THEPOWERGAME
Λουκέτο βάζει έπειτα από 56 χρόνια το διάσημο εστιατόριο «Le Gavroche» στο Λονδίνο. Η επιτομή της γαλλικής κουζίνας, το μέρος που έχουν φάει όλες οι διασημότητες που επισκέφθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο, το εστιατόριο που δεν απογοήτευσε ποτέ κανέναν, ήρθε η ώρα να κλείσει.
Ο σεφ Μισέλ Ρου, ο γιος του σούπερ σταρ της γαλλικής γαστρονομίας Άλμπερ, ο οποίος άνοιξε το «Le Gavroche» μαζί με τον αδελφό του το 1967, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής την απόφασή του.
Σε συνέντευξή του και παράλληλα στα social media, o Μισέλ Ρου εξήγησε ότι είναι πια κουρασμένος και ήρθε η ώρα να αποχωριστεί την κουζίνα του πρώτου εστιατορίου στο Ηνωμένο Βασίλειο που κατέκτησε αστέρι Michelin. O σεφ, που κρατούσε τα ηνία του μαγαζιού εδώ και πολλά χρόνια, ανέφερε ότι έχει «ανάμεικτα συναισθήματα», αλλά το όνομα του εστιατορίου θα συνεχίσει να ζει.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία. Το “Le Gavroche” σημαίνει τόσα πολλά, όχι μόνο για μένα και την οικογένειά μου, αλλά και για την ευρύτερη ομάδα του “Le Gavroche” και για εσάς, τους επισκέπτες μας, που γίνατε η οικογένειά μας τόσα χρόνια», έγραψε ο ίδιος.
Όπως αναφέρει το ΒΒC, το «Le Gavroche» διεύθυνε ο Μισέλ Ρου από το 1991 και είχε καταφέρει να κερδίσει δύο αστέρια Michelin.
Συγκινητική η ανάρτηση για το κλείσιμο του «Le Gavroche»
«Πάντα αισθανόμουν ότι αν το “Le Gavroche” κλείσει ποτέ, πρέπει να κλείσει ενώ είναι στην κορυφή», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ιδιοκτήτης του και συνεχίζει: «Το “Le Gavroche” είναι πλήρως κλεισμένο, κάθε εβδομάδα, αλλά γνωρίζω εδώ και καιρό ότι πρέπει να βρω χρόνο για μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ώστε να μπορώ να περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου και με τα άλλα επιχειρηματικά μου εγχειρήματα».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο σεφ τόνισε επίσης τις δυσκολίες που συνδέονται με την πανδημία Covid και το Brexit, που «έχουν προκαλέσει προβλήματα όσον αφορά τις προμήθειες, το προσωπικό και τα κόστη».
Ο Μισέλ Ρου Τζούνιορ ανακοίνωσε «μια σειρά από εορταστικά δείπνα», που θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο και θα τελειώσουν με το κλείσιμο του εστιατορίου τον Ιανουάριο.
Η ιστορία του «Le Gavroche»
Γνωστό ως «το τελευταίο προπύργιο στο Λονδίνο όσον αφορά τη γαλλική κουζίνα», το «Le Gavroche» έχει γίνει θεσμός σε όλη την Αγγλία, καθώς είναι αναγνωρισμένο για τη γαστρονομική του αριστεία και την απαράμιλλη προσοχή των εργαζομένων του στη λεπτομέρεια.
Εκτός από τα αστέρια Michelin, στο εστιατόριο έχουν απονεμηθεί διακρίσεις από κριτικούς όλου του κόσμου και έχει συμπεριληφθεί πολλές φορές στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια διεθνώς.
Όταν άνοιξε πριν από 50 χρόνια, η γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου ήταν σχεδόν ανύπαρκτη σε παγκόσμια κλίμακα. Σήμερα το Λονδίνο είναι ηγέτης του κλάδου, ένας φάρος γαστρονομικών ταλέντων και διεθνούς γαστρονομίας -επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από το «Le Gavroche», το οποίο ενθάρρυνε την απαιτητική εστίαση και προσέλκυσε διεθνώς αναγνωρισμένους σεφ στην κουζίνα του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Με την πάροδο των ετών, σεφ όπως οι Gordon Ramsay, Marco Pierre White, Marcus Wareing, Pierre Koffman, Monica Galetti, Jun Tanaka, Bryn Williams, Stephen Terry, Rowley Leigh, Paul Rankin και Brian Maule κέρδισαν τα προσόντα τους στην κουζίνα του Le Gavroche, πριν συνεχίσουν να συνεισφέρουν τα δικά τους στην παγκόσμια πρωτεύουσα του φαγητού.
Η κληρονομιά του χώρου δεν περιορίζεται μόνο στην κουζίνα του «Le Gavroche». Το 1984 ο Μισέλ και ο Άμπερτ ίδρυσαν την υποτροφία Roux. Τώρα, υπό τη συν-προεδρία των γιων τους, ο μαγειρικός διαγωνισμός έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει σε μια νέα γενιά εξαιρετικών Βρετανών σεφ να εκπαιδευτούν στα μεγαλύτερα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι σήμερα οι νικητές του διαγωνισμού λαμβάνουν μια τρίμηνη υποτροφία σε οποιοδήποτε εστιατόριο τριών αστέρων Michelin στον κόσμο, με όλα τα έξοδα πληρωμένα, καθώς και μια ισόβια υποστήριξη από την οικογένεια Roux και το δίκτυο των προηγούμενων υποτρόφων Roux.