιδιαιτερότητά του.
Ο δρόμος, που κάποτε είχε πλάτος σχεδόν έξι μέτρα, πήρε το όνομά του από τους χάλκινους τρίποδες που τοποθετούνταν κατά μήκος του. «Έστι δε οδός από του πρυτανείου καλουμένη Τρίποδες∙ αφ’ ου καλούσι το χωρίον, ναοί όσον ες τούτο μεγάλοι και σφισιν εφεστήκασι τρίποδες, χαλκοί», αναφέρει ο Παυσανίας στο «Ελλάδος Περιήγησις». Τα τρίποδα ήταν έπαθλα χορηγών στους θεατρικούς αγώνες, που αφιερώνονταν συχνά στον θεό Απόλλωνα.
Από τις αναφορές που έχουν διασωθεί μπορούμε να φανταστούμε ότι από την αρχαιότητα θεωρούνταν ο πιο ωραίος και στολισμένος δρόμος της αρχαίας Αθήνας. Οι Αθηναίοι ξεκινούσαν από το Πρυτανείο κάτω στην Αγορά και ανηφόριζαν τον 800 μέτρων μήκους και πλάτους 6 μέτρων δρόμο, για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, που ήταν το Θέατρο του Διονύσου.
Την αρχαία αυτήν οδό διέσχιζαν και οι νυχτερινές λαμπαδηδρομίες, που γίνονταν προς τιμήν του Θεού Διονύσου. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο και το όνομα της οδού. Όπως προαναφέραμε, το πήρε από τους χάλκινους τρίποδες που τοποθετούνταν κατά μήκος της.
Η οδός Τριπόδων στην Αθήνα σήμερα
Ο θρυλικός δρόμος σήμερα είναι ένα γραφικό στενάκι. Από τα δεκάδες που έχει η Πλάκα και λατρεύουμε να διασχίζουμε σε μια χαλαρή βόλτα. Η χρήση της οδού είναι ακόμα εμπορική, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε κτίσματα στο στενό έχουν βρεθεί θραύσματα μνημείων της αρχαιότητας.
Εκτός από την αρχαία ιστορία, η οδός Τριπόδων έχει χαρακτηρίσει και τη νεότερη κινηματογραφική ιστορία. Στον δόμο βρισκόταν το σπίτι του ζεύγους Κοκοβίκου στην ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τη Μάρω Κοντού.