THEPOWERGAME
Το Θέατρο Λυκαβηττού ανοίγει ξανά. Αυτή η πρόταση από μόνη της έφτανε για να ταράξει ευχάριστα όλους τους Αθηναίους. Όταν πριν από λίγους μήνες μάθαμε επιτέλους πότε ανοίγει το αγαπημένο μας θέατρο, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο εντυπωσιακή θα ήταν αυτή η πρώτη του περίοδος.
Το σήμα-κατατεθέν όλων των μουσικόφιλων, το θέατρο που φτιάχτηκε για να αναδείξει την αρχαία τραγωδία, αλλά κατέληξε κυρίως κτήμα των ροκάδων και έντεχνων της πόλης, θα είναι πολύ σύντομα και πάλι ανοιχτό.
Σε λιγότερο από 20 μέρες, στις 15 Σεπτεμβρίου, η σκηνή του Λυκαβηττού θα γεμίσει και πάλι με μελωδία. Ύστερα από 15 χρόνια η έναρξη του χώρου δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη από ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο.
Και έπειτα από εκείνη την ημέρα, το θέατρο, αναμορφωμένο και ασφαλές, θα δοθεί σε μπάντες και τραγουδιστές που εκπροσωπούν όλα τα είδη της μουσικής.
Το θέατρο του πιο αγαπημένου λόφου της πόλης περνά πλέον σε νέα εποχή, έπειτα από τη διεκδίκησή του από τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος το ανακατασκεύασε ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, διατηρώντας πάντα ως βάση την ιδέα του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε: «Έφτασε η στιγμή να ανέβουμε ξανά στον αγαπημένο μας λόφο. Ξυπνούν οι μνήμες μας, καθώς σε λίγες μέρες το εμβληματικό σύγχρονο υπαίθριο θέατρο της πόλης ανοίγει ξανά τις πόρτες του και μας υποδέχεται, αναμορφωμένο. Η ανακατασκευή του ήταν ένα έργο πολύ απαιτητικό, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσπάθειές μας. Το πρόγραμμα που επιμελήθηκε η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων δίνει την ευκαιρία στους πιο παλιούς να θυμηθούν τις μοναδικές νύχτες που έζησαν στο θέατρο του Λυκαβηττού και στους πιο νέους να χτίσουν τις δικές τους αναμνήσεις και εμπειρίες, στο πιο “μαγικό μπαλκόνι” της Αθήνας».
Για ποιον λόγο φτιάχτηκε το Θέατρο Λυκαβηττού
Η Άννα Συνοδινού τη δεκαετία του ’60 είχε την επιθυμία να εξοικειώσει το ελληνικό κοινό με τις παραστάσεις αρχαίου δράματος. Η επιθυμία της αυτή συνέπεσε με την ανάγκη του νεοσύστατου -τότε- Φεστιβάλ Αθηνών, το οποίο προσπαθούσε να καθιερωθεί στη συνείδηση των θεατρόφιλων, αλλά και να βρει νέους χώρους εκτός των αρχαίων θεάτρων.
Σύμφωνα με τον θρύλο, η σπουδαία ηθοποιός πήγαινε κάθε μέρα στον χώρο και ερμήνευε αποσπάσματα από αρχαία κείμενα για να μπορέσουν οι ειδικοί να βρουν το σημείο με την καλύτερη ακουστική, ώστε να χτιστεί το θέατρο.
Εν τέλει αποφασίστηκε να χτιστεί ένα θέατρο στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, με δυνατότητα να φιλοξενεί στις κερκίδες του 5.000 θεατές. Ωστόσο, αν είχε επιλεγεί ως πρώτη ύλη το τσιμέντο ή η πέτρα, τότε θα έπρεπε να δαπανηθεί πολύς χρόνος και χρήμα. Αυτός ήταν κι ο λόγος που εν τέλει προκρίθηκε η λύση να γίνει ένα πρόχειρο λυόμενο θέατρο χωρητικότητας 3.000 θέσεων με βάση τα σχέδια του Ζενέτου.
Η πρώτη παράσταση δόθηκε τον Ιούνιο του 1965, με πρωταγωνίστρια την εμπνεύστρια του θεάτρου ως «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.
Αναλυτικά το πρόγραμμα
Εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή του θεάτρου, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, ο Σταύρος Ξαρχάκος παρουσιάζει -ύστερα από 45 ολόκληρα χρόνια- μια ανθολογία του ανεκτίμητου έργου του, στην πρώτη μεγάλη «Γιορτή στον Λυκαβηττό»! Στο αφιέρωμα του Δήμου Αθηναίων στον μεγάλο συνθέτη συμμετέχουν οι Μανώλης Μητσιάς, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ηρώ Σαΐα και ο Ζαχαρίας Καρούνης, καθώς και ακόμη 12 σπουδαίοι μουσικοί.
Με αναμνήσεις από τις θρυλικές συναυλίες τους στο Θέατρο Λυκαβηττού, οι Πυξ Λαξ ανεβαίνουν στον λόφο που πάντα τους ταίριαζε το Σάββατο 16 και την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, για δύο βραδιές γεμάτες διαχρονικές επιτυχίες και, φυσικά, πολλές δόσεις νοσταλγίας.
Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου η επιτυχημένη περιοδεία του Κωνσταντίνου Αργυρού «Elpida Tour» σε Ελλάδα και Κύπρο κορυφώνεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, όπου ο δημοφιλής τραγουδιστής θα βρεθεί για πρώτη φορά μπροστά στη μαγευτικότερη θέα της «Αθήνας του», μαζί με τους Ανδρομάχη, Playmen, Klavdia και Rack.
Ιδρυτικό μέλος του μουσικού διδύμου των 2Cellos, ο βιρτουόζος και ανατρεπτικός τσελίστας Hauser επισκέπτεται για δύο βραδιές, την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, στο πλαίσιο της περιοδείας του με τίτλο «Rebel with a Cello», έχοντας στη μουσική του φαρέτρα ένα πολυμορφικό, απροσδόκητο ρεπερτόριο, που εκπλήσσει.
Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από την έναρξη της μεγάλης τους ευρωπαϊκής περιοδείας, οι Villagers of Ioannina City ολοκληρώνουν τον κύκλο συναυλιών τους γύρω από την «Εποχή του Υδροχόου» στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, με πολλούς καλεσμένους επί σκηνής, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου το «παιδί της νύχτας», Γιώργος Μαζωνάκης, γιορτάζει στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού τα «Ντέρτι thirty» του, αλλιώς τα 30 χρόνια παρουσίας του στη δισκογραφία, με μια μεγάλη συναυλία, ενώ την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου ακολουθεί ο Γιάννης Πλούταρχος, ένας από τους πιο σημαντικούς λαϊκούς ερμηνευτές της γενιάς του, για μια μοναδική λαϊκή βραδιά με τον Γιώργο Κακοσαίο και την Κατερίνα.
Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου ο Λουκιανός Κηλαηδόνης «συναντιέται» ξανά με το αγαπημένο του θέατρο, σε ένα μοναδικό μουσικό θέαμα-αφιέρωμα από τον Δήμο Αθηναίων, με τίτλο «Σ’ ευχαριστώ, Λουκιανέ», με τη συμμετοχή των Θέμη Ανδρεάδη, Σπύρου Γραμμένου, Δώρου Δημοσθένους, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Μαρίας Κηλαηδόνη, Νάντιας Κοντογεώργη, Πάνου Μουζουράκη, Πέννυς Μπαλτατζή, Γιάννη Μπέζου, Αλέξανδρου Μπουρδούμη, Μανώλη Φάμελλου. Την επόμενη βραδιά, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης επιστρέφει στην κορυφή του λόφου, στο σκηνικό των σημαντικότερων συναυλιών της 24χρονης μουσικής του πορείας, για να μας ταξιδέψει ξανά με τις μοναδικές του ερμηνείες και τις αξεπέραστες επιτυχίες του.
Επιστροφή στον Λυκαβηττό ετοιμάζει και ο Γιάννης Χαρούλης, ο οποίος δίνει στο κοινό διπλό ραντεβού την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου. Μαζί με τη μουσική του παρέα θα κλείσει την καλοκαιρινή του περιοδεία στην Ελλάδα με δύο συναυλίες ορόσημο στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, τραγουδώντας παλιά αγαπημένα αλλά και νεότερα τραγούδια και γεφυρώνοντας τόσο το «χθες» με το «σήμερα», όσο και την παράδοση με τη σύγχρονη μουσική, ενώ την Τρίτη 3 Οκτωβρίου οι Melisses, με special guest την Αναστασία, στήνουν το ιδανικό closing summer party της περιοδείας «Melisses για πάντα», στη μουσική κορυφή της Αθήνας, γεμίζοντάς την με την αστείρευτη ενέργειά τους.
Το «Κάψε το Σενάριο» κλείνει «10 χρόνια αποτυχίες» και οι Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Μακαλιάς και Ζήσης Ρούμπος το γιορτάζουν το Σάββατο 7 Οκτωβρίου με ένα καταιγιστικό comedy show -κλασικά χωρίς σενάριο και πρόβες, αλλά με μπόλικη διάδραση και αυτοσχεδιασμό.
Η Δήμητρα Γαλάνη και Μάρθα Φριντζήλα ακολουθούν τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου πάνω «Σ’ ένα κύμα του Νότου», για ένα ακόμα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι σε παραδοσιακά, έντεχνα, ρεμπέτικα και σύγχρονα τραγούδια, αλλά και λαϊκά, με τη συμμετοχή της Ελένης Τσαλιγοπούλου.
Το φινάλε της πρώτης σεζόν της νέας εποχής του Δημοτικού Θεάτρου Λυκαβηττού έρχεται το Σάββατο 14 Οκτωβρίου με ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα, όπου ο Beats Pliz θα παρουσιάσει για πρώτη φορά live τον δίσκο του, «Arte Povera». Ζωντανή ορχήστρα, beatmaking, θεατρικά σκηνικά, video art και rap performances από μερικούς από τους δημοφιλέστερους rap artists στην Ελλάδα ενώνονται πρωτοποριακά σε μία ζωντανή επίδειξη του πώς ο πλούτος της συμφωνικής μουσικής μπορεί να συνδυαστεί με την ωμή ενέργεια και την πηγαία ευθύτητα της ραπ.